Foto: Cornelia Lindstad

Vitaminer och träning - så funkar det!

KostVitaminer och mineraler är viktiga att få i sig för att må bra. Dessa behövs bara i ganska små mängder och genom en blandad och balanserad kost är chansen stor att du får i dig tilräckligt mycket. Marknaden för vitamin- och mineraltillskott är idag väldigt omfattande. Tillskotten sägs bl.a. förbättra din prestation, ge dig snabbare återhämtning samt skydda dig mot infektioner. Dock visar forskning att dessa fördelar endast upplevs om du har en brist.


Funktion:

Vitaminer och mineraler krävs för att du ska hålla dig frisk. Det är viktigt att du får i dig dem via kosten då kroppen inte kan bilda dem själv (med undantag för vitamin D, K och vissa B-vitaminer som kroppen till viss del kan bilda själv). Vitaminer och mineraler är bl.a. viktiga för att bygga upp vävnader i kroppen, för ämnesomsättningen, för att transportera syre i blodet och för immunsystemet.  

Tränar du mycket har du ett lite större behov jämfört med någon som inte tränar. Detta beror på att förluster via framför allt svett och urin ökar. Tränar du i varma klimat svettas du troligtvis mer vilket innebär ännu större förluster.

Man har sett att personer som tränar hårt och ofta har sämre värden av järn jämfört med övriga i befolkningen, framför allt kvinnor som menstruerar. Det finns en del grejer man kan tänka på vid kostintaget för att få i sig mer järn:

  • Ät järnrika livsmedel som t.ex. kött, lever, baljväxter, bladgrönsaker, torkad frukt
  • Ät produkter berikade med järn, t.ex. frukostflingor
  • Kombinera järnrika livsmedel med C-vitamin (finns i många frukter, bär och grönsaker) à underlättar upptaget av järn i kroppen
  • Undvik te och kaffe i samband med måltid – dessa innehåller ämnen som förhindrar att järn tas upp

Du hittar vitaminer och mineraler i många olika livsmedel – mer i vissa och mindre i andra. Grönsaker, frukt och bär innehåller ofta mycket näring, speciellt de grövre grönsakerna som t.ex. kål, broccoli, spenat och morot. För att försäkra dig om att du får i dig mycket och varierat med dessa näringsämnen så kan du tänka på att äta olika typer, former och färger av frukt och grönt.

 

Så. Vitaminer och mineraler är A och O för god hälsa och din kropp kommer tacka dig för en blandad och färgglad kost.

 

1 kommentarer till artikeln

1954 • Lerum
#1
12 april 2015 - 14:07
Pricken över i:et.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.