Löpning Skador & Rehab 7 inlägg 8496 visningar

Smärta i tramdynorna/hälarna

1987 • sörsjön
#1
4 juli 2009 - 09:32
Gilla
Jag har den senaste tiden haft stora problem med smärta i trampdynorna, framför allt på hälarna. Jag försöker att cykla så mycket jag kan istället för att springa för att inte belasta så mycket men det onda försvinner ej. Jag är sjukt sugen på att sticka ut på en löprunda men vet inte om det är en sån bra idé.
Är det någon som har någon erfarenhet av detta problem så får ni mer än gärna dela med er av era tips och funderingar.

MVH/Jocke
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#2
4 juli 2009 kl 10:48
Gilla
Hälsporre? http://www.netdoktor.se/smarta/?_PageId=374
Vänner till mig har i så fall goda erfarenheter av speciella inlägg för hälen.
Marie W
1977 • Umeå
#3
4 juli 2009 kl 12:14
Gilla

Skulle tro att det är hälsporre eller att du har trampat sönder fettkudde i hälen, fast det kanske inte är så sannolikt att man trampar sönder båda hälsarna samtidigt? Begynnande hälsporrar går väl att stretcha bort och man får värma upp väldigt försiktigt har jag för mig.

Jag trampade sönder ena hälen förra sommaren och har just börjat springa igen med specialsulor, tejpad häl och väldigt lugnt. Men det går bra i alla fall.

2006 • Alingsås
#4
5 juli 2009 kl 09:29
Gilla
Geleinlägg från Stadium hjälpte mig. Men det stog månader innan det klingade av.
Stefan Nilsson
1953 • Lund
#5
5 juli 2009 kl 11:13
Gilla
Jag hade liknande problem i vintras. Blev helt av med problemen efter ca 8 veckor. Under den tiden så vilade jag aldrig helt från löpningen, men drog under en period ner på intensiteten rätt ordentligt. Lite tips som i alla fall hjälpte mig:
(1) Fortsätt springa, men ta det lugnt! För mig innebar det en puls mellan 120-125. På köpet blev jag snabbare vid låg puls.
(2) Tåhävningar i trappa - 15-20 gånger 5 på varje fot, omväxlande + ett 50-tal med båda fötterna. Gjorde detta minst två gånger om dagen.
(3) Mjuka ilägg för hälen, senare också ortopdiska inlägg som jag lyckades fixa efter remiss från vårdcentralen (när jag fick iläggen var problemen dock i stort sett borta).
(4) Ökade andelen alternativ träning, d v s styrketräning och cykling.

Något som hjälper mig väldigt mycket när man har diverse skadeproblem är att dra ner på tempot! Jag har aldrig lyckats vila bort problemen, tycker bara att de kommer igen direkt när man börjar springa igen. Om jag istället drar ner på intensiteten ordentligt, men fortsätter med löpningen (kanske lite mindre mängd per vecka, dock), så går det över efter en tid. Funkar i alla fall bra för mig. Men...det beror naturligtvis på hur allvarligaskadorna är.
1987 • sörsjön
#6
5 juli 2009 kl 21:05
Gilla
Tack för alla svar. ska prova mig fram och se vad som fungerar. Det första blir att skaffa ett inlägg för hälarna. Någon som vet något ställe där det kan fixas. Helst online eftersom jag bor i skogen:)
MVH/Joakim
Stefan Nilsson
1953 • Lund
#7
6 juli 2009 kl 00:06
Gilla
Hälinlägg finns att köpa på Apoteket och Intersport bl a. Går säkert att beställa med ytpostleverans också.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.