Löpning Skador & Rehab 8 inlägg 17472 visningar

Öppna sår på hälarna, smärta trots Compeed

#1
1 mars 2017 - 07:06
Gilla 
Tjenare!

Var ute i måndags kväll för att testa mina nya vandringskängor, efter 2 KM kände jag av smärta i hälarna så då var det bara att vända hemåt.

När jag kom hem och fick av kängorna hade jag fått två öppna sår på båda hälarna och det hade blött rejält, såren är stora som enkronor ungefär.

Läst en hel del här på forumet angående skavsår men vet inte om detta också klassas som ett skavsår när det är helt öppna sår, d.v.s. ingen hud kvar och inga blåsor.

Tisdag lunch satte jag på Compeedplåster över de öppna såren och tejpade sen med leukoplast med förhoppning att iaf smärtan skulle försvinna.

Nu är det onsdag morgon och smärtan när jag går med skor är fortfarande samma som direkt efter olyckan skedde, t.o.m med väldigt lösa gympaskor som jag går med nu gör det ont.

Har ni några tips på vad jag kan göra? Vill ju kunna fortsätta jogga på kvällarna som vanligt :) Är compeed fel behandling för öppna sår eller ska jag helt enkelt låta compeed:en sitta kvar några dagar till och hoppas att smärtan försvinner?

Väldigt tacksam för hjälp här.

/Daniel
Johan Pihl
1975 • Olofstorp
#2
1 mars 2017 - 10:53
Gilla 
Om du har skavt sönder dig så kapitalt som du indikerar, så dröjer det flera veckor innan det läkt. Jag har gjort detta en gång, då kombinationen Icebug OLX och en speciell sorts ullstrumpa ledde till förödande resultat. Lösningen för mig var att köra i skor med väldigt mjuk hälkappa tillsammans med Compeed och tunna strumpor (Nike Free var mitt val. Detta funkade dock inte första dagarna, då var det alldeles för ömt
1988 • Stenungsund
#3
1 mars 2017 - 11:10
Gilla 
Hatar compeed, har alltid börjar lossna och sen när man väl tar bort plåstret så ryker den lilla hud som bildas med plåstret...

Finns att köpa "dynor", minns aldrig vad dom heter, team sportia har dom (iaf hemma, typ 30kr). Brukar finnas i medicinväskor för fotboll. Det är som lite skumgummi som man klipper ett hål i så stort som skavsåret är. Är det riktigt illa gör man två. Sen lite tejp över för att hålla sakerna på plats (dynan har lite klister men inte tillräckligt). Sätt en liten tejpbit på andra sidan klistret så att klistret inte fastnar i såret.
1988 • Stenungsund
#4
1 mars 2017 - 11:17
Gilla 
#5
1 mars 2017 - 21:14
Gilla 
Tusen tack för tipsen, ska testas!
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
1 mars 2017 - 23:17
Gilla 
Tricket med Compeed är att man måste värma med handen minst en minut och helst längre för att få plåstret att sitta. Sen ska man låta det vara en vecka eller så länge som möjligt.
Men för blödande sår är de inte bra. Det finns en produkt som heter Mepitel som är väldigt skonsamt mot sårytor, används på brännskador tror jag och på utbredda sår i allmänhet (har använt själv flera gånger). Kompress utanpå för att suga upp vätska.
Tyvärr kan du inte stödja på sårytan på länge, du får avlasta som Thomas beskrivit eller på annat sätt och överleva utan löpning ett tag. Det går, jag har provat!
Henrik Ortman
1974 • Salbohed
#7
2 mars 2017 - 01:20
1 Gilla 
Jag har köpt nån typ av skavsårsplatta på apoteket spm hette Duoderm. Tycker jag funkade bra när jag hade rejäla skavsår.
Sen kan det kompletteras sterilkompresser också.
Kan nog även vara klokt att avlasta hälarna med skor som inte trycker mot såren.
Hade det varit sommar hade Fopptofflor varit givet val.
1965 • Eksjö
#8
2 mars 2017 - 05:40
1 Gilla 
Spring INTE om det fortfarande gör ont!

Det kan bli starten till ett långvarigt skadehelvete med hälsenorna.

Även om du initialt kan hålla volymen uppe med hjälp av Compeed, etc.

Gör det inte - alternativträna istället.

Smärtan gör att ditt steg påverkas lite grann.

Därmed förändras det också lite grann.

Därmed drar du långsamt på dig en överansträngning/stressreaktion.

Du märker det inte först - eftersom du tror att det är smärtan från sårområdet som är ihållande och inte riktigt vill släppa.

Den släpper egentligen lika fort som smärta från alla andra sår - det är istället strukturerna runtomkring och hälsenan under som tar stryk när den rör sig, men belastas lite-lite annorlunda än vanligt precis hela tiden så länge såret finns där och påverkar ditt steg (även vid vanlig gång till vardags).

Jag kan själv spåra starten av mina nu tioåriga problem med bilaterala hälseneproblem tillbaka till exakt just den sortens skada som du beskriver - och som jag gjorde misstaget att springa med redan efter tre dagar med hjälp av Compeed.

You fucked up - Låt det läka ut eller ångra dig hela livet - ditt val!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.