Löpning Kom igång 28 inlägg 3608 visningar

Farligt att träna för ofta?

1971 • Malmö
#1
23 mars 2021 - 23:34
Gilla 
Jag fyller strax 50, har drygt 10 kg övervikt och har aldrig någonsin joggat innan (däremot tränat annat, så har halvhyfsad grundkondition).
Nu har jag fått för mig att lära mig jogga så jag har kört Runkeepers ”My first 5K-program” mån-fre nu sedan 8/3. Där varvas gång och försiktig jogging (lufs) i intervall med stigande intensitet. Idag var det uppe i gå 30 sekunder, jogga 90 sekunder 15ggr.
Min fråga är: tror ni, mer erfarna löpare att det på något sätt skulle vara dåligt att springa 5-6ggr/v? Jag tycker det har funkat bra, men ser ”överallt” att det står att man som nybörjare ska springa kanske 2-3ggr veckan.
< < < 1 2 > > >
C
1986 • Kiruna
#2
24 mars 2021 - 02:07
6 Gilla 
Handlar nog mer om distans än antal tillfällen man springer. Mår du bra och kroppen känns okej är det bara köra på. Börjar du däremot märka av att träningen ger sämre resultat/du får olika bekymmer/problem osv, så får du lugna ner dig och ta ett steg tillbaka.

Rent generellt kring övervikt är det väl också så att det sitter i kosten, du kommer med all sannolikhet inte kunna träna bort den, oftast blir det att man kompenserar träningen med mer mat, eller som ursäkt för att äta något gott som egentligen inte är så bra. Så ta tag i maten, sömnen, stressen och varva det med promenader och lättare jogg så kommer du snart vara i hamn.
1971 • Malmö
#3
24 mars 2021 - 06:52 Redigerad 24 mars 2021 - 06:52
2 Gilla 
Jag tycker det funkar bra att springa (om man nu kan kalla det jag gör, så) varje dag. Jag är viktväktare, så kosten har jag koll på, och äter och tränar så att jag går ned i genomsnitt 0,5kg/v. Att lära mig springa blir ett komplement är min tanke, och en kul utmaning att testa något nytt.
Jag har verkligen alltid sagt att jag absolut inte kan springa, men nu följer jag programmet och gör (bortsett från frekvensen) exakt som hon säger och hittills har det funkat förvånansvärt bra och jag har känt mig nästan tramsigt pigg och glad!
Monica Carlsson
1971 • Partille
#4
24 mars 2021 - 06:59
4 Gilla 
Jag är ingen erfaren löpare, men jag är typ samma ålder som dig och är relativ nybörjare nu sen 6 år tillbaka. Och jag har provat att börja springa men tappat sugen att springa många gånger innan dess! Nu har jag helt enkelt inte slutat sen jag började om senaste!

Tänk inte bara distans, i början är det nog så mycket tiden du tränar som inverkar. "Tid på fötter" liksom, eftersom man kanske inte är så snabb.

Jag tycker du gör helt rätt som börjar med ett sånt startprogram som varvar gå och spring, det är jättebra och hjälper dig till att just få "tid på fötter" utan att bli så sliten. Och tid är så mycket enklare att mäta och hålla koll på när man springer också, jämfört med distans. Och du behöver inte bry dig om det är platt eller kuperat, mät bara tiden du rör dig. Sträckan är ju ganska oväsentlig i början, men visst kommer du att tycka att det är kul när du såsmåningom springer dina första 5 km eller 10 km! (Jag ser det nästan som att alla som springer kan springa minst en mil, det är ju bara frågan om hur lång tid det tar och om man verkligen tycker att det är roligt då... innan man har fått upp sin kapacitet.)

Jag tycker att du ska börja köra ett program som säger att du ska springa 3, max 4, ggr/vecka, åtminstone i 6-8 veckor. Vill du träna mer, gör något annat, styrketräning, gympa, eller snabba långpromenader som också ger dig "tid på fötter". Springa är helt enkelt rätt tufft för kroppen när man är ovan och "i vår ålder", gäller att hålla koll på hur typ knän och höfter svarar så man inte drar på sig någon skada och tappar sugen.

Löpningen är ju bra för att den egentligen är så enkel att få till, man kan ju börja vid sin egen ytterdörr och behöver inte ha tider att passa som till ett pass med instruktör och grupp. Många nu som fastnar för sk runstreak, dvs att springa (minst) 1 engelsk mil per dag (ca 1,6 km), det är nog så kort att du skulle fixa det även som nystartare om du inte bryr dig supermycket om hastigheten. Lite upp till dig vad du tycker känns mest motiverande, lite varje dag eller köra ett sånt kom-igång-program!

