Löpning Tävlingar & Motionslopp 5 inlägg 3194 visningar

maraförberedelser, en vecka kvar!

Sofia
1988 • Umeå
#1
1 augusti 2009 - 14:35
Gilla
Snart börjar det dra ihop sig mot min första mara, och nybörjare som jag är tar jag mer än gärna emot tips på vad som är bra tänka på såhär sista veckan, och såklart under loppet:)

Jag har sprungit närmare 80 mil från tiden januari-nu, och längsta passet var 30 km (tog ganska precis 3h, har totalt ca 5-6 pass över 20 km), milen springer jag på strax under 50 ungefär... Jag har inga särskilda tidsmål, jag vill bara runt;) Men ändå så har jag lite funderingar på ungefärligt km-tempo och hur loppet ska läggas upp. Hur brukar ni tänka? Har ni en viss km-tid som ni följer, t ex så har jag funderat på att springa i 6.30 min/km ungefär..Rimligt utifrån mina förberedelser, vad tror ni?

Sedan har jag två skor att välja på... Ett par mkt välanvända Mizuno som sprungit många långpass och ett par nyare Asics Kayano som dessvärre inte varit med på något långpass.. De nya skorna känns såklart bättre med löpkänsla och dämpning, men Mizunosarna vet jag ju verkligen fungerar, de är slitna, men inte helt slut enligt min bedömning. Spontant lutar det åt de gamla, för att inte ta någon onödig risk med skavsår eller knäont eller vad som helst.. Asicsen har jag bara sprungit med några veckor, men inga längre pass...
Magnus Claar
1973 • Härnösand
#2
1 augusti 2009 kl 14:49
Gilla
Hej!

Om du sprungit 30 km på ca 3 tim, tycker jag att en start med 6.15 fart borde fungera om det är så att du tycker att det flyter på är det bara att du höjer lite. Skulle jag ha varit du skulle jag kört med de nyare skorna det bra skor kan vara ganska viktigt inte minst den sista milen. Skaffa comped och sätt de på ställen du tror att du skulle kunna få problem detta tillsammans med ett par bra löparstrumpor borde fungera. Så kommer i alla fall jag att göra inför Högakusten marathon nästa vecka.
Oldboy
1952 • Danderyd
#3
2 augusti 2009 kl 00:32
Gilla
Sista veckan trappar ner träningen (gärna veckan innan också), se exv på www.marathon.se Det finns långa listor med vad man ska kolla, fixa och tänka på....

Ta inga risker, kör med de gamla skorna. Man kan få så mycket olika slags skador av fel skor, skavsår är inte det värsta. Första mara kör man ändå mest för att lära sig, mest hur himla trött man blir under sista milen. Men det är inte fel att gå och springa omväxlande på slutet.

6.30 i starttempo kanske är OK bara du ökar efter några km. Tycker 6.15 borde funka också, i alla fall om loppet liknar ditt tremilspas i kupering mm. Lycka till!
Sofia
1988 • Umeå
#4
2 augusti 2009 kl 15:33
Gilla
Tack för svaren och tipsen!

Ja, det lutar faktiskt åt de gamla skorna. De funkar. Jag har ju inga direkta tidsambitioner och löpningen har gått finfint i dem tidigare. De nya känns ju också bra (annars vore det ju dumt att ha köpt dem), men jag vill nog helst testa dem även en längre sträcka innan jag springer ett marathon...

Det är Höga kusten jag ska springa! Är lite smårädd för alla backar som det talas om...
Annie F
1981 • Tullinge
#5
2 augusti 2009 kl 17:00
Gilla
Först och främst, LYCKA TILL!!!
Marathon är en häftig upplevelse. själv befann jag mig i ett lyckorus sista två km och klarade inte av att hålla tillbaka tårarne efter målgången. Det var riktigt häftigt att springa i mål efter drygt 42km löpning!

Jag tycker liksom övriga att du kanske ska sikta på att starta i ett 6.15tempo adrenalinet och allt runtomkring en tävling brukar ge en ordentlig extraskjuts och har du klarat att springa på ett 6.00 tempo under en träningssträcka på 30km så tror jag att du säkert skulle klara att hålla någonstans där runtomkring även på ett marathon (förutsatt att dessa 30km var hyfsat lika i kupering)

Men det kniviga med marathon är ju just den biten att det för de flesta inte riktigt startar förrän efter 30km så om du har öppnat för hårt, vilket är oerhört lätt med detta extra adrenalinpåslag och med löpare runtomkring ger sig iväg i ett snabbt tempo, så kommer det med all säkerhet att straffa sig under den sista milen. Öppna därför lugnt och njut av känslan!

Förberedelser i övrigt...
Jag skulle nog kört på de gamla skorna, anser du att de inte är helt slut så stämmer det säkerligen.

I övrigt. Förbered dig på samma sätt som inför dina långdistanspass. testa inga nya konstiga maträtter eller dyl utan ät sånt du vet att magen klarar av.



Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.