Löpning Kläder, Skor & Prylar 19 inlägg 3300 visningar

Skor som funkar på blöta rötter och stenar?

1965 • Täby
#1
14 november 2022 - 16:36
Gilla
Jag har svårt att hitta skor som funkar någorlunda på blöta rötter och stenar. Dvs stiglöpning, typ denna säsong.

Många terrängskor verkar fokusera på dobbar/mönstring i gummit, men mitt problem är sällan leran - den springer jag oftast runt.

Det lustigaste är att dom bästa skorna jag har för detta är Skechers Go Run 4 (en jättegammal modell), som har väldigt mycket naken mellansula mot backen. Det är bara några runda öar av svart gummi. Mellansulans material (EVA?) biter till och med på blöta rötter.

Nu skulle jag naturligtvis vara lika glad åt ett "riktigt" gummi som funkar på rötter och stenar,

Idag, till exempel så tog jag ett par La Sportiva terrängskor och jag spände mig bra mycket mer än med ovan nämnda skor eller någon annan vanlig sko men med lite blötare gummi.

Jag är alltså inte ute efter en door-to-trail sko, jag har redan såna (jag tycker att det är en lite meningslös skotyp). Såvida inte det finns en sån med rätt gummi-typ, förstås.

Inov-8s grafen-gummi har jag varit lite nyfiken på, men jag hittar just ingenting om vad grafen-infusionen *egentligen* ger. (Är lite skeptisk, helt enkelt.)

Det är sådär att springa med metall-dubbar nu, och dom har ju sina svagheter när man råkar få en rot mellan metall-dubbarna.

Vad tar ni på fötterna när ni ska ut i skogen där det är mycket rötter och stenar, har regnat typ flera veckor och är en hel del löv?
1991 • Norrköping
#2
14 november 2022 kl 17:04
Gilla
För blöta stenar bör väl nästintill valfri trailsko med ett erkänt gediget grepp fungera? Jag har t.ex. ägt ett par Hoke Torrent och de har funkat bra greppmässigt. Nu inväntar jag ett par Speedgoat och jag skulle bli oerhört besviken om de inte skulle funka bra på våta hällar, det känns ju lite som grunden för en trailsko. Jag googlade mina skor + grip + review och bägge verkar vara kända för att ha bra grepp.

Kollade på denna sida: https://www.runningshoesguru.com/review/hoka-speedgoat-5-review/

Så som svar på din fråga så bör både Torrent och Speedgoat fungera. Det finns dock säkerligen en hord andra skor som också gör det.
1963 • partille
#3
14 november 2022 kl 17:44
1 Gilla
Sm sport är en orienteringsaffär dom kanske har något.
2006 • Alingsås
#4
14 november 2022 kl 18:32
Gilla
Inov-8s grafengummi är skräp vad gäller blött berg. Bättre än Altra MaxxTrac, som är livsfarligt, men inte bra. Salomons Contagrip likaså, Asicsgrip är lite bättre. Sauconys gummi är skräp. Jag föredrar Hokas gamla Speedgoat- och Mafatemodeller över de nya för mellansulan och ovandelen, men yttersulan är i samma gummi som på de nya. Du kan nog köpa lite vad som helst egentligen bara det har Vibram Megagrip i yttersulan. Just Speedgoat är ett exempel med ganska mångsidigt mönster, inte specialiserad på lera precis.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#5
14 november 2022 kl 20:20
1 Gilla
Jag gillar mina VJ XTRM. Köpta på just SM Sport.
Funkar mycket bra för blöt göteborgsterräng (slemmig sten, häll, rötter) och höst, nästa steg för fotfäste är förstås dubbat.
Stockholm
#6
14 november 2022 kl 22:18
Gilla
Metalldubb.
Hasse A S
1953 • Munkedal
#7
14 november 2022 kl 22:23
1 Gilla
Som orienterare kan jag rekommendera skor med metalldubb. Själv springer jag helst med VJ Falcon 7, som har lite mer utrymme för tårna, och VJ Bold X, dom är lite smalare. Icebug har också bra skor, med metalldubb. Men det finns fler märken med bra skor.

