Eric som är van att prestera hjälper oss alla till att överträffa oss själva på lördag Foto: Deca Text & Bild

Bästa tipsen till Varvet

TipsEric Senorski hade planerat bli förste svensk över mållinjen på lördag. En trilskande fot sätter stopp för det och istället ger han oss bästa tipsen för ett lyckad tävling.

Träningsmässigt
Försök att springa på som "vanligt" i veckan. Skär ner lite på mängden men behåll intensiteten. Annars är det lätt att bli "förslappad" och det blir svårt att prestera. 

Käkandet
Ät samma som annars. Lyxa till det med lite sportdryck till måltiderna de sista dagarna.
Tävlingsdagen är ganska simpel, blir vad det blir. Det finns ingen idé att stressa upp sig med något extra. Men frukosten är viktig. Gärna efter en liten morgonlufs.

Utrustning
Klä dig lätt. Linne, shorts, strumpor och inget mer så länge som det inte blir -4, vilket inte händer i Göteborg...
Tävlingsskor är bra men inte för tunna. De skall vara några du vet håller och inte sprillans nya.

Uppvärmning
Jogga upp ca 15-20 min. Kör lite dynamisk rörlighet och löpskolning. Avsluta med lite stegringslopp (ökande fart till nästan max med god teknik 60-100m red. anm.) för att det är gött att vakna till lite - sedan smäller det!

Själva loppet
Håll dig lugn.Att vara smart men samtidigt inte tänka för mycket är nyckeln. Försök att springa så avslappnat som möjligt. Det är först efter andra bron så hade det börja hända grejer. Tänk att loppet börjar där.

Vätskestopp
Precis som med maten gäller inga överdrifter här. Låt törsten styra. Håll gärna drycken i munnen några extra sekunder mot slutet för att tända till och kunna njuta av njuta av den otroliga göteborgspubliken.

 

5 kommentarer till artikeln

Kajsa Johansson
1980 • Göteborg
#1
15 maj 2013 - 17:18
Läser på många ställen att sista veckan ska vara lugn, att sista passet ska ligga på tisdag eller onsdag - man ska därmed inte springa "som vanligt". Beror det på hur tränad/van man är att springa långt kanske? Ju mer tränad, desto mer kan man köra på som vanligt?
1988 • Hisings Kärra
#2
15 maj 2013 - 21:22
Det är ju mycket mentalt spel också.
Tränar man inget 4-5 dagar innan kanske man känner sig förslappad som sagt, och får panik på tävlingsdagen och man kör på för hårt.

Det bäst är väl att hålla igång som vanligt men inte köra lika hårt. Känn efter vad som passar en själv.

Bara för att det är ett "lopp" så är ju löpning alltid löpning.
1967 • Linköping
#3
16 maj 2013 - 10:53
Jag vilar alltid helt 2-3 dagar innan lopp och det brukar gå fint, ingen "förslappning" uppstår! Däremot är jag väldigt löpsugen.
Linus
1977 • Blentarp
#4
16 maj 2013 - 11:10
Det verkar finnas två skolar, den ena är att vila dagarna innan och den andra är att löpa vidare fram till det är dags för start, som Eric föreslår. Vet att det gjorts lite forskning som visar att vätskenivåerna i kroppen sjunker efter bara en dags vila från löpning och att pulsen för samma intensitet stiger efter en dags vila. Så jag att tror på det Eric säger.
Kajsa Johansson
1980 • Göteborg
#5
17 maj 2013 - 08:53
Nu har jag inte sprungit sen vårruset i måndags... Förra veckan var ganska hård för mina ben, så jag visste inte riktigt hur jag skulle lägga upp denna vecka, men nästa år kommer det bli en lugnare vecka näst sista veckan, och ett pass till under Göteborgsvarvsveckan! :)
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.