Foto: Marcus Petersson

Test - Garmin 210

PrylarDet första vi lägger märke till är att Garmin 210 inte ser ut som "en vanlig" Garminklocka. Den har tonats ned, gjorts betydligt mindre och ser mer ut som en vanlig sportklocka som du lika gärna bär till vardags som på träningen.

Att starta upp en helt ny klocka är alltid intressant. Hur många av oss hinner egentligen läsa instruktionsboken innan ivern tar över och vi sätter i gång på egen hand? Med 210:an behövs det knappt någon läsning alls. Det är en logisk och användarvänlig klocka som känns väldigt lättnavigerad. Den har dessutom riktigt bra funktioner.

Under testperioden har klockorna använts både på löpband och utomhus. GPS-uppkopplingen utomhus sker väldigt snabbt - att komma i kontakt med satelliter tar ofta mindre än en minut, en klar förbättring från tidigare modeller. Även bland höga hus, under broar och i tät skog fungerar GPS:en utmärkt och tappar ingen kontakt med omvärlden. Inomhus fungerar klockan också utan anmärkning. Knapptryckandet går galant trots hög ansträngning och avsaknad av friska utomhusvindar. Fotpod, (för att mäta sträckan du springer när GPS inte fungerar) finns att köpa till som tillbehör.

Pulsbandet som ingår är av den nya mjuka modellen, med avtagbar mätmodul, vilket gör att man lätt kan tvätta resårbandet när det blivit svettigt. För personer som haft problem med att de gamla (hårda) pulsbanden har skavt så verkar det fungera bättre med den här typen av band.

Även klockarmbandet är annorlunda jämfört med de tidigare modellerna. För oss med smala handleder har Garmins klockor nästan alltid varit för stora, men på den här modellen är bandet belagt med hål hela vägen och kan därför spännas åt rejält.

210:ans guldkorn är helt klart intervallfunktionen. Att programmera intervaller på klockan är så enkelt att det inte längre finns några giltiga skäl för att passet inte ska bli av. Du väljer distans på intervallerna och hur lång vila du ska ha genom ett par snabba knapptryckningar, och sen är det bara att köra.

När du sprungit klart din runda kopplar du snabbt ihop klockan och din dator med hjälp av en USB-kontakt och en klämma som fäster i fyra kontakter på baksidan av klockan. Du kan sen koppla upp dig mot Garmin Training Center eller Garmin Connect och få en snabb och klar bild över hur dina pass ser ut samtidigt som du laddar klockan genom datorn.

Marcus samlade intryck:
Fördelar: Väldigt användarvänlig, strålande pulsband, snygg design.
Nackdelar: Tveksam batteritid, fotpod är tillval.

Andréas samlade intryck:
Fördelar: Liten och smidig, enkel meny, kan användas som "sportig vardagsklocka".
Nackdelar: Visar endast 3 fält på displayen, kan ej välja själv vad jag vill se på displayen, det går inte att se pulsen i procent av max.

Marias samlade intryck:
Fördelar: Lättanvända och enkla menyer, designen, både form och funktion, grym basic-klocka!
Nackdelar: Ingen import av egna rundor/kartor, kort batteritid för ultrasniglar som jag.

2 kommentarer till artikeln

1967 • Domsjö
#1
17 november 2013 - 13:43
Varför får man inte in pulskurvan här på jogg.se om man sprungit på löpband och med en fotpod?
Jörgen H
1968 • Trelleborg
#2
23 januari 2014 - 18:19
Jag har precis fått klockan idag. Håller på att ladda den nu. och ska köra mitt första löp pass nu på Söndag med den på.
Jag ser verkligen fram emot det och få se om den funkar som utlovats.
Jag är också glad att det finns en intervallfunktion som jag kan använda när jag ska träna sådana.
Typ köra 1000 meter hårt, vila 2-3 min. och så vidare.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.