Säg hejdå till soffan

Träning/ExpertenGraderna sjunker och det regnar allt oftare. De flesta är tillbaka på jobbet efter semestern. Arbetsdagarna blir längre och det blir mörkt tidigare. Att falla i "åh, vad skönt det är här i soffan"-träsket är inte långt bort för många av oss. Träningspsykologen Magnus Lindwall tipsar om hur du tar dig upp ur soffan och ut i regnet.

Omotivation till träning behöver inte bero på att det känns jobbigt eller tråkigt. Det kan ibland vara omgivande saker som gör träningen svår. Samtidigt är det när man känner för att träna som minst som man behöver det allra mest.
– Till exempel kan det vara riktigt trögt när du kommer hem från ett stillasittande jobb. Du känner dig bara slö och slapp och vill kasta dig ner i tv-soffan direkt. Det är då du behöver komma ut, säger träningspsykologen Magnus Lindwall.

Fem tips på hur du kommer ur den mjuka soffan:

1. Ha en tydlig och specifik målsättning. Se till att du vet exakt vad du ska göra, hur lång tid det ska ta och när du ska göra det.

2. Ha en reservplan. Planera direkt vad du ska göra om vädret är för dåligt, annars är det lätt att ta en bakdörr och strunta i det helt.

3. Försök skapa en fin balans mellan att vilja och att tvinga dig själv att följa planen. Ett sätt att göra det är att medvetet befinna sig i ett o-tvingat sammanhang, till exempel träna med andra som stöttar och pushar dig men utan hårt tvång.

4. Tänk efter - hur är du? När på dagen är du som piggast? Vissa orkar verkligen inte träna på dagen utan vill hellre gå ut senare på kvällen medan andra inte har någon ork efter att det mörknat. Då är det bättre att planera in ett morgonpass eller en lunchjogg. Det finns inte en väg för alla. Våga vara annorlunda och tänk - det här funkar för mig.

5. Undvik att bli riktigt trött och hungrig. Mycket av bristen på motivation har med blodsockret att göra. Man tappar sin kraft och orkar inte ta beslutet att ge sig ut om man inte har fått i sig lite mat. Käka en frukt så du blir pigg innan du tar ditt beslut.

2 kommentarer till artikeln

1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#1
4 september 2013 - 16:33
Vad menas med "Mycket av bristen på motivation har med blodsockret att göra"? Vid vilken nivå på blodsockret minskar motivationen enligt denna teorin?

En till fråga på samma ämne; minskar kraften med blodsocker och hur mycket i så fall (kraft i procent)?

Med vänlig hälsning
Johan
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#2
8 september 2013 - 17:22
Ja, Kristoffer. Frågan jag ställde var vid vilken nivå på blodsockret som motivationen minskade enligt teorin i punkt 5 i artikeln.

Din andra mening i kommentaren är intressant.

"Äter en för dåligt, för mycket sockriga saker, för oregelbundet etc., så är det klart att blodsockernivåerna dippar hur som"

Vad är "dåligt", vad är "för mycket sockriga saker", vad är "för oregelbundet" och till vilka nivåer dippar blodsockernivåerna?

Med vänlig hälsning
Johan
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.