Löpning Övrigt 9 inlägg 7745 visningar

Farligt att träna fem dagar i veckan?

Ivana Vukadinovic
1985 • Linköping
#1
27 januari 2010 - 09:49
Gilla
Hej!
Jag är ny här. Är en tjej på snart 25 år som började löpträna för ungefär ett halvår sedan, nu springer jag tre gånger i veckan och ökar med en kilometer varannan vecka. Just nu springer jag 6 x 3 km. Styrketränar cirka två pass i veckan och går även promenader med min hund dagligen.
Tror ni att det är farligt att träna så mycket?
1971 • Nykvarn
#2
27 januari 2010 kl 10:35
Gilla
Nej, varför skulle det vara det?

Det "farliga" för oss motionärer är att öka träningsdosen för snabbt. Med löpning är det så att konditionen/flåset förbättras ganska snabbt medans rörelseapparaten (skelett, leder, ligament, senor...) behöver längre tid för att vänja sig vid ökad belastning.

För snabbt ökad träningsdos brukar därför leda till skador och att man får ta uppehåll och "börja om". Standardrådet är att inte öka träningsdosen mer än 10% per vecka. Att träna periodiserat är också bra, några veckor med ökande träningsdos följt av en lugnare vecka.

Mår du bra och tycker nuvarande upplägg är kul (vilket är viktigt för motivationen) så fortsätt! Var uppmärksam på om kroppen säger ifrån, t ex i form av ömmande benhinnor eller ont i knä eller höfter.
1984 • Torslanda
#3
27 januari 2010 kl 10:36
Gilla
Det beror nog på hur förbredd du är samt hur hård du går åt din kropp.
Jag har hört om 10%-regeln förut, dvs öka inte träningsmängden med mer än 10%. Tidsspannet verkar dock oklarare...
Oldboy
1952 • Danderyd
#4
27 januari 2010 kl 11:23
Gilla
Kroppen anses behöva en vilodag i veckan, men då menas vila från träning/hård ansträngning, inte från att promenera med hunden eller cykla en halv mil till jobbet och hem. Dessutom brukar man rekommendera att inte ha två dagar med hård träning efter varandra, kör man snabbdistans en dag får man göra styrketräning (annat än löpmusklerna helst) eller lätt löpning nästa dag.

Ivana, jag tror det är bra om du börjar variera din löpträning. Olika fart, olika kuperat, olika långt, olika underlag - om du inte har det så bra att du kan springa på mjukt underlag hela tiden, men då är det ändå bra att springa på knölig mark ibland, stärker de muskler som håller balansen.

Men jag tror inte alls det är farligt att träna som du gör bara du inte ökar mängden för snabbt eller springer fast det kanske gör ont eller när du känner dig trött och sliten.
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#5
27 januari 2010 kl 11:25
Gilla
Ivana: Jag tycker det låter jättebra! Promenaderna erbjuder bra återhämtning och styrketräningen kan vara bra för att förebygga löparskador om man kör sådant som knäböj, marklyft och tränar vaderna. Ja, mycket annat är ju också bra.

Sedan skall man alltid vara uppmärksam på om man har högre puls än vanligt, känner sig sliten eller matt i kroppen, har febersymptom eller går med snuva eller förkylningssymptom hela tiden. Det är tecken på överträning. Vanligare är nog dock att man blir psykologiskt utröttad, dvs. att man lägger ner träningen för att man ställer för höga krav på sig själv.

Så länge man oftast tycker träningen är kul och känner att man återhämtar sig mellan passen så är det bara att fortsätta! Det är regelbundenheten som på sikt ger resultat.
Maria Andersson
1966 • Kungsbacka
#6
27 januari 2010 kl 18:21
Gilla
Jag tränar betydligt mer än du och är i princip aldrig sjuk. Så nä, det är inte farligt. Dessutom är jag nästan dubbelt så gammal...
Ivana Vukadinovic
1985 • Linköping
#7
27 januari 2010 kl 20:23
Gilla
ja, men då så! då fortsätter jag och tränar! jag har nog inte ökat distanserna för snabbt, när jag började springa/simma i början av sommaren vägde jag 12 kilo mer än vad jag gör nu, så då var det också betydligt jobbigare att löpa. (väger nu 62 kilo till mina 169 cm) Jag tycker att det är väldigt kul att träna och ska faktiskt för första gången träna med en löparförening i morgon, så jag hoppas att man får fler tips där.
tack för alla svar förresten!
Pär W
1967 • Skellefteå
#8
27 januari 2010 kl 21:05 Redigerad 27 januari 2010 kl 21:08
Gilla
Det riktigt farliga är ju att vara inaktiv. Om man inte tar i så hårt i förhållande till sin kapacitet, ökar träningsmängden succesivt, äter bra och varierar sina träningsformer så är jag övertygad om att de allra flesta kan träna, vad säkert många skulle tycka vara, oerhört mycket i tid räknat.
1984 • Torslanda
#9
28 januari 2010 kl 10:11
Gilla
Välkommen till Akele!
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.