Löpning Kom igång 27 inlägg 3119 visningar

Få arslet ur soffan

Tobias Johansson
1983 • Linköping
#1
31 augusti 2009 - 20:42
Gilla 
Hej!

jag är en kille som fått nog av att sitta och slöa i soffan då jag kommer hem från jobbet istället för att komma igång och träna och må bra. För många år sedan var jag ganska duktig på att springa, det rörde sig om 5km (17min) och 10km (37min) någon som jag är väldigt väldigt stolt över utan att vara med i någon klubb utan endast grundad på egen träning. Åren har gått och nu sitter jag här och lagt på mig ett antal kilon men känner endå glädjen av att träna speciellt löpning. Saken är den att jag har svårt att komma igång och hålla det upp. När jag väl springer så gör jag det kanske en gång sedan läggs det ner. nu har jag gett mig tusan på att vara med i olika lopp runt i stan nästa år och ska försöka komma igång med det jag mådde så bra av för några år sedan. kan någon hjälpa mig med schema eller tips på träning för en som en gång tränat hårt men nu är totalt nerbruten. Mycket tacksam av all sort hjälp.

Mvh Tobias
< < < 1 2 > > >
Joel Bylund
1984 • Liljeholmskajen
#2
31 augusti 2009 - 21:20
Gilla 
Hej :)

Några saker som håller mig motiverad kan jag dela med mig av:

Skriv upp allt i dagboken på jogg. Det blir lite som en personlig km-jakt. Det första jag gör när jag sprungit är att sätta mig vid datorn och knappa in allt för att få se genomsnittsfart och "Totalt löpt i år" :)

Att bestämma sig för ett lopp är bra för motivationen också, som du redan nämnt. Men försök att utmana några vänner och se till så att det blir en kul grej. Anmäl dig gärna snarast så att det är bestämt.

Prylar är roligt. Iaf jag tycker att det är mycket roligare att träna när jag har med mig min gps-klocka. Ibland är det skönt med musik också.

Träningsprogram finns det många. Kolla på www.marathon.se t.ex. Men kortfattat så borde du nog skaffa dig en bra grund att stå på för att senare börja med mer kvalitétspass, intervaller och dylikt.

Lycka till!
Tobias Johansson
1983 • Linköping
#3
31 augusti 2009 - 21:25
Gilla 
Hej Joel

Tack för tipsen. Jag har försökt med allt. Har hört att man ska springa minst 40 minuter för att det ska ge någonting på viktminskningssidan och konditionssidan, kanske inte stämmer? Så jag har gått och sprungit om vart annat för att komma upp i dom här minuterna, men då blir det istället att jag lägger av efter en veckas träning, varför vet jag inte.

Vad menar du med god grund? när vet jag att jag ska över till kvalitetspass, intervaller och dylikt. Vad är skillnaden på dessa två?
Tom-Ingar Bjørndal
1974 • Saltsjö-Boo
#4
31 augusti 2009 - 21:44 Redigerad 31 augusti 2009 - 21:48
Gilla 
Hallå Tobias.
Jättekul att du har lust att komma igång med träningen igen. Det är alltid svårt att veta vad som är andra triggers för att starta träna, men att ha hittat hit till jogg.se är en bra start.

Av egen erfarenhet, tränade själv mycket innan jag blev sympatigravid och hamnade på sofflocket, måste jag nog säga att en bra början är att hitta en bra struktur och lagom nivå på träningen. Försök glömma de gamla tiderna, för de försvinner fort ur kroppen, men försök njuta av varje träningspass i stället och börja försiktigt. "När du står i duschen efter träningspasset och längtar till nästa träningspass, har du tränat lagom" har någon klokare än jag sagt.

Det kan vara svårt att hitta rätt nivå, men ta det lugnt, sätt enkla, uppnåliga mål, som du kan uppdatera realtivt ofta.
Och lyssna till kroppen. Har du ont, är det bättre att lägga in en extra vilodag för att undvika den värsta fienden - skador.

Det finns bra program på www.marathon.se, problemet är bara att det kan vara svårt för en som har varit vältränad att starta lagom lugnt. Mitt råd där kan vara att du börjar på egen hand och bestämmer dig för att ge löpningen 20 träningspass från den 1:a september och 9 veckor framåt med två vilodagar mellan varje pass, där målet kan vara att löpa en mil sammanhängande. Du får inte ta dig ut så du mår illa, allt ska kännas skönt och lugnt. Det enda som är viktigt nu är att få inn vanan. Tider är totalt ointressant, du är en vinnare bara du beger dig ut och genomför pass för pass.

Sen efter detta kan det vara bra att kanske se på tidsmål.

En sak som funkade för mig var även att investera i en pulsklocka. Om du använder den som kroppens varvräknare, och hittar en puls som känns skön att löpa med och en fin flack bana, kan du använda detta som en mätare för hur kroppen reagerar på din träning. Säg att banan är 3 km, och din "komfortpuls" är 155 bpm, kan du varannan vecka lägga in et pass med uppvämning, sen ett testlopp där pulsen bestämmer tempot. Då får du en tid att jämföra med. Jag fick massa energi av att jag såg att tiden gick ner vid konstant puls efterhand som jag blev i bättre form, även om det gick sakta emellanåt. Andra här inne har helt säkert andra tips som funkar bra, men detta funkade för mig.