Lycka till och berätta gärna hur det går!
1967 • Stenungsund
#5
24 mars 2021 - 09:38
7 Gilla 
Det är facinerande att folk tror att det kan vara "farligt" att jogga. Det finns verkligen ingenting som är farligt med att jogga, verkligen inget alls.

Med det sagt, det tar tid för en 50åring att bli löpare, så det är bra att du följer ett program med långsam upptrappning. Jag tror ändå att du inte kan undvika en viss smärta och ömmhet under uppbyggnaden. Inget att oroa sig för, löpvila och alternativträna om det gör för ont och sen på''t igen. Tålamod och uthållighet kommer att krävas, räkna med att det kommer att ta lång tid, flera år.
Lycka till, och tänk på att ömmhet och stelhet tillhör en ambitiös 50årig löpares vardag :-), men det är det värt alla dagar i veckan.
1971 • Malmö
#6
24 mars 2021 - 09:40
3 Gilla 
Jag är kanske lite fyrkantig, men för mig känns det som att jag måste göra varje dag för att det ska bli av. Just nu har jag möjlighet att själv styra min tid, så nu kör jag på med mitt gå/spring-program mån-fre och så får jag se sedan när tillvaron blir lite mer uppstyrd igen.
Jag gympar med ”teve-Sofia” på morgonen, sedan en kort paus och så på med skorna och ut en dryg halvtimme.
Jag tänker att om Run-keeper-programmet börjar kännas för svårt, för snabbt, kan jag ju köra samma sak två dagar i rad, så det hinner sätta sig lite, men hittills har jag bara kört på.
Idag ska jag för första gången testa att köra med en nygjord låtlista: jag har gjort en (förhoppningsvis) peppande blandning, fast jag misstänker att jag egentligen hellre har det tyst, eller kanske en podd/talbok. Men det var ”läxa” från coachen så jag testar. 🤗
C
1986 • Kiruna
#7
24 mars 2021 - 09:44
Svar på inlägg #5
1 Gilla 
Kanske inte farligt, beroende på vad man lägger i den termen. Men att börja springa från ingenstans och speciellt med övervikt kan slita enormt på kroppen med skador som följd om man inte är uppmärksam. Går ju inte att säga just för den enskilda individen, då man inte vet tidigare bakgrund men det gäller att lyssna på kroppen.

Snabbare promenader är annars betydligt mer skonsamt och bränner fett.
1971 • Malmö
#8
24 mars 2021 - 09:51 Redigerad 24 mars 2021 - 09:51
2 Gilla 
Promenerat och cyklat har jag gjort jättemycket innan. Vandrar regelbundet även i skogen i kuperad terräng Skillnaden nu är att jag börjat mig på att springa så smått och det är helt nytt.
Jag har tyckt det funkat bra (som sagt, efter bara 12ggr) att göra det ofta, och tänker att det ju inte handlar om så långa sträckor, men blir lite betänksam när ”alla” (program och i artiklar mm) föreslår att det ska gå flera dagar emellan turerna. Jag VILL ju köra varje dag.
Däremot börjar jag känna mig mogen för inköp av ett par lite mer ”riktiga” skor. Dem jag använder nu är ett par walkingskor som jag köpt för hundpromenader egentligen. Väldigt sköna, men lite hårda tror jag...
Monica Carlsson
1971 • Partille
#9
24 mars 2021 - 11:21
2 Gilla 
Alltså, du kanske har hittat bland det viktigaste - att du har bestämt dig, och att du tycker att det är kul! Nu hör/läser man om massor av folk som "sent i livet" hittar glädjen med att springa, eller lyfta tungt, kanske helt enkelt bara känna att man kan använda sin kropp till det man vill! Spara och vårda den känslan!

