Hejdå löparmagen!

Träning/Tips"Mellan jobb och pt-kunder hade jag två timmar över till min egna träning. Jag tänkte att jag skulle springa till stenkullen för att ge mormor en födelsedagskram och sen tillbaka till jobbet. Grejen var att när jag kommit 200 m från mormors dörr så vred det till i magen på mig, tror ni att mormor var hemma så att jag kunde låna toaletten? Nej! Jag skrattar för mig själv under min runda tillbaka mot gymmet och kommer på mig själv med att tänka "det här är ju bra". Vilket jag då menade på att då tänkte jag inte på att det var jobbigt för kroppen att springa.. bara att jag ville snabbt till närmsta toalett. När jag hade 1km kvar ringde jag till farmor och farfar som lyckligtvis bor vid vattenpalatset. När jag kom dit var det bara en vink upp i luften och VI PRATAR SEN."

Det här är bara ett av alla de blogginlägg som publiceras på Jogg angående magproblem. Och desto fler känner igen sig. Ingen fara. Vi hjälper!

Så här undviker du problemen:

Försök undvika mat som ger dig svullen mage innan du ger dig ut. Det kan vara kål, lök eller mycket fullkorn. Att springa uppsvälld mage kan vara väldigt oskönt.

Att äta svårsmält mat innan träningspasset kan också krångla till det. Skippa till exempel rökt fisk, falukorv och kål så slipper du sura uppstötningar.

Om du äter för tätt inpå din löprunda finns risken att maten inte hunnit nå tunntarmen utan liksom skvalpar runt. Risk för kväljningar och illamående!

När du väl börjat springa så kommer din mage att utsättas för en mekanisk stress i takt med din löpning. Det kan ge magen en tarmtömmningsreflex. Därför är det bäst att gå på toa innan du ger dig iväg.

Har du fler tips? Kommentera!

19 kommentarer till artikeln

1971 • Nykvarn
#1
15 oktober 2014 - 08:26
I näst sista stycket ska "matsäcken" ersättas av tunntarmen. Om maten inte nått matsäcken (vilket den gör på några sekunder) innebär det att den fastnat i matstrupen...

I övrigt verkar det väldigt individuellt, många verkar behöva vänta flera timmar efter mat medans andra kan springa nästan direkt efter måltid. Var medveten om vad din mage reagerar på och försök undvik det! Kaffe och toabesök innan är bra!
Daniel Becker
1973 • Vaxholm
#2
15 oktober 2014 - 08:43
Bra ämne att diskutera. Som ultralöpare måste man äta ofta och ständigt under ex 100 miles lopp. Övning ger färdighet, bara nöta på och öva. Har inga problem sedan några års träning. Solklart att det tar mkt kraft av kroppen spjälka ner riktigt mat i samband med löpning.
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#3
15 oktober 2014 - 08:52
Så kaffe är bra för din mage Staffan? Som sagt var individuellt det där. Själv kan jag äta nästan vad som helst direkt innan jag springer men just kaffe försöker jag undvika strax innan. Har märkt vid ett par tillfället att jag fått magknip men aldrig att jag behövt på toa eller spy. Vid lunchlöpning föredrar jag att äta först och springa sedan eftersom det är skönare än tvärtom. Jag vet att jag är "konstig" jämfört med de flesta andra så det gäller att känna sin kropp, vi är alla olika.
1971 • Nykvarn
#4
15 oktober 2014 - 08:57
Ronny, garvämnena i kaffet är ju tarmretande och det underlättar toabesök innan löprundan vilket i sin tur förhindrar löparmagekänningar under löpningen senare, det var så jag menade :-)
1976 • Sollentuna
#5
15 oktober 2014 - 09:14
Fler saker som generellt är dåligt innan: nötter, frön, råa grönsaker, omogna bananer. Jag har innan tävlingar börjat äta så lättsmällt mat som möjligt och det blir ju oftast sånt som är lite onyttigare just därför. Men det är ju så sällan att det knappast påverkar helheten i stort.

Har ofta haft nåt slags problem med magen under längre lopp/pass och alltid misstänkt energin jag tar under själva loppet. Är mer och mer inne på att det mest handlar om hur magen matas dygnen innan. Äter vanligtvis mycket som magen får jobba en del med.

Men som sagt, alla är högst olika :)
1964 • Tullinge
#6
15 oktober 2014 - 10:02
"Hungriga hundar jagar bäst" funkar för mig...
1974 • Stockholm
#7
15 oktober 2014 - 10:19
Jag upplever att det handlar mycket om att vänja sig.

Har jag inte sprungit på länge (>1-2 veckor) får jag nästan alltid lite problem med magen oavsett hur/när jag äter. Medan om jag sprungit regelbundet kan jag ofta äta en ordentlig middag och sticka ut direkt efter utan större problem.