Så skor med metalldubb kan jag starkt rekommendera, om du ska springa på skogstigar och i obanad terräng.
Corben Dallas
1978 • Göteborg
#8
15 november 2022 kl 07:43
1 Gilla
Div vibram sulor funkar bra med.
Men metalldubb är mest tillförlitliga såklart.
#9
15 november 2022 kl 08:10
1 Gilla
Som andra sagt: metalldubb ger bäst grepp på allt utom asfalt och riktigt hårdpackade grusvägar. Vill man absolut inte springa med metalldubb, så har VJ:s yttersulor bäst grepp - jag har testat i stort sett alla märken.
1977 • Örebro
#10
15 november 2022 kl 09:02
Gilla
Personligen har jag bara hittat två (tre) skor som ger bra grepp på blött underlag:
- Salomon S/Lab Ultra 3, den enda skon som gett hyfsad bett på blöta spänger. Jag har fler Salomon-skor men har varit besviken på våtgreppet i t.ex. deras Contagrip TA yttersula.
- The North Face, alla deras trailskor använder "Surface control" yttersula, som jag upplever att det faktiskt funkar riktigt bra. Jag har modellerna Vectiv Eminus och Vectiv Levitum Futurelight och är mycket nöjd med dem.
- Sist men inte minst, nummer 3, som jag inte hunnit testa så mycket, Nike Pegasus Trail 4 GTX, verkar ha oväntat bra grepp på blött underlag.

Sen skulle jag vilja säga att fotplacering har den största inverkan på grepp vid stiglöpning när det är blött. Att sätta ned foten på blöta löv eller blöta mossbeklädda stenar kommer aldrig ge ett tillförlitligt grepp oavsett hur bra yttersulan är!

Och sist men inte minst, en eventuell bubblare, Icebug-skor med RB9X. Jag har inte testat men deras Acceleritas har det i yttersulan, kan vara värt.
2006 • Alingsås
#11
15 november 2022 kl 09:08 Redigerad 15 november 2022 kl 09:12
Gilla
Nu var det väll hala rötter och stenar du ville ha åsikter om. Mina Icebug OutRun RB9X är perfekta för det men det är ingen bekväm sko. Jag har sprungit 611 km i dem sedan januari 2021 så ingen favoritsko men funktionell.

Recension som jag tycker stämmer rätt bra på de flesta punkterna: https://trailrunningsweden.se/2020/05/02/utvardering-av-icebug-outrun/#!#article
1971 • Nykvarn
#12
15 november 2022 kl 09:20
Gilla
Den bästa gummisulan för blöt sten jag provat är definitivt Icebugs RBX-gummi, överlägset allt annat jag provat. Tyvärr tycker jag få av Icebugs modeller erbjuder någon större löpkänsla och många av skorna är fortfarande tunga och klumpiga, min favorit Oribi som var en lätt sko med mycket löpkänsla har utgått ut sortimentet.

För hala rötter hjälper väl egentligen bara metalldubb. Jag springer i skogen med mina Hoka Torrent men så här års gäller extra försiktighet för mig just på blöta rötter och jag litar inte helt på dem heller vad gäller blöt sten.

En modell jag tittat lite på som ersättare för mina Oribi är denna från VJ:
https://www.vjsport.fi/se/kengat/vj-sarva-icehero-m.html
2006 • Alingsås
#13
15 november 2022 kl 09:40
Gilla
Bild uppladdad av Anonymiserad
Mina Icebug Oribi 2 med dub från 2018 håller ännu men kör numera bara dem på snö och is så bara gjort sitt jobb 500 km. 75% av dubbarna kvar och det tar ändå bra på is. Smal men bekväm sko håller jag med dig om. De där VJ SARVA ICEHERO M verkar intressanta men mina Oribi ser fortfarande fräscha ut och dubb kan man få ersatt av Icebugs.
1971 • Nykvarn
#14
15 november 2022 kl 10:53
1 Gilla
Jag har Oribi 3 tydligen, de är från 2018 och har ca 60 mil, sulan är OK och ersättningsdubb har jag också några från Icebug, ovandelen visar visst slitage och jag vet vissa som haft Oribi och där den tunna ovandelen plötsligt fått en lång reva i sig och spruckit så bäst att spana på möjliga ersättare innan/om det händer!
1974 • Stockholm
#15
15 november 2022 kl 12:31
1 Gilla
Hokas Speedgoat och Mafate som nämnts ovan tycker jag också har bra fäste - tills de inte har det.
Dvs för det mesta tycker jag att jag kan springa med fäste som en fluga uppför hala bergsväggar. Men plötsligt släpper det och då är jag naturligtvis alltid oförberedd och drullar omkull.

