Löpning Skador & Rehab 5 inlägg 5189 visningar

Har fått ont innanför båda knäskålarna efter några månaders träning.........

Roland Rydberg
1959 • Karlskoga
#1
8 november 2009 - 21:45 (Redigerad 10 november 2009 - 18:59)
Gilla
.........och det blir ännu värre då jag går uppför trappor eller reser mig från huksittande. Cykling i uppförsbacke är inte att tänka på.
Vilken typ av skada kan det vara? Har läst tillräckligt för att förstå att det INTE handlar om löparknä. Alla tips är välkomna!

1980 • Västerås
#2
8 november 2009 kl 22:02
Gilla
Jag får ett par gånger om året samma åkomma.
Redan i sena tonåren hade jag rejäla problem med detta, och gjorde magnetröntgen mm.

Problemet (som jag har förståt det som) är lårmusklernas fäste under knäskålen.
Pga svagare muskler på baksida lår, så blir framsida överbelastat, och det blir tight under knäskålen. Det är min bild av problemet iaf.

Det blir varken bättre eller sämre av löpningen, utan kommer i princip alltid ca 2-3 gånger per år, och håller i sig ca 2 veckor.
Johansson
1977 • Göteborg
#3
11 november 2009 kl 16:14
Gilla
Exakt samma symptom har jag också fått. Kände det igår efter att ha hållt upp i 10 dagar pga av sjukdom, dock först efter ca 5 km. Idag skulle jag springa 8 km men fick sluta efter 3 km då jag knappt kunde gå pga av smärtan. Har haft liknande känningar tidigare men då har det försvunnit efter någon kilometer.

Först tänkte jag om det var något viktrelaterat men jag väger 10 kg mindre än när jag började springa i april så det borde det inte heller vara?
1983 • Tumba
#4
14 november 2009 kl 09:10 Redigerad 14 november 2009 kl 09:19
Gilla
Knäproblem är svåra om man inte får ta en titt och känna lite runt dem. Kan vara vastus medialis som är överansträngd.
Kan även vara pes anserinus som är inflammerad. Är det svullet som en fingerfuktare på posten under insidan på knät så är det troligtvis pes. Pes anserinus är ett gemensamt fäste för tre muskler. En på insdia lår som heter m. Gracilis, en som heter m. Sartorius och går över hela låret från höften ner till insida knä och en muskel från Hamstrings på baksida lår som heter m. Semitendinosus? tror jag eller så är det m. Semimembranosus. Vanligt vid löpning då dessa tre muskler är väldigt involverade i löpning.

Massage och Aktiv vila är det bästa tycker jag. Det är den snabbaste lösningen om det ovan är problemet.

Lycka till! //Jimmy
www.tumbafriskvard.se
Johansson
1977 • Göteborg
#5
19 november 2009 kl 11:41
Gilla
Nu har jag vilat i en vecka. Sprang en kort runda idag och positivt nog kände jag ingenting, höll ett tempo på strax över 5 min/km. Tempot verkar finnas kvar i kroppen däremot kändes det som att jag tappat lite flås. Slipper jag bara problemen nu så ska nog flåset vara tillbaks inom kort.

För övrigt en tråkig månad ur träningssynpunkt, har bara sprungit vid tre tillfällen och knappt över en mil sammanlagt pga av knäet, förkylning och halsont. Detta är dock det första bakslaget rent träningsmässigt sedan jag började springa i april så det kanske inte är hela världen ändå?

Hoppas man får vara frisk nu bara, det var riktigt härligt att springa i leran i spåret och känna regnet falla från himmlen, eller är det bara jag som känner så när man tränar :)
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.