Lycka till

Löparhälsningar från Tom
csaba
1973 • Malmö
#5
31 augusti 2009 - 22:07
Gilla 
Anmäl dig till ett lopp NUUU, så finns det ingen återvändå !
(ta ett lopp till nästa år typ, Göteborgsvarvet, Midnattsloppet, Blodomloppet i din kommun, etc.) Så får du mer motivation att träna (och du på sätt och vis känner dig lite tvingad).

Skaffa en MP3 spelare eller nya kläder och skor, om du trycker att det är tråkigt att springa (så att det blir lite roligare)

.
1922 • Stockholm
#6
31 augusti 2009 - 22:16
Gilla 
Tobias, jag har sagt det förut, men säger det igen. Läs Born to Run. Jag lovar att den kommer att motivera dig och hålla dig motiverad ett bra tag framöver. Helt outstanding!

Born to Run: A Hidden Tribe, Superathletes, and the Greatest Race the World Has Never Seen av Christopher McDougall
Tobias Johansson
1983 • Linköping
#7
31 augusti 2009 - 22:16
Gilla 
Hur långt ska man springa då, börja med allså. Tills man stupar eller ska man varva gång och löpning? Hur mycket av varje isåfall?

csaba
1973 • Malmö
#8
31 augusti 2009 - 22:48
Gilla 
Tills du stupar och sen lite till :-)

Alvarligt, spring till du känner dig nöjd och försök få rutin i löpningen (och så ökar du lite suksessivt) . Det är viktigare att du tycker att det är roligt,så att du kommer igång !
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#9
1 september 2009 - 09:57
Gilla 
Tobias, det viktiga i början är ju att du får in en vana, och att du tycker att det är så kul/skönt/motiverande att du vill fortsätta. ALL träning ger, du måste inte springa en viss tid. 5 minuters löpning ger mer än ingen.

Börja med nån månads kom-igång-träning kanske, där du bara är ute efter att vänja kroppen vid att träna. Alltså ingen press och ingen anledning för dig att känna dig misslyckad/dålig om du inte springer på en viss tid. Tänk att du bara ska vänja dig, för att sedan kunna träna mer målinriktat.

Att inte köra för hårt/långt i början är ju också viktigt för att inte dra på dig skador som gör att du måste ha träningsuppehåll.
Först kommer konditionen, sedan styrkan och sist hållfasthet i leder och ligament, som tar längre tid för kroppen att utveckla. Därav vikten att ta det lugnt i början.

Jämför dig nu inte med dina "gamla" meriter, det tar tid att komma dit.
Lycka till!
Peter Nordstrand
1970 • Enskede
#10
1 september 2009 - 10:45
Gilla 
Hej Tobias,

Jag ligger ca: 3 månader före dig, hade 14-15 kilo för mycket att släpa på.
Bestämde mig för att springa en slinga på 3,3 km men efter 1,5km var jag tvungen att gå ett tag för att sedan ta mig in i mål.

Jag satte helt enkelt upp ett mål på att jag skulle orka runt slingan. När jag hade gjort det några gånger satte jag upp ett nytt mål, att orka runt 6km spåret. Jag satte upp små mål att jaga första månaden.

Att jaga 40 minuter för sakens skull känns lite onödigt, det kommer snabbare än vad du tror.

Lycka till!Tobias Johansson
1983 • Linköping
#11
1 september 2009 - 10:54
Gilla 
Det är det som är problemet. Jag kan ta mig ingen 5km men då är jag verkligen helt död i kroppen och har då en vana att lägga ner träningen. Sprang även 10km för några månader sen, efter att bara sprungit en vecka men kanske två pass. Jag kan men jag lägger av då. Det är det också som är problemet tror jag. Jag måste hitta det där klassiska lagom
1969 • Järfälla
#12
1 september 2009 - 11:14
Gilla 
Tror på det där med att få in vanan och sätta upp delmål. Vad är det man brukar säga - kan man komma igång och springa tre pass i veckan tre veckor på raken så är man fast... Sikta på det.

