Foto: Cornelia Lindstad

Fett och träning – så funkar det!

KostFett ses ofta som boven i dramat när det kommer till ohälsa eller försämrad prestationsförmåga. Men faktum är att ett fettintag krävs för att du ska ha en god hälsa och för att du ska kunna prestera och utvecklas.


Funktion:

Vi har ett behov att få i oss de nödvändiga fettsyrorna via kosten som kroppen inte kan bilda. Ett fettintag är avgörande för att de fettlösliga vitaminerna (A, D, E och K) ska kunna tas upp i kroppen. Fett har också en viktig funktion som att skydda våra organ och är viktigt för vårt immunsystem. Dessutom är t.ex. fettsyran kolesterol nödvändig för att bilda galla (som bryter ned fett i tarmen) och för en del hormoner i kroppen, framförallt steroider som testosteron.

I relation till träning har fett en hel del fördelar. Fett är en superviktig bränslekälla när du håller på med uthållighetsträning. Då dina fettlager i princip är obegränsade så kan du hålla igång och träna väldigt länge.

När du tränar får muskeln energi från både fett och kolhydrater. Ju hårdare du tränar desto mer kommer kroppen använda kolhydrater som bränsle och när du minskar på intensiteten kommer fettförbränningen att ta över. Detta för att det tar längre tid att bryta ned fett till energi.

När du tränar uthållighet ökar antalet mitokondrier i kroppen vilket förbättrar din kondition. Denna ökning av mitokondrier sker något snabbare om du tränar på tomma glykogenlager.

Innan, under och efter träning/tävling:

Fett gör att din magsäck töms långsammare. Därför borde du inte äta för stora mängder precis innan eller under träningen eftersom det kan bidra till mag-tarmbesvär. Vill du ha en snabb återhämtning bör du också undvika en fettrik måltid direkt efter avslutat pass, eftersom det bromsar upp starten på återhämtningen.

En blandning av fettsyror tycks vara bra för prestationen, framför allt de enkel- och fleromättade. En kost rik på omega-3 fettsyror kan t.ex. potentiellt leda till att du får minskad träningsvärk och bidra till att din återhämtning förbättras.

 

Så. Fettet är din vän och du hittar riktigt bra fetter i livsmedel som avokado, olivolja, margarin, nötter och feta fiskar som makrill, lax och sill.

9 kommentarer till artikeln

Björn Donobauer
1976 • Onsala
#1
26 oktober 2015 - 21:45
Margarin? Är det inte nyttigare och bättre att äta naturligt smör?
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#2
27 oktober 2015 - 07:17
Håller med Björn... Reagerade över att "margarin" omnämns som en källa till bra fett?!?! Det kan inte vara rätt. Det är ju bara skit i margarin...
Övriga produkter som nämns här håller jag dock med om. :)
Geir Olsen
1962 • Köping
#3
27 oktober 2015 - 07:32
Cornelia,
Om man inte är otroligt insatt och expert i ett så komplicerat ämne som detta då borde man nog skriva om något annat.

Såväl erfarna läkarna Andreas Eenfeldt som Annika Dahlqvist är sparsammare med sina utropstecken och direkta påståenden än du som nyss fyllt 20....
Markus Pilenvik
1987 • Bromma
#4
27 oktober 2015 - 17:33
Smör innehåller en större andel mättat fett än vegetabiliskt margarin, gissar att det är anledningen. Men en har ju hört en hel del historier om diverse snusk i margarintillverkning, så olja borde kanske vara en ännu bättre fettkälla?
Markus Pilenvik
1987 • Bromma
#5
27 oktober 2015 - 17:34
Äsch, olivolja stod visst med i listan också...
1963 • gbg
#6
27 oktober 2015 - 20:55
Jonas Colting gillar inte margarin
Petersson
1980 • Linköping
#7
27 oktober 2015 - 22:25
Därom tvistar de lärde, juryn verkar fortfarande överlägga om det mättade fettets skuld och det omättades oskuld. Men så länge smör är gott och margarin inte så är valet enkelt. Det förvånar mig att inte kokos nämns, det lovsjungs ju till höger och vänster numera.
PerNygren KeneNisa
1968 • Säter
#8
1 november 2015 - 20:57
Och vad många ej vet, verkar det som, är att rapsolja är bättre än olivolja.
Med en bättre balans mellan fettsyrorna.
Och sen sett till miljösynpunkt, odlas den här hemma ej i sydeuropa.
Maria Brolin
1966 • Uppsala
#9
11 november 2015 - 21:37
Intressant att så många kan så mycket. Helena och framförallt tack Cornelia. Du tar upp ämnen som är intressanta för folk som tränar.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.