Gratis startplats för födda på 2000-talet

ReportageDin klasshörighet spelar roll för hur mycket du rör dig och din hälsa. Både din upplevda och faktiska. Det kan skilja flera år i medellivslängd. Barn i familjer med hög inkomst är mer aktiva, hela 8 av 10 uppger här att de går i en aktivitet. I familjer med lägre inkomst är siffran bara 5 av 10. Snackar vi tjejer som inte gått gymnasiet uppger dubbelt så många, att de är inaktiva, som de som tagit sig igenom gymnasiet.  Samtidigt har andelen vuxna med ohälsosamt dålig kondition nästan fördubblats sen mitten på 90-talet.

Föreningarna Spårvägen FK och Hässelby SK har sedan 70-talet drivit lopp tillsammans under namnet Marathongruppen. Att de driver ASICS Stockholm Marathon är kanske självklart men att de även ligger bakom storloppen Tjejmilen, Vårruset, Tjurruset och Rambol Stockholm Halvmarathon är kanske mindre känt. Totalt snackar vi över 50 lopps-/evenemangdagar per år och en bit över 250.000 löpare. 

Marathongruppen är alltså en gigant som länge motiverat oss löpare till rörelse. Som en sådan vill man nu göra skillnad för folkhälsan. VD Daniel Almgren uttrycker det såhär "...oroande är att andelen barn som utövar en fysisk aktivitet på fritiden minskar redan efter lågstadieåldern. Många tioåringar har alltså idrottskarriären bakom sig. Detta riskerar att skapa en hälsosegregering i framtiden"

För att förända detta tänker man sig tre metoder

Minska ekonomiska hinder
Genom att erbjuda alla som är födda på 2000-talet gratis startplats på de flesta av loppen, skall fler unga kunna komma till start. Oavsett vilken familj eller ekonomisk bakgrund de är födda i. 

Större utbud för barn
Genom att fixa fler barnlopp samt fler aktiviteter, för hela familjen, i samband med de vanliga vuxenloppen. Detta för att barnen skall upptäcka rörelse som en kul familjegrej och något gemensamt. 

Kortare lopp och lägre trösklar
Genom att ge möjligheten till att anmäla sig till kortare lopp än vi är vana vid. Om vår allmänna kondition gått ner så innebar det ju att ett 5km lopp är "längre" idag än förr. Alltså behövs lägre trösklar för att komma igång.

Avslutningsvis summerar Daniel det hela "Alla ungdomar, och vuxna, förtjänar ett hälsosamt liv. Vi hoppas att dessa initiativ kan vara en pusselbit i att åstadkomma detta. Kanske kan vi få fler vana löpare att bjuda med ovana ut i spåren, eller ge föräldrar nycklar att motivera sina barn."


Källor och underlag hittar du här

4 kommentarer till artikeln

Robert Frykstedt
1962 • Bålsta
#1
31 oktober 2019 - 21:41
Låter toppenbra med gratis anmälningsavgiften för barn :-)
1970 • Lerum
#2
31 oktober 2019 - 23:15
Bra sätt att ta tag i löpningen
I ett långt steg säkrar de inte bara delar av folkhälsan utan även fortsatt anmälan till loppen som gör att klubbarna kan driva sina verksamheter
Hoppas fler följer initativet
Johan I
1987 • Örebro
#3
1 november 2019 - 10:41
Det är väl en bra sak på ytan, men det är ju i princip omöjligt för andra att följa efter p.g.a. att andra arrangörer behöver de där anmälningsavgifterna för att täcka kostnader både för arrangemanget och sin verksamhet som ideell förening. Marathongruppen är ett företag, visserligen lett av några stora föreningar vad jag förstår, och omsätter många många miljoner per år. De har råd att bjuda på detta, men inte vanliga ideella föreningar. Luktar tyvärr lite mer marknadsföring än genuin satsning på barn och ungdomar med detta, men kanske har fel.
1976 • Göteborg
#4
4 november 2019 - 12:57

Kanske. Men Löparakademin, har kört såväl Kistaloppet som Skärholmsloppet helt gratis i två år nu. Det kan oxå vara så att vi ser ett trendbrott. Där folkhälsa tas på ett större allvar från arrangörerna...
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.