Tips, kör inte hårdare än att du efter passet i duschen redan längtar till nästa pass. I början åtminstone. :-)
1973 • Klagshamn
#13
1 september 2009 - 12:53
Gilla 
Det kan vara bra att ha en träningskompis som kan hjälpa till att få ut en mörka regniga höstkvällar. Jag brukar boka in i min kalender hur min träningsvecka ska se ut och försöka hålla mig till det. Som någon annan har nämnt i tråden tidigare, så tycker jag också att det är lättare att springa med GPS-klocka, då kan jag variera rundorna mer och ta med skorna vart som helst. Dessutom brukar jag ladda min iPod med podcasters som jag aldrig i min småbarnsvardag får möjlighet att lyssna på.
Lycka till med din träning hoppas du också blir en Löpare!
Max Leijon
1972 • Teckomatorp
#14
1 september 2009 - 17:57
Gilla 
Tobias!
Har varit i din stol. Varit bra löpare och i mitt fall en skada (löparknä) vilket gjort att jag inte har möjlighet att löpa långdistans. Deprimerad, kände mig slö och tråkig.
Tog upp en lagsport (fotboll) igen och löpte (bara) en dag i veckan (3 km).
Fotbollen gjorde att konditionen kom tillbaka med glädje. Nu är det kul igen men löpningen får jag ta det lungt med pga mitt knä.
Så, en lagsport är bra för att komma igång och få flås. Socialt är det också kanon.
Sen brukar jag titta ofta på denna och bli motiverad. http://www.youtube.com/watch?v=EokseUskyDI

Citat:
There are two types of people,
those who say, I CAN´T,
and those who say, I CAN.
WHO DO YOU WANT TO BE?

Lycka till

Johnny Holmqvist
1967 • Skarpnäck
#15
1 september 2009 - 18:04
Gilla 
Ett tips är att ta rundan innan du drar till jobbet.
Bara att ta sig i kragen och göra en planering.
Men som sagt det tog mig ovanligt lång tid innan jag börja men morgon passen är grymt sköna ..
J.K.
1966 • Jönköping
#16
1 september 2009 - 18:30
Gilla 
Krångla inte till det i onödan. Analysera tiden då du var duktig på att springa och lär dig från det. Vilken träning låg bakom 5km på 17 min resp 10 km på 37 min? Vad av det kan jag använda idag? Vilken är min ambition nu? Om det är motivationen som tryter är mitt tips att anmäla dig till en halvmara med dyr anmälningsavgift någon gång nästa sommar. Berätta sedan vitt och brett för alla du känner att du planerar att springa det loppet. Nämn att du sprungit milen på 37 minuter för x antal år sedan. Förhoppningsvis så sätter det här tillräcklig press på dig så att du får arslet ur soffan och vikten på nedgång.
1979 • Stockholm
#17
1 september 2009 - 18:39
Gilla 
Köp en pulsklocka, allt blir roligare när man har lite statistik att gå på!
Peter Arvidsson
1974 • Malmö
#18
2 september 2009 - 11:20
Gilla 
Envishet!

Började för en och en halv månad efter att ha varit ur form i bortåt 20 år. Nu med 15-20kg för mycket och omotiverat ont i kroppen när man vaknar på morgonen insåg jag att det måste åtgärdas.
Piskade mig själv till att ta mig runt en 4km runda tre morgnar i veckan innan jobb. Ett rent helvete, det gör ont, det är tråkigt som satan - men det SKA göras.
Hade inga andra mål utom att ta mig runt utan att gå - kanske vansinne, men det gick. Efter några veckor ställde jag upp i ett kortlopp på cirka 4,5km och har nu målet inställt på en mil. Senaste veckorna har jag varit småförkyld, men har fortsatt ändå, dock två gånger i veckan och de två sista gångerna har jag ökat till 7,5km i ett lugnare tempo. 7,5km lugnt är mindre jobbigt än 4km där jag kämpar mot tiden...

In med träningsdatan här på jogg.se direkt efter du strecthat och druckit vatten, det underlättar att ha lite joggkompisar att sporras av och skicka lite uppmuntrande/hetsande joggpost med.

Musik underlättar för mig tycker jag, och funderar på en puls- eller gpsklocka.

Jag tycker det är tungt som attan fortfarande, jag har ont i fötter, ben och andra delar av kroppen, jag får skavsår av kalsongerna och sammantaget är det inte roligt alls att springa, men jag kämpar på!

Så, piska dig själv mentalt, annars blir det nog inte många metrar sprunget.
Martin Görnebrand
1977 • Uppsala
#19
2 september 2009 - 12:41
Gilla 
Nummer 1: träningskompis
Nummer 2: en garmin forerunner 305 och gratisprogrammet sportstracks

Sen är det bara att köra och kul är det. :)

Ta det lite lugnare i början också även om du känner att du har mer att ge. Som vissa redan sagt är det stor risk att man skadar sig innan leder och ligament vant sig vid belastningen.
1964 • Ekhagen
#20
2 september 2009 - 14:10
Gilla 
Jag tror inte på det där att piska sig till att träna. Börja istället med korta pass, kanske 3 km med blandad jogg och lunk. Känn hur skönt det är att få röra lite på sig. Efter ett tag blir det vanebildande, och då kan man långsamt öka tränigsmängden, och sätta upp små delmål som andra här föreslagit. Springa hela vägen 3 km, öka till 4 km, börja titta lite på tiderna, anmäla dig till ett lopp etc. Till slut springer du en mil på en bra tid! Sen håller jag med vad som sagts om att det är väldigt kul med en GPS-/pulsklocka, om man gillar prylar. Det är en kick att se svart på vitt hur mycket ens fysik förbättras!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.