Löpning Avancerad träning 13 inlägg 4800 visningar

Återhämtning efter Lidingöloppet?

Charlotte
1982 • Stockholm
#1
28 september 2009 - 13:53
Gilla
Hej på er alla

Har precis avklarat mitt första Lidingölopp, 30 km på 02.49 grymt nöjd :) Men gud vad jobbigt det var för benen, inte alls samma sak som Maran. Jobbigt på olika sätt tycker jag.

Nu till frågan, hur länge bör man återhämta sig efter Lidingöloppet? När kan jag börja springa/spinna/styrketräna igen? Hur gör ni och vad är era rekommendationer? I dag värker benen!

Charlotte
1988 • Helsingborg
#2
28 september 2009 kl 14:14
Gilla
Jag tycker det är så härligt att jag bara känner pyttelite av lidingöloppet! Jag är toksugen på att springa en runda idag :)
Jonas Larsson
1984 • Floda
#3
28 september 2009 kl 14:39
Gilla
Gör vad du känner för?
Jag tar det lugnt med benen men var ändå sugen på ett styrketräningspass för överkroppen, kändes riktigt bra faktiskt.
Passar på att ta säsongsavslutningsvila nu så det blir varken löpning eller cykel på 10 dagar.
Jonas Eriksson
1975 • Eksjö
#4
28 september 2009 kl 14:57
Gilla
Jag känner mig också sugen på att springa och träna! Man känner sig inspirerad! Men jag är själv rädd att det är lite "falsk" energi. Efter en halvmara i halmstad i augusti började jag träna lite för snabbt efteråt och blev också brakförkyld efter ett par pass. Så då brände man istället 1-2 veckor där man kunde ha tränat inspirerad... Vet så klart inte om jag blev sjuk pga utmattning, men i efterhand kändes det så.
Oldboy
1952 • Danderyd
#5
28 september 2009 kl 15:13
Gilla
Grundregeln säger att det tar en vecka per mil att återhämta sig från ett tufft lopp. De första dagarna springer man inte, men promenera gärna, eller simma. Eller styrketräna överkroppen, bra tillfälle.
Så snart värken har försvunnit kan man ta en lätt joggrunda, kanske 3-6km, sedan öka gradvis. Men det finns en massa trasiga muskelfibrer i benen som behöver läka så låt dem göra det. Enligt någon teori är det läkningen som ger smärtan.
Man får ta det på känsla, men låt förnuftet ha veto. Euforin bör inte lyckas få ut dig i löpspåret!
Min värk börjar lätta nu trots att jag inte gått särskilt mycket. Men jag kroknade ju och tappade gnistan. Springerkanske lite i morgon, annars i övermorgon. Efter en tuff mara sägs det vara bra att vänta bortåt en vecka med löpningen.
Som det stod i råden från New York Marathon: "If you HAVE to train, do some alternative training, walk, swim etc. But don´t run."
1988 • Helsingborg
#6
28 september 2009 kl 15:15
Gilla
Hmm, det är ju inte det man egentligen vill höra men det är kanske klokt att avstå löpning någon dag till. Jag som köpte någon typ av löpstrumpor idag för att testa det.
Mattias A
1967 • Lund
#7
28 september 2009 kl 18:15 Redigerad 28 september 2009 kl 18:21
Gilla
Oldboy har ju en otrolig erfarenhet, så man gör kanske klokt i att lyssna till hans råd. Men jag kan inte låta bli att undra lite. Var går gränsen? Om man får träningsvärk av ett långpass på, låt oss säga 30 km, ska man då ha totaluppehåll i löpningen eller ska man bara ta det lite lugnare?

Själv var jag ute en rätt lugn 5 km-runda imorse. Kändes rejält skönt att stretcha efter den uppvärmningen. Tycker det är lite svårt att få stretchningen att funka i folkvimlet på arrangemang som LL och Göteborgsvarvet, så dagens stretchning kändes lite som botgöring.

