Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 6890 visningar

Svullna fötter och underben - råd om orsak och/eller bot?

annika ww
1969 • karlshamn
#1
14 juli 2009 - 11:53
Gilla
Började jogga i mars, successivt ökat träningen, särskilt i juni. Har då dragit på mig svullna (vätskefyllda, spända och "tunga") fötter, vrister och underben. Särskilt vänstra foten/vristen är svullen och den har också ömmat några dagar nu. Annars har det inte alls gjort särskilt ont när jag joggat utan jag har utan problem eller direkt smärta kunnat jogga 7-10 km. Och antagligen gjorde det för mycket på asfalt. Jag har dock dragit ner på träningen nu. Även knäna har för övrigt till och från ömmat lite grand, men inte alls påtagligt eller besvärande/oroande.

Har någon tips vad det kan bero på eller tips på lämpliga "rehab"metoder? Bör jag hålla uppe med joggandet helt och bara simma eller cykla ett tag? Och/eller promenera? Eller är det bättre att fortsätta jogga fast bara på mjukare underlag, t.ex. i skogen, och kortare sträckor i lägre tempo?

Skaffa nya joggingskor? Tror att jag har ett ganska neutralt löpsteg men skorna har varit med ett tag nu.

Tacksam för tips.
1966 • Karlstad
#2
14 juli 2009 kl 13:40
Gilla
CEP-strumporna i joggshopen kanske vore nåt för dig?
Jag har själv varit skeptisk till det priset, men överväger att ändå prova och ge dem en chans. Har testat med "vanliga" kompressionsstrumpor och tycker att jag blir mindre sliten i vaderna efteråt.
annika ww
1969 • karlshamn
#3
14 juli 2009 kl 14:26
Gilla
TACK! Även om ett litet "gulp" slapp ur mig över priset även trots att du "förvarnade". Men hjälper de så är de förstås värda även det priset. Tål onekligen att tänka på! För just nu känns hela underbenen som tunga, spända, svällande "elefantben" eller nåt.... Fler tips?
Sofia Hidendahl
1961 • Östra Frölunda
#4
14 juli 2009 kl 14:36
Gilla
Prova andra kompressionsstrumpor.....
1963 • Hestra
#5
16 juni 2010 kl 12:57
Gilla
jag har till och från problem med svullna fötter o vader, främst högerbenet.
Jag upplever att om foten o vristen är svullen när jag tar på mig kompressionsstrumporna så förutom själva obehaget med spänningarna i benet, även att cirkulationen i benet avtar.

Foten är efter rundan lika svullen, medans om jag springer i en kort löparsock så har svullnaden minskat.
Kan det vara så att vätskan i benet förhindras att förflytta sig av kompressionsstrumpan?
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.