För folkhälsan #räddaminidrott

VälgörenhetDet behöver nog inte sägas men iaf: Prövande tider stärker och skapar nya gemenskaper. Som med våra vänner och tidigare "konkurrenter" på marathon.se. Det är nu vi ser vad som är egentligen är viktigt på riktigt. Det är nu vi ser hur vi tillsammans måste rädda vår idrott.

Därför lämnar vi ordet till dem och deras nya infosajt: Rädda min idrott

"Idrottsrörelsen står inför sin kanske största ekonomiska kris någonsin. Du som deltagare kan göra en enkel men viktig insats: Var en hjälte för svensk idrott och för folkhälsan – begär inte pengarna tillbaka för ditt inställda eller uppskjutna evenemang.


Majoriteten av landets stora och små idrottsföreningar är beroende av intäkter från evenemang. Inställda motionslopp och andra idrottsevenemang kommer att drabba barn- och ungdomsidrotten hårt. Intäkterna skapar förutsättningar för att bedriva den dagliga verksamheten med allt från tränare och kanslipersonal till lokalhyror och utrustning.


Den svenska modellen där idrottsföreningar arrangerar motionsevenemang är världsunik. Det rör sig om tusentals idrottsföreningar som får in stora delar av sina årsintäkter genom att arrangera och vara funktionärer under såväl mindre lokala motionsevenemang som Sveriges största motionslopp...


Läs allt och få hela bilden på Rädda min idrott


2 kommentarer till artikeln

Karibou
1976 • Göteborg
#1
24 mars 2020 - 22:19
Tack för länken och läsningen.
Nåt jag inte förstår är att det är inte första gången ett lopp/flera lopp är inställda. Har varit själv med i flera gånger, och då fick man inte tillbaks nån peng. Varför? För att man signat ett avtal vid anmälan att det blir inga pengar tillbaks ifall loppet skulle ställas in. Speciellt vid force majeure (vilket känns vara fallet i nuvarande situation, eller?)
Endast gång det blev nåt speciellt var NY maraton 2012. Det var ju tydligt skrivit i villkorna, men hela hanteringen av situationen gjorde att de bestämde att göra ett undantag. (Om kommer ihåg rätt, folk fick ändå betala en gång till avgifterna för platsen året efter eller efter. Eller välja återbetalning direkt. Eftersom loppet går på lotteri eller kvalifikationstid, många valde att betala igen och få garanterad plats).
När loppet blev inställt i Malaga 2014 pga värsta ösregn sedan 80-talet, det blev ingen peng tillbaks heller (det blev möjligt att springa ett annat lopp nån annanstans månaden eget, men skulle man inte ta detta, då fick man inget tillbaks).
Jag är med i styrelsen av friidrottsklubb och vet och föreslår helt hur det hela påverkar ekonomi och överlevnad av klubbar. Förstår också hur ett varumärke kan förlora mycket i det hela också (det som hände i NY var precis det, för att inte förlora på denna sida).
Men det jag inte förstår är att finns det lopp i Sverige som inte har dessa villkor? Eller är det när man har betalat extra för en lopp-försäkring (eller vad det nu kallas)? Varför fråga till löparen att inte begära pengar tillbaka när det är skrivit att det går det ställa in loppet utan återbetalning?
Tack på förhand för lite input om detta. Måste ha missat nåt.

//Hon som springer:-)
1976 • Göteborg
#2
25 mars 2020 - 10:09
Hej Karibou

Jo du har rätt. Och sånna avtal finns. Vet att Mittlopp och dess över 100 arrangörer har ett sånt avtal men jag tänker att det handlar om mer.

Dels är ju de flesta som fixar lopp löpare bland oss i olika föreningar som, lixom vi andra, som mer än en ren affärsuppgörelse. Att bara hålla sig till avtal då blir att förstöra den närheten.

Dels hade den stora anmälningsperioden (mars och framåt) inte börjat samtidigt som loppen redan dragit på sig kostnader. De flesta jobbar ju med sina lopp ett helt år innan. Så skjuts anmälan upp till nästa år blir det hur som helst 2 års kostnader och arbete till 1 års intäkt. Då blir det tufft att betala ungdomstränare och föreningsverksamhet...

/han som rehabar en bristning efter löpning i slirig terräng :)
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.