Löpning Skador & Rehab 9 inlägg 25953 visningar

Muskelbristning: Hur länge ska man vila

Per Arneng
1978 • Mölndal
#1
19 september 2009 - 19:50
Gilla
Har en lättare muskelbristning i vaden som jag fick för ca en vecka sen. Jag testade att springa ~4 dagar efteråt men fick känningar efter 3km . Nu har jag vilat i två dagar men hur mycket mer bör jag vila eller träna annat?
Grober
1974 • Ludvika
#2
19 september 2009 kl 20:01
Gilla
Hej Per!

Peter H Nilsson sa för länge senan något mycket klokt i en annan tråd förlängesedan om förkylning tro jag att det var men det är en klok devis: - Att funderar man på om det är förtidigt att köra igång med träningen igen, är det antagligen det!

Men det finns ju annat att träna undertiden! Krya på dig!
1969 • Upplands Väsby
#3
20 september 2009 kl 00:08
Gilla
Se upp så du inte kör på för tidigt bara. Går du på för hårt med en lätt bristning så kan den snabbt utvecklas till något värre, som kan ta veckor att läka.

Förslag: cykling, vattenlöpning eller annat alternativt i en vecka innan du försöker jogga igen. Tåhävningar också bra. Men oavsett träningsform, håll dig hela tiden klart under smärttröskeln i vaden.
Fredrik Dahlberg
1973 • Saltsjö-Boo
#4
20 september 2009 kl 08:25
1 Gilla
Fick en lättare muskelbristning baksida lår 1 vecka innan Göteborgsvarvet i år. Jag vilade med dagliga promenader samt Rehband lårskydd. Sprang Göteborgsvarvet, hade lite känningar men det gick att springa, fick rejält ont efteråt, men denna smärta försvann på 2 dagar och därefter började jag åter träna inför Stockholm Marathon där jag senare inte kände någonting av låret. Min bristning var nog mild, eftersom det gick så fort över. Men lyssna på kroppen, smärta säger "Sluta träna". Lycka till.
Per Arneng
1978 • Mölndal
#5
20 september 2009 kl 08:56
Gilla
Tackar för svaren. Ja det blir nog till att öka antalet vilodagar jämfört med förra. Det luriga är ju att man tror att skadan är borta så kommer den krypande efter ett par km . Har börjat cykla till jobbet också sen ett par veckor så det ger lite bra genomströming för musklerna så kanske jag får smyga mig på lite lätt löpning om ett par dagar.

Oldboy
1952 • Danderyd
#6
20 september 2009 kl 12:23
Gilla
Muskelbristning har jag haft några gånger och sökt hjälp för det. "Den primära läkningen tar 7-10 dagar" var en konkret uppgift jag fick. Under den tiden är det noll löpning som gäller, bara hålla benet i rörelse för blodcirkulationen och undvika allts om gör ont. Det är bra att få hjälp, man kan behöva lite lätt massage för att muskeln ska läka ihop rätt, likaså kan man efter några dagar behöva försiktig stretch för att den inte ska bli förkortad, men jag har glömt detaljerna.

Akut är det visst högläge och isblåsa för att motverka blodutgjutning som gäller. (Hur många springer runt med en isblåsa? Men ofta sker bristningar på fotbollsplanen eller löparbanan så jag förstår råden.)

Även efter primärläkningen är det noll smärta som gäller. Min egen erfarenhet är att man kan få "känna" var bristningen skedde under enstaka steg när man börjar jogga lätt igen. Men tar man i för hårt går den upp, det har hänt mig efter en mils härlig löpning på Lidingöloppet. Jobbigt att ta sig hem kan jag säga!

Hel läkning tar 4-12 veckor om man sköter sig.
Tror det finns mycket användbart i "Motions- och Idrottsskador och deras rehabilitering." som du nog hittar på biblioteket.
Pär Claesson
1981 • Varberg
#7
20 september 2009 kl 12:53 Redigerad 23 september 2009 kl 23:34
Gilla
Jag har också fått ngt i mina vader. Sprang stockholm halvmara i förra lördagen och sprang sen ett pass i torsdags. Ngn km in på passet började jag få ngn lättare form av kramp i vaderna. Kunde ändå fortsätta och sprang några km till. Först i dag börjar det bli bättre. Känns som knutor i vaderna. Värre i höger. Mest ont när jag går ner i trappor. Drar i vaderna och hugger till.
Kan det vara muskelbristning? Tänkte börja springa så fort jag inte känner ngt och då lugnt.
Oldboy
1952 • Danderyd
#8
20 september 2009 kl 13:23
Gilla
Per C: en muskelbristning kommer plötsligt, det hugger till, men är den liten kan den vara svår att skilja från kramp (så var det med min bristning i vaden, och jag kunde jogga efteråt). Men att du skulle få det i båda vaderna samtidigt - visst är det möjligt men det låter rätt osannolikt. Knutor, hm. Försökt med massage? Helst ska du ju bli undersökt av en naprapat eller sjukgymnast. Knutor kan man få av olämplig läkning av bristningar men det finns säkert flera andra möjliga orsaker.
1965 • Kungsholmen
#9
21 september 2009 kl 13:04
Gilla
Pär, du är lite för ung kanske men det finns något som kallas gubbvad som påminner om det du känner av. Drabbar oftast män över 40år.
Jag drabbades själv av gubbvad i våras. Krampliknande känsla i vaden som låg kvar 3-7 dar och återkom direkt vid första löppaset. Efter att ha ätit mineraltillskott (Zink o Megnesium) har problemen inte återkommit.
Googla på gubbvad och se om det stämmer på dig.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.