Varvet ställer in. Andra letar alternativ

TävlingFolkhälsomyndigheten och regeringen har beslutat om att alla sammankomster och evenemang med fler än 500 deltagare tills vidare ska ställas in. Målsättningen är att bromsa smittspridningen över tid så att alla inte blir sjuka samtidigt. Därmed får vi större möjlighet att ge den vård och omsorg som kommer behövas för de mest utsatta.

Coronavirusets spridning drabbar alltså hela samhället och såklart även oss motionärer. Såväl vår egen hälsa som att vi riskerar smitta någon mer utsatt. Dessutom kan våra lopp ställas in. Olika lopp gör vad de kan av den akuta situationen.

Premiärmilen 28:e mars ställs in med motiveringen "Det är ett ledsamt beslut att ta men självklart är det viktigaste att hälsan för våra deltagare, funktionärer och leverantörer går först, och bestämmelserna från myndigheterna följs"

Springtime och Göteborgsvarvet som normalt har startskott i maj ställer in sina datum. Varvet hälsar att "Detta är en mycket komplex situation med många inblandade som påverkas och det finns därför många frågeställningar och konsekvenser kopplade till detta beslut".

Många av de lopp som går i juni och senare inväntar mer kunskap. Kanske är smitt-puckeln över då.
Siljan Runt meddelar "Just nu arbetar vi för fullt med att följa utvecklingen och kunna utforma plan B, C och D om vi - mot förmodan - skulle behöva ställa in. Men att ställa in redan nu när loppet körs 6/6 kommer vi inte göra"

ASICS Stockholm Marathon följer utvecklingen med orden "...för tillfället planerar vi dock för att genomföra evenemanget som tänkt. Vi följer ständigt myndigheternas uppdateringar och beslut, och kommer att meddela er om förändringar sker".

Mindre lopp. Som Vårtävlingarna i Göteborg startar som planerat i helgen (och nästa) med försiktighetsåtgärder kring nummerlappsutdelningen och likande. 

Så vad händer med våra anmälningsavgifter?
Ännu är det ingen riktigt som vet. Men eftersom läget är akut och utan förskyllan på arrangörerna samt att ny lagstiftning tillkommit så det är troligt att det är  "force majeure" som gäller. Då kan inte avgifter krävas tillbaka. Snarare är det upp till arrangörernas goda vilja (och möjlighet, de har ju själva haft utgifter längs vägen).

I stort verkar den goda vilja gälla och flera vi pratat med vill kompensera sina anmälda. Tex genom att flytta starter eller erbjuda nya längre fram. Premiärmilen erbjuder tex "en fri startplats till valfritt av några av Maratongruppens övriga evenemang under året". 


Löparvänner. Här står vi nu. I början av en pandemi där vi alla sitter i samma båt. Där vi alla vill och behöver hjälpas åt. Så. Ta hand om varandra i spåret och i samhället i stort. Visa solidaritet. Tvätta händerna. Stanna hemma om du har minsta känning så du inte smittar nån som smittar nån... 

Lämna plats på sjukhus, kollektivtrafik och arbetsplatser för de som verkligen kommer behöva den.
Jogg on!

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.