Löpning Kläder, Skor & Prylar 18 inlägg 9502 visningar

neutrala terrängskor trots pronation?

1974 • Sollentuna
#1
3 februari 2010 - 13:42
Gilla
Hej,

Jag håller på och rehabbar ett löparknä, och tycker mig väl ha det hyfsat under kontroll sedan någon dryg månad efter ett år med rehab och enbart sporadisk löpning.

Har skor med rejält pronationsstöd och därtill, numera, specialgjutna inlägg. Det jag funderar på är att köpa ett par terrängskor att variera med när man springer i skogen m m. Dock - de terrängskor jag hittar (till vettiga priser) är neutrala. Om jag kör med dessa då och då, med mina inlägg, tror ni detta är skadligt eller onödigt mycket riskerar dra upp skadan igen?

Vad är era erfarenheter?
Cj
1977 • Åva
#2
4 februari 2010 kl 07:50
Gilla
Man kan träna "bort" pronation genom att springa barfota eller i minimalistiska skor eller till viss del genom att springa på framfoten, så länge man springer på framfoten pronerar man inte. Kommer löpknät efter att du sprungit i neutrala skor? Det brurkar väll inte ha med pronation att göra, eller har jag helt fel här?
1965 • Västra Frölunda
#3
4 februari 2010 kl 11:49
Gilla
Vad vill du egentligen med din löpning ?
Tycker det låter utmärkt att springa i naturen. Korta steget och fram på foten som kommer du inte behöva något pronations-stöd alls. Sedan kommer du föra över löpsteget till slätmark och snart kan du slänga dina tjocka skor med dyra inlägg.

Min personliga uppfattning är att tjocka pronations-skor är av ondo. Bättre att träna upp fotstyrka i tunna skor som uppmuntrar ett mjukt och naturligt löpsteg.
Magnus
Stockholm
#4
4 februari 2010 kl 13:00
Gilla
Jag tycker du kan testa med neutrala terrängskor. Jag sällar mig till ovanstående skribenter och anser att det sk pronationsproblemet till viss del skapats av skoindustrin i syfte att sälja fler klumpiga skor. En viss pronation är en naturlig del av löpsteget och inget som nödvändigtvis måste åtgärdas.
csaba
1973 • Malmö
#5
4 februari 2010 kl 16:44
Gilla
det är en sak jag inte förstår.
Om du har "special" dvs. ortopediska inlägg, då ska man ha neutrala skor. oavsett om du pronerar eller inte.
Inlägget styr ju foten rätt.

Vad är det för sorts sko är inlägget anpassad efter ?
1974 • Sollentuna
#6
4 februari 2010 kl 17:13
Gilla
Inläggen är gjorda av en Jan som har sin "klinik" i ett hörn på runner´s store i sthlm. Han rekommenderade då också ett par dojjor som skulle passa bra ihop med inläggen för mitt rätt kraftigt pronerande högerben: adistar salvation.
1975 • Hässelby
#7
4 februari 2010 kl 19:02 Redigerad 4 februari 2010 kl 19:05
Gilla
Jakob: Du får förmodligen svar på frågan om du kan använda dig av dina fotbäddar i ett par neutrala skor om du mejlar eller ringer Jan Forsman som har gjort inläggen.

Jag kan ju bara säga vad jag skulle göra. Jag skulle kontakta den person som har hjälpt mig med rehabträningen och fråga om råd. Det är ju omöjligt för någon som inte har sett dig att svara på frågan om det kan fungera eller inte. Utan att ha något direkt belägg för det annat än mitt sunda förnuf så antar jag att svaret på frågan är avhängig av vad som i första hand orsakade ditt löparknä (pronationen eller något annat).

Det verkar så onödigt att testa utan att först konsultera den som har hjälpt dig med din rehab. Du har ägnat dig åt rehab i ett år och har varit helt besvärsfri endast i en månad. Var försiktig.
1972 • Domsjö
#8
4 februari 2010 kl 19:44
Gilla
VARNING!

Pronationssko + inlägg gav mig löparknä och jag vill verkligen varna för denna kombination!! Den är fel i 9 fall av 10! Konfrontera "experterna" (säljarna) med denna fråga!

I förlängningen är enda sättet att hålla sig skadefri att bojkotta alla stabila skor med upphöjd häl. Ta det lugnt i början dock.