Är det varje dag som är din grej, kör!
Investera i skor snart skulle jag säga, kläder som du gillar kanske du ha som morot att skaffa bättre grejor efterhand, eller vad som peppar dig!
Rasmus A
#10
24 mars 2021 - 11:52
4 Gilla 
Lena: lyssna på kroppen och i synnerhet på hälsenor/skenben och knän som får utstå största belastningen. Har du kroppslig erfarenhet av cykling och kuperade promenader så har du en bra grund för att följa nybörjarprogrammet som du nämner. Ligament och senor svarar långsammare på träning än muskler. Min hobby-erfarenhet är att det finns en genus-kodning, där kvinnor verkar vara bättre på att hörsamma kroppens signaler, i tid. Får du känning någonstans så anpassa istället för att köra på. Heja du!
Simon Lundin
1972 • Motala
#11
24 mars 2021 - 13:05
4 Gilla 
En risk kan vara att man tycker det är så kul att man lätt kör lite för hårt.
När jag själv började springa i "vuxen" ålder ökade konditionen fortare än resten av kroppen, med följden att jag fick irriterade/inflammerade muskelfästen, ffa runt knäna vilket resulterade i en månads vila och omstart med försiktigare ökningskurva.
Klart du ska ha nya skor, det är ju lite av poängen med att sporta/motionera att få kosta på sig lite nya grejer emellanåt.
Walker67
1947 • Växjö
#12
24 mars 2021 - 19:24
3 Gilla 
Det mesta sagt så jag skall inte upprepa alla goda råd i #4 står det mesta.

Det jag skulle vilja peka på är vad man har för personlighet. Är man en "varje-dags-människa" så funkar det bäst att göra någon form av motion varje dag, inte nödvändigtvis löpning. Jag tillhör dem som hellre tränar kort varje dag än långt 2-3 ggr/vecka, blir uppehållen för långa har jag svårt att komma igång. En gång hade jag 21 dagars total inaktivitet pga sjukdom och det var fruktansvärt svårt att komma igång efteråt.
Jag har haft en regel att ha minst två dagar av annan motion mellan varje löpträning för att minska skaderisken.
1960 • Hillared
#13
24 mars 2021 - 20:13
1 Gilla 
Jag var 58 år (nu 60) när jag började springa minst 3 ggr/veckan. Sedan varannan dag och efter det varje dag.

Blivit några halvmaror och ett Ultra 5 mil i somras. För två veckor sedan drog jag en tränings-mara men har efter det fått problem med utsidan av fötterna (för nya skor). Annars inget mer än känningar i knän och ljumskar som gått över, kommit tillbaka och gått över osv. Tror garanterat du kan löpa på. Är bättre än soffan/fåtöljen rent hälsomässigt, Du får bla en superrygg och klarar du öka dosen till 5 mil i veckan försvinner kilona också.
Anette Edman
1966 • Årsta
#14
25 mars 2021 - 22:19
2 Gilla 
Risken med att träna för ensidigt är att man kan dra på sig skador och när man väl fått en skada som t ex löparknä eller hälsporre tar det ganska lång tid innan man blir av med dem. Varför inte växla med annan träning än löpning på åtminstone varannat pass?
1971 • Malmö
#15
26 mars 2021 - 11:32
2 Gilla 
Men jag t r ä n a r annan träning! Jag gör yoga så gott som varje dag och tränar med ”teve-Sofia” 6ggr/v.
Förutom det promenerar jag och cyklar en stund varje dag. Detta skrev jag apropå att jag startat den här ”Runkeeper-grejen” som går ut på att lära sig (via intervaller) springa 5km. Det gör jag mån-fre ca 30 min, efter ”Sofia-gympan” 😎
Tor
1975 • Göteborg
#16
26 mars 2021 - 12:39
Gilla 
Ellen Westfelt har sprungit varje dag i 7½ år.
https://paceonearth.se/runstreak
1973 • Älvängen
#17
26 mars 2021 - 12:45
2 Gilla 
#7

"Snabbare promenader är annars betydligt mer skonsamt och bränner fett."

Löpning bränner fett. Så om det var frågan så går löpning alldeles utmärkt. Vad det sedan har med ursprungsfrågan att göra förstår jag inte.
Anette Edman
1966 • Årsta
#18
26 mars 2021 - 12:47
Svar på inlägg #15
1 Gilla 
Jag syftade mest på att växla med annan konditionsträning. Cykling är skonsamt och man kan hålla på fler timmar än med löpning vilket gör att man bränner fler kalorier.
C
1986 • Kiruna
#19
26 mars 2021 - 14:27
Svar på inlägg #17
Gilla 
Hänger inte med, vad menar du?
C
1986 • Kiruna
#20
27 mars 2021 - 07:12 Redigerad 27 mars 2021 - 07:14
Svar på inlägg #19
1 Gilla 
Ja, jag har väl inte sagt något annat. Ni missförstår mitt inlägg. Var det ordet bränna fett som väckte ont blod? Hehe.
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.