Foto: Maria Wiberg

Vinterträning

TräningSå var det dags igen. Uppbyggnadsträningen inför kommande säsong.

Frågar du någon löpare eller någon ifrån vilken sport som helst om uppbyggnadsträning så kan jag lova dig att du kommer att få en blandning av reaktioner på denna tid på året. Vissa kommer att berätta lyriskt om att äntligen få komma igång efter sin vila, berättar om glädje och spännande förväntningar, sina olika mål under året som ska komma. Medan andra är mindre entusiastiska och bara ser en väldigt jobbig tid framför sig med ren "pannbensträning" - nästan under tvång.

Men visst ska det inte behöva kännas som ett tvång att ge sig iväg och träna?

Ändå är det väldigt många som ser det just så och pratar om hur jobbigt det är, och att de är inte alls sugna på att dra på sig sina träningskläder för att ge sig ut i spåret, åka ned till gymmet eller gå in i spinningsalen.
Oavsett om det är löpning eller någon annan idrott så kan man dela upp året i olika delar - eller som jag brukar göra - i "block". Det går inte att träna och göra samma saker under hela året. Det behövs omväxling och kroppen behöver ges möjlighet att vila och återhämta sig samtidigt som andra perioder är hårdare.

Uppbyggnadsträningen behöver inte innebära att du tar ut dig vid varje pass för att pressa tiderna på motionsspåret eller klara en viss sträcka. Ibland kan det vara mer nedbrytande än uppbyggande. Det bästa passet ibland kan faktiskt vara framför TV:n eller bara ligga på soffan med en bra bok.

Det är också nu som du sätter upp dina mål inför nästa säsong. Kanske planerar du, tillsammans med en vän eller grabb/tjejgänget, inför det där loppet som ni ska springa när vädret är betydligt bättre ute