1976 • Enköping
#9
4 februari 2010 kl 21:42
Gilla
För mig har kombinationen pronationssko och ilägg faktiskt funkat! Gick och drogs med löparknä hela hösten, men har förhoppningsvis kurerat det nu. Gick och gjorde mig ett par ilägg, körde cykel istället för att springa och har sedan dess långsamt ökat löpsträckorna. Nu funkar 2-mila pass på asfalt!
Ortopedteknikern tyckte att jag kanske kunde prova ett par skor som inte var fullt lika stadiga nästa gång, men tyckte att jag mycket väl kunde fortsätta ändvända dom jag har (Asics GT 2140). Sedan dess har jag provat kombinationen på löplabbets löpband. Får ett neutralt steg och knäna håller fint. Mina plattfötter är i och för sig inte att leka med.
Robin
2008 • Götet
#10
5 februari 2010 kl 09:19
Gilla
Pronation är naturligt. http://www.youtube.com/watch?v=EAW87NsiGuI

Dämpade skor lurar kroppen att landa på hälen vilket orsakar löparknä.
1975 • Hässelby
#11
5 februari 2010 kl 12:47 Redigerad 5 februari 2010 kl 12:48
Gilla
Alla typer av fotisättningar ju i någon mening naturliga. Däremot kan överpronation/underpronation leda till skador om resten av kroppen inte är stark eller har andra biomekaniska brister. Vissa av oss behöver lite hjäp på traven för att kunna springa tills - och om - vi lyckas att kompensera våra biomekaniska brister. Haile överpronerar ju kraftigt. Men gemene motionslöpare är inte Haile.

Jag skulle nog passa mig för att slänga ur mig saker som "varning" och "testa" till någon som har haft långvariga problem men som igen faktiskt kan springa. Även om det är era erfarenheter så är de inte på något sätt allmängiltiga. Jakob har kontakt med en sjukgymnast och en ortopedskotekniker som sannolikt har större kunskap om Jakobs rörelsemönster än vad vi som sitter framför en skärm har. Vill man framhålla den neutrala odämpade skons förträfflighet så kan man göra det på ett nyanserat sätt.
1974 • Sollentuna
#12
5 februari 2010 kl 14:10
Gilla
Hej,

Tack för intressanta synpunkter. Den sjukgymnast som hjälp mig lite med rehab har inte sett mig springa - men däremot sett mitt högerben vobbla på grund av högt fotvalv vid enbent knäböj. Och som sagt jag har fått rekommenderat skor med pronationsstöd till mina inlägg av Janne på runners. Han håller fast vid det när jag på Johannas rekommendatiokn frågat honom.

I största allmänhet så tänkte jag nog fortsätta ett tag till med mina A A Salvation. Min fråga var alltså inte för eller emot pronationsstöd i allmänhet (även om det också där var intressant att följa era tankar och erfarenheter).

Men vad jag tänkte på var huruvida man, som variation och när man springer på mer ojämnt underlag, vågar testa ett par neutrala skor i så fall för att pronationsstöd spelar mindre roll när underlaget är varierat, mjukare och ojämnt änd etgör vi exvis asfaltslöpning. Kan det vara så?



Magnus
Stockholm
#13
5 februari 2010 kl 14:29
Gilla
Har du sett några orienteringsskor med pronationsstöd?
Cj
1977 • Åva
#14
5 februari 2010 kl 15:34
Gilla
Kasta dom stabila skorna och lär dig springa i tunnar skor på framfoten....Det är konstigt att då finns inga pronerings problem...
Müller
1967 • Järfälla
#15
5 februari 2010 kl 16:04 Redigerad 5 februari 2010 kl 16:07
Gilla
!
Müller
1967 • Järfälla
#16
5 februari 2010 kl 16:06
Gilla
Gammalt klipp på killen med den perfekta posetekniken: http://www.youtube.com/watch?v=EAW87NsiGuI

Så nog kan du pronera "längre bak i steget" även med framfot/mittfotsisättning. Såvida tanken inte är att hoppa fram på tårna som en ballerina och inte låta hälen falla ner.
Cj
1977 • Åva
#17
6 februari 2010 kl 13:37
Gilla
Det där som Haile visar upp är viserligen heal strike, som sagt pronation uppstår när foten rullar från bakfot till framfot.
1975 • Hässelby
#18
7 februari 2010 kl 13:44
Gilla
Christian: Innan du ber andra att kasta sina stabila skor så skulle du kanske föregå med "gott" exempel. Adistar Salvation hör ju till de mest uppbyggda skorna som står att finna på marknaden. ;-)

Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.