Mitt tips är alltså: Om du inte sprungit på länge, se till att lägg rundan i närheten av toaletter... ;-)
1983 • Alingsås
#8
15 oktober 2014 - 11:54
Helmer Tampongförtäraren
1985 • Türinge
#9
16 oktober 2014 - 04:38
Jag som har känslig mage brukar utesluta fettrik och fiberrik mat innan träningspass - sen så har det havererat ändå emellanåt - ibland har det funkat bra, även om dessa saker har mölats ned innan.

Att ha med sig par rutor papper är sällan fel, så här års finns ju mängder av löv på marken annars. Verkar som många har ett större obehag att uträtta behov ute (där eventuellt folk kan se på) än trott. Ba till dra ned tightsen och krysta ut en korv - övning ger färdighet att göra det samtidigt som en springer utan att kladda.
1965 • Ronneby
#10
16 oktober 2014 - 07:28
Jag har märkt att vilket fabrikat av energidryck har stor betydelse för hur jag mår i magen.
Jag har t ex inga problem med Vitargo eller Maxim, men däremot är Enervit "rena döden" för min mage. Men detta är givetvis högst induviduellt.
Tobias Omö-Bergkvist
1985 • Markaryd
#11
16 oktober 2014 - 10:15
Har man krångel med magen så brukar jag vid tävlingar äta 3 timmar innan start och när det är 2 timmar till start brukar jag ta 2 st dimor tabletter. Inga problem med magen alls under loppet. Detta brukar fungera för mig :)
Per-Magnus Svenson
1960 • jonsered
#12
16 oktober 2014 - 10:42
Har sällan problem när jag springer. Har jag bara inte ätit tätt inpå så funkar det fint.

Däremot har jag ibland problem EFTER (upp till någon timme efter målgång) jag sprungit nån längre tävling (nästan aldrig efter långa träningspass)
Är väl nån form av stressmage som ger sig till känna vid tävling. Nån som upplevt och har tips att komma med för att undvika?
Anneli Hällgren
1965 • Huddinge
#13
16 oktober 2014 - 14:27
Matsäcken Staffan? Jag har en magsäck jag :-)

Jag har av och till väldigt mycket problem med just Runners Diahorrea och min enda lösning är att springa där det finns skogspartier så att man kan gömma sig lite.

När jag ska tävla skippar jag kaffe i ett par dagar och ännu så länge har det aldrig hänt något på tävling. Slutsatsen borde bli att sluta helt med kaffe, men det klarar jag inte.

Någon som vet om gluten kan ha något med saken att göra?
1976 • Sollentuna
#14
16 oktober 2014 - 14:47
Gluten kan ha med allt att göra :) Testa. Enda sättet.
1978 • Arboga
#15
16 oktober 2014 - 15:42
Jag måste verkligen tänka på vad och när jag äter innan jag springer ett pass. Det är jag lärt mig är att inte få i mig för mycket mjölkprodukter timmarna innan. Inget som helst godis eller allt för söta produkter under dagen jag skall träna och undviker i största möjliga mån fast föda timmen innan löpning.

Jag upplever bekymmer med strulande mage oftare då det är varmt ute och nästa aldrig på vintern. Jag är även överlag känslig för värme så man bli knappast motiverad till träning en varm julidag. #9 klämmer en korv i på passen, några korvar kommer inte ifrån mig. Jag blir väldigt lös i magen jag ätit fel, sprayning är nog en mera passade beskrivning.

Men enkla lösningar finns för alla behov.
1- Spring i skogen så är det enklare att vara ostörd bakom busken.
2- Ett paket näsdukar är inte så dumt att ha i tightsfickan. Så länge man inte öppnar upp plasten så blir pappret inte fuktskadat av svetten.
0 • Örnsköldsvik
#16
18 oktober 2014 - 11:16
Aha, man ska alltså undvika kål och rökt fisk innan löprundan! Då får jag helt lägga om min kost då jag annars alltid trycker i mig en rejäl böckling innan det är dags att ge mig ut.
Ingrid L Andrén
1959 • Stockholm
#17
18 oktober 2014 - 22:47
Att avstå från gluten är inget man ska testa. Se till att ta ett blodprov istället så kan du lätt få besked om du är glutenintolerant.
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#18
18 oktober 2014 - 23:00
Blodprov är bara indikativt och inte helt pålitligt. För att få någorlunda säkert svar på om man är glutenintolerant så krävs gastroskopi där man tittar på tunntarmens slemhinnor och då ska man ha ätit mat med gluten i några månader innan. Har man avstått från gluten kan tarmen ha läkt och då syns det inte.
Ronny Lövstrand
1967 • Borås
#19
19 oktober 2014 - 18:08
Kom på att det heter tarmbiopsi provet man gör för glutenintolerans. De knipsar en liten bit vävnad från tunntarmen för att analysera den. I och för sig är det väl i kombination med gastroskopi eftersom de tittar var de knipsar.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.