Komma igång med löpning efter skada. - Löpning
Löpning Kom igång 4 inlägg 6774 visningar

Komma igång med löpning efter skada.

Frida Claesson
1990 • Eskilstuna
#1
20 oktober 2009 - 17:32
Gilla 
Jag behöver råd för att komma igång med löpning igen efter att ha varit knä skadad i två år. Jag har redan gått igenom det hela med att "börja lungt" och jag behöver nu istället råd för hur jag ska gå vidare.
Min målsättning med det hela är att gå ner i vikt, eftersom att jag under min skada har gått upp strax över 12 kilo. Jag har tänkt att jag ska ut och spring på morgonen innan jag går till skolan.
Finns det någon som kan tipsa mig lite "hur" jag ska springa??
Anna Z
1984 • Stockholm
#2
20 oktober 2009 - 19:24
Gilla 
Hej Frida!

Jag har också varit knäskadad i ett år och är förhoppningsvis på väg tillbaka nu och mitt recept är: Jogga 1 gång i veckan till en början och öka distansen 500 m varje gång.
Träna också varierat, exempelvis styrketräning för att stabilisera knät och för att bygga upp styrka. Simma är också bra att variera med.

Lycka till!
1969 • Sala
#3
20 oktober 2009 - 20:48
Gilla 
Ja, det är inte kul att behöva springa både kortare, mer sällan och dessutom långsammare än man kunde innan. Även jag har gått upp ordentligt i vikt under sommaren.

Det jag känner är att jag skulle behöva köpa nya batterier till min pulsklocka, för just nu springer jag för fort, eftersom mitt psyke vill springa lika fort som jag sprang i våras, medan min kropp inte hänger med, vilket leder till att mitt psyke springer flera hundra meter framför kroppen och drar den tunga kroppen framåt. Så pulsklocka inställd på max 140 bpm för min del blir bra. Och jag tror att det kan vara bra att skippa snabbhet och istället inrikta sig på uthållighet. Jag ska springa lugnt, ca 30 km i veckan, tills dess att jag orkar öka lite för varje vecka.

Och jag håller med Anna om att styrketräning är superviktig.
1963 • Hestra
#4
20 oktober 2009 - 21:33
Gilla 
Jag har haft en flera år gammal skada i ena knäet och försökt jogga varje vår.
Och varje försommar har jag fått sluta eftersom skadan har gått upp igen.
Nu har jag sprungit i snart två år utan problem - underbart.

Anledningen till att jag denna gång inte fått känningar i knäet tror jag är:
Jag tillbringade 2 kvällar/vecka på gymet med mycket benträning samt 3 morgnar/vecka (innan jobbet) med att gå stavgång i branta backar i ca 40 min.
Och nu snackar vi inte "fis-gå" och gå och sprätta med stavarna, här snackar vi tempo så man både är genomsvett och har en pulsnivå som påminner om ett löp-pass.
Hela vintern höll jag på och började jogga lite smått i mars.
Stavgången gjorde att jag hade kondis att jogga 2-3 km direkt, och eftersom jag inte kände av knäet så ökade jag på rätt bra redan i början.
Jag kör fortfarande stavgång lite då och då på sommaren men byter ut de passen mot styrekträning nu på vintern.

Så jag vill slå ett slag för stavgång i backar både för kondisen, träningen för knäet samt att det är bra förbränning. I komb. med styrekträning så har det hjälpt mig, alternativet hade varit operation.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.