Löpning Kläder, Skor & Prylar 8 inlägg 2732 visningar

flera par skor?

1991 • Oskarshamn
#1
6 mars 2010 - 10:06
Gilla 
Hej

Jag har ett par skor som jag ständigt nöter på, ett par gamla Asics som sprungit omkring i ca 50 mil än så länge. Men så hör man att folk säger att man ska ha 2 par skor så man kan alternera mellan de båda paren. För att undvika skador osv, är det något man borde satsa på att ha?

Tacksam för åsikter och motivering :-)
Carl
Peter Lindmark
1969 • Åmotfors
#2
6 mars 2010 - 10:54
Gilla 
Jag tror det är bra. Inte minst med olika skor för olika underlag.
Personligen tror jag att understundom byta underlag gör mer för skadeförebyggande variation än olika skor på ovarierat underlag.
Även om jag helst springer på grus och asfalt nuförtiden, är det bra och nyttigt för mig att springa stigar eller obanat ibland.
Därav ett naturligt läge för en lite annorlunda sko.
ulf johnson
1977 • uppsala
#3
6 mars 2010 - 12:10
Gilla 
Flera par skor är knappast nödvändigt MEN det kan vara roligt och motiverande med olika skor med olika karaktär för olika syften (lätta lite obekväma skor för snabba pass och tävlingar, spikskor för bana, sköna skor för långpass, simfötter för badning, osv)

Att man riskerar skador av att springa i samma skor köper jag inte. Om man varierar träningen, håller mängden på "lagom" nivå och ev kompletterar med styrka/smidighet/pingis/annat klarar man sig bra. Om man ökar från 2 till 6 mil från en veckan till en annan är skorna en dålig ursäkt till ont. (Är huvet dumt får kroppen lida ;-)
Cecilia Önnhall
1977 • UMEÅ
#4
6 mars 2010 - 12:17
Gilla 
fast tycker ni inte att det känns i dämpningen när man sprungit flera dagar på rad i samma par skor? jag tycker iaf att jag märker tydlig skillnad när jag låter ett par vila emellanåt mot förut när jag alltid sprang i mitt enda par. detta beror ju förstås hur långt och hur tätt inpå man springer sina pass.

sedan kan det ju vara roligt att ha ett par snabbare skor och ett par för långpassen osv, men det är ju mer en smaksak som kanske förgyller eller ger extra motivation.
1959 • Saltsjö-Boo
#5
6 mars 2010 - 14:31
Gilla 
Om man springer åtminstone ett pass i veckan i lite lättare tävlingsbetonade skor så tränar man upp teknik och styrka.
Helt plötsligt upplever man då sina gamla "tjockskor" som väldämpade och man kan använda dem i minst 200 mil, istället för att pensionera dem vid 120 mil som tidigare. Bra för både hälsa, ekonomi och miljö :-)
1965 • Eksjö
#6
6 mars 2010 - 19:17
Gilla 
Jag har fått skapa en egen kolumn i träningsdagboken för skoval, herregud så man håller på egentligen, jag har...

...ett par för löpbandsträning (gammalt utepar som just nu får göra sina sista mil som mängdträningssko inomhus som tack för lång och trogen tjänst).

...ett par Icebug för den typ av halkigt underlag som är utomhus just nu.

... ett relativt nytt par som bara används på bana och/eller intervallpass på annat (hårt) underlag på sommaren när banan inte är tillgänglig, sliter inte på dessa annat än vid de centrala kvalitetspassen.

... ett par med bra stötdämpning för pass på cykelvägar och asfalt, blir troligen löpbandsskor nästa vinter.

... ett par för terränglöpning på skogstigar.

... ett par halvbilliga (just nu Nike Air Max Moto) i en förpackad väska som jag kan ta med mig om jag skall ut och resa med kort varsel).

... ett par gamla med bortsågad hälkappa på den ena skon (vilket gjordes när jag hade problem med slemsäcksinflammation, behövs egentligen inte nu längre men har behållits för säkerhets skull, gillar dessutom att springa kortkorta prehabpass för genomblödning i dessa när inget annat pass hinns med).

... ett par Vibram FiveFingers som jag har köpt trots att jag nog egentligen inte har rätt fötter för dem (långa mittentår), men de har jag bara sprungit i en gång hittills, helt underbar känsla just då men träningsvärken i vaderna var inte av denna världen så nu använder jag dem till att gå omkring i så länge för att långsamt vänja mig vid dem och sedan kunna springa lite korta pass i skogen i sommar.

Dessutom har jag fått insikt i...

... varför vissa kvinnor kan ha en sådan skofetischism. :-)

... att löpning inte alls är så j*vl* billigt om man väljer att krånga till det på ovanstående sätt!
1991 • Oskarshamn
#7
7 mars 2010 - 18:24
Gilla 
Tack för alla svar! Idag for jag och köpte ett par Nike som kändes som de var gjorda för just min fot så jag är rätt säker på att jag kommer bli nöjd! :-)
Andreas Eldh
1984 • Stockholm
#8
7 mars 2010 - 18:44
Gilla 
Jag har två par, och jag tycker det är skönt att alternera mellan dem ibland, även om mina Loco får mer tid i spåret än det andra paret. Speciellt om man får något litet skavsår av ena paret kan man ta det andra nästa pass. Nu har jag ställt ena paret på jobbet om jag får för mig att springa där.

Om man inte tränar så ofta eller har behov av att ha skor på flera ställen kan man dock klara sig med ett par, tycker jag.

Men det är klart att det skulle vara skönt med ett par Icebugs (i alla fall om vi ska ha sådana här vintrar) och ett par tävlingsskor.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.