Instämmer även i att Icebug saknar löpkänsla. Tänker varje vinter att jag ska hitta något bättre dubbalternativ, men tyvärr brukar utbudet ganska snart vara kraftigt begränsat eftersom folk panikhandlar säsongsprodukter så himla tidigt.
Det är som att försöka köpa badbyxor på sommaren. Sånt ska man tydligen handla i april. Folk är inte kloka.
1979 • Månkarbo
#16
16 november 2022 kl 08:23
Gilla
Som jag upplever det så sviker aldrig greppet oavsett underlag med Inov8 X-talon serie.
Jag har både 255 och 260 Ultra och upplever att de lyckas hitta grepp på allt jag utsatt dem för.
1965 • Täby
#17
17 november 2022 kl 11:53
Gilla
Tack för alla tips.
Antecknat och sammanställt. :-)

Jag är ingen främling för metall. Jag har 5-6 par metalldubbade. Det var just när jag tog metall för första gången denna säsong som fick mig att ställa frågan. Jag tyckte helt enkelt att det var för stumt, framförallt asfalts-biten till/från skogen. Nu är ett par 10 år gamla Oroc kanske inte den bästa att döma från. Jag ska nog testa mina Icebug Pytho, VJ Sarva Xero eller kanske mina snart sönderfallna VJ Integrator (även om dom nog också är lite för stumma).

Som en slump så råkade jag köpa nya vandringsskor och det blev Inov8 med graphene-sulan. Så i helgen så får jag prova den sulan. Jag tycker annars att X-talon ur-212 var bra, medan charmen mycket försvann i den som kom efter (blå-svart).

Just för dubbskor ser jag för övrigt tre olika användningsprofiler för:

Asfalt. Här vill jag ha mer dämning, typ det jag tror att Staffan också letar efter. Har idag Icebug Anima och VJ Xero (båda gamla modeller). Jag tycker nog att Icebug Pytho var för stumma. Icebugs "dynamiska dubb" är trevlig, men man vill att resten av skon också ska vara det.

Skog med snö och lite is eller mer renodlad blöt spenat-löpning. Här får dom gärna ha mindre dämpning för att ge löpkänsla. Jag har använt Inov Oroc 280 (gamla, där dubb sticker ut för lite för att bita i isen) och VJ Integrator och har nya NVII Forest som inte kunnat prova pga avsaknad av snö/skador.

Det som efterfrågades här. Dvs en vardags-repa i skogen när det är blött. Med asfalt till och från skogen. Dvs stummare skog blir tröttsamt i längden. Kanske att detta är samma sko som afalt-is. Men skulle gärna slippa dubb, som sagt...

Jag har haft Acceleritas med RB9X, men den var väldigt minimalistisk och den sprack i limmet efter bara 23 mil, vilket blev ganska dyra mil. Tänkte nog aldrig hur den funkade i väta, tyvärr.
Monica Carlsson
1971 • Partille
#18
17 november 2022 kl 21:23
2 Gilla
Igen, dubbfritt i hård och hal blötskog, och ändå hyfsad dämpning för vägen dit... VJ XTRM! ;)
2009 • Klippan
#19
20 november 2022 kl 00:17
Gilla
Hej!
vilken betydelse har fotisättning för att halka på blöta rötter och stenar?
Är det samma skomodell som är bäst oavsett fotisättning?

Äntligen snö
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.