Markus kan både springa med känsla och springa snabbt (Varvet på 1:07)

GöteborgsVarvet ladda med Markus Torgeby

TipsSista veckan inför Varvet. Vi har snackat med Markus Torgeby. Han har gjort allt. Sprungit för landslaget, hållt jämn fart med de snabbaste i världslöpare i Tanzania. Bott ensam i en kåta i fyra år för att samla tankarna. Å såklart är han aktuell med boken Löparens hjärta.

Nu hjälper han oss motionärer och halvelit med förberedelserna inför årets löparfest.
Markus Torgeby, sista veckan, hur tänker vi om...

Träning
Ta det lite lugnare än vanligt. Försök hitta en go känsla i kroppen. Det du har tränat har du i dig. Lita på att det finns. Förbered istället skallen att det är lördag som gäller. Ingen panik.
Tisdag. Jogga lite lätt distans. Känn på benen.
Onsdag. Vila. Så det känns gött.
Torsdag. Kör distans. Avsluta med lite stegringslopp. Fart men med kontroll. Hitta en go känsla.
Fredag. Vila. Allt handlar om att bygga upp till en go start.

Mat
Ändra inte nånting. Käka precis som vanligt. Den extra energin kommer från att du tar denna vecka lite lugnare än vanligt. Ät det du vet att magen är van vid. Börja inte exprimentera med massa varianter. Din kropp kan springa. Så låt huvudet vara med i det.


Vätska
Samma sak som med maten. Fortsätt med det du är van vid. Drick som vanligt. Kolla kisset. Är det genomskinligt är du på rätt väg. Gå inte crazy med massa nya sportdrycker, carboloaders om du inte är van.
Vi snackar om en folkfest under begränsad tid. Du kommer inte raggla runt av vätskebrist. Där är risken med för mycket vätska större (om det inte blir vrålvarmt).

Klädsel
Så tunt som möjligt. Enkelt är bra och varm blir du. Blir det +10 plus är linne å shorts det bästa. Det är ju ändå löpning. Du skall känna dig som en löpare. Sen finns massa dresscodes men bryt dem. Känn känslan.
Blir det kallare kan det behövas mer på magen. Annars kan den bli nedkyld och balla ur. Brukar du få skav i grenen kan tights, långa som korta, vara ett bättre alternativ.
Om du är ovan vid längre sträckor, och inte bär BH, kan det vara läge att tejpa bröstvårtorna.

Skor
Kör aldrig med nya dojjor. Det är det absolut viktigaste. Annars. Välj så lätta du kan springa med utan att det gör ont. Parollen skall vara att du skall känna marken under dig. Är du ny kan du behöva mer uppbyggnad men låt inte skorna hindra dig.
Lägg inte så mycket energi på skoångest. Det är med huvudet du springer. Skorna är bara en förlängning av kroppen. De skall inte störa. Spring med känsla.


6 kommentarer till artikeln

Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#1
18 maj 2015 - 17:53
Skönt med lite raka besked. Då kör jag med chips och cola som vanligt!
1974 • Mölnlycke
#2
18 maj 2015 - 18:11
"Go Gubbe", den där Torgeby! kanske något av de enklaste och därmed sannolikt de bästa råd jag läst på länge. Spring med huvudet så klart. Tack det ska jag verkligen försöka att göra samtidigt som jag bidrar till den sköna folkfesten. Varför bekymra sig över nått som jag gör 3-4 ggr i veckan året om under betydligt sämre förutsättningar än på lördag?
Heja alla vi som springer....
Tanja Werner
1968 • Malmö
#3
18 maj 2015 - 21:50
Gillar meningen med folksfest!!! O jag är mitt i, typ huvudpersonen ( bortsett från dem andra 65' löparna). Det ska bli kul o jag ska se till att ha roligt!
Acke5
1959 • Göteborg
#4
18 maj 2015 - 22:51
Jag skall heja på er!

Lillan skall springa Minivarvet och hon har inte förberett sig alls; men det kommer säkert gå bra ändå ;)
1976 • Båstad
#5
19 maj 2015 - 20:32
Mycket bra artikel! Finns inget av objektiv vikt att tillägga :).
1971 • Hisings-Kärra (Göteborg)
#6
18 mars 2016 - 16:19
1:07, herrej****r!!!!!!!!!!! Typ 19,2 km/h i snitt. Tror inte råden hjälper mig till den sortens tid/snitthastighet...
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.