En del verkar ha ett par överväxlar att lägga in när det är tävling. Själv känner jag inte riktigt igen mig i den bilden, men om jag skulle klara att krama ur de sista ork-dropparna ur kroppen på tävling då skulle jag definitivt vila från löpningen några dagar efteråt. (Red: Alltså, jag *blev* trött på LL, riktigt rejält trött sista 5 km, men den enda gång jag känt att jag lyckats klämma ur sista ork-droppen var på en 2 km stafett 2004)
1981 • Linköping
#8
28 september 2009 kl 19:53
Gilla
Så SUM den 10 är alltså ingen bra idé om jag får tolka herrskapet? Var ju lite sugen på det...
1988 • Helsingborg
#9
28 september 2009 kl 20:09
Gilla
Vad är SUM 10?
1981 • Linköping
#10
28 september 2009 kl 20:11
Gilla
Sörmland Ultra Maraton 5mil på sörmlandsleden. Ska du med? :-D
Oldboy
1952 • Danderyd
#11
28 september 2009 kl 21:11 Redigerad 28 september 2009 kl 21:23
Gilla
Karin, jag kroknade ju och tog väl inte ut mig helt på Lidingö, velar mellan Växjö Marathon och SUM. Hittar så lite info om SUM, var är start och mål och hur är den att springa (utom att den är kul, för det säger "alla")?
Tänker du ta den som ett skönt långpass i skogen eller ska du maxa (hinner du bli pigg nog för det)? Du sprang ju bra på Lidingö ser jag, jämnare än jag fast du fick springa om många fler.

Mattias: jag får träningsvärk så snart jag gör något jag inte brukar, springer extra långt eller extra fort eller första passet efter längre uppehåll osv. Om du inte lyckas ta ut dig på en tävling blir ju den vila du behöver kortare. Omvänt, har du satt ett rejält pers på en träningsrunda så behöver kroppen ta igen sig längre. I somras fet-persade jag på 30km och hade noll fart i benen tre dagar efter, dålig fart fyra dagar efter, halvdålig fem dagar efter men klarade att springa en avslappnad mara den sjätte dagen, men inte på max. Och fick konstiga skadeproblem efter men de försvann efter några veckor. Så med ditt exempel träningsvärk efter 3-milsrundan: är du ovan vid distansen så avstå 2-3 dagar (promenera gärna, eller cykla till jobbet osv), annars 1-2 dagars vila, på känsla. Så länge inte träningsvärken i alla fall nästan gått över ska man på sin höjd ta en kortare lätt jogg tror jag.
1988 • Helsingborg
#12
28 september 2009 kl 22:06
Gilla
Mja, jag tror nog att jag hoppar över Sörmland Ultra Maraton 5 mil på sörmlandsleden :D
1981 • Linköping
#13
28 september 2009 kl 22:07
Gilla
Jag blir snurrig bara jag tänker på en 8varvs bana i stads"terräng" så som Växjö. Sörmlandskogarna är mer min melodi ;-) För mig är valet lätt, även om jag tycker att servicen kring SUM verkar klen.

Jag har dessutom pressat Maria WIberg (på jogg.se som sprang SUM förra året) på information om loppet så jag har lite insideinfo, he he.

Jag tog ut mig på Lidingö. Skulle det inte ha varit sån trängsel så skulle jag kanske ha kommit ned mot 2.45, men mitt mål på 2.38 (eller snarare 2.37.59, he he) var utom räckhåll i år. Så helt fräsch är jag inte. Jag har fortfarande ont i benen och är inte världens snabbaste på återhämtning.

Men jag hade fula "Aldrigmer" och "Varförihelvettegörjagdethär" och "AldrigaldrigALDRIGmer" tankar på LidingöUltra, vill avsluta mitt första ultralöparår med bättre tankar. Då är det kanske bättre att vara mer utvilad. Å andra sidan är det tveksamt om man kan kalla sig ultralöpare om man bara kört ett lopp, därför lockar SUM.

Jag bidar min tid och ser hur benen svarar, imorgon är det 70min massage inbokat...
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.