Löpning Tävlingar & Motionslopp / Lidingöloppet 6 inlägg 4431 visningar

krampkänning - orsak- råd för bot.

Marcus Lindgren
1975 • Johanneshov
#1
27 september 2010 - 20:40
Gilla
Efter ca 20km i lördags började jag få krampkänning i baksida lår. Denna känsla av att muskeln när som helst knyter sig spred sig till framsida lår , vader och tillsist hela vägen ner i hälsenorna. Smärtsamt givetvis men genom att byta löpstil lite kunde jag kontrollera det så jag inte stressade saamma muskler hela tiden--> jag klarade mig från total kramp. Att jag sen såg ut som Zeb Macahan på upploppet kunde jag bjuda på.

Vad beror kramp på? Jag hade druckit max vad jag klarar av både innan (flera dagar )och under loppet. Ca 3liter under loppet fördelat på vätskekontroller och bälte.

Hur kan jag förebygga kramp till nästa långlopp?
1975 • Stuvsta
#2
28 september 2010 kl 12:12
Gilla
Samma problem här, jag körde dessutom med salttabletter och kompressionsstrumpor men inte hjälpte det inte... Jag drog slutsatsen att jag är helt enkelt för dåligt tränad, för lite långpass, kanske för lite styrka. Jag har haft problem förut på multisportlopp, jag upplever att det inte är konditionen som sätter gränserna utan musklerna som säger stopp. Kände mig stark och pigg när vaderna började nypa vid 19.5km och jag fick inte bukt med dem, fick tjura mig in sista milen.

Tänker träna mer långpass och mer styrka till nästa år.
Helena Rutqvist
1964 • Boden
#3
26 oktober 2010 kl 11:32
Gilla
Jag får ofta kramp i benen o fötterna när jag kör ett corepass efter avslutat löppass eller crosstraining. Vad kan det bero på? Dricker bra så det kan inte vara det. Äter även bra. Brist på nånting?
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
26 oktober 2010 kl 11:55
Gilla
När musklerna är uttröttade av att ha jobbat mer/hårdare/längre än de är vana vid är det lätt att få kramp. Vissa brister (magnesium, salt, vatten....?) ökar risken ytterligare.
Mera långpass är säkert bra om man tävlar på långdistans.
Mr. B
1963 • Hemma
#5
26 oktober 2010 kl 12:13
Gilla
Såvitt jag förstår är orsaken till kramp inte klarlagd. Man nämner ofta mineralbrist, speciellt magnesium, men det är inte en helt bevisad orsak.

Om man dricker maximalt i flera dagar kan jag tänka mig att ämnesbalansen i kroppen blir rubbad. Det skulle jag absolut inte rekommendera. De flesta löpare svettas heller inte mer än en liter per timme.
Oldboy
1952 • Danderyd
#6
26 oktober 2010 kl 14:37
Gilla
Håller med Mr B, de senaste rönen är nog de som visar att det är lagom att dricka när man är törstig och då så mycket man känner för. Vätskeladda före kan man inte, man bara kissar mera. Däremot kan undervätskning ta flera dar att balansera ut så har man bastat/sprungit långpass/gått törstig de senaste dagarna finns det anledning att fylla på så mycket man kan - om det nu hjälper, kroppen tar inte upp hur mycket vätska som helst. Men äter man lite salt till så kanske det hjälper. Om man dricker mycket utan att sätta i sig salt(er) så kan man bli "undersaltad", det kan mycket väl ha bidragit till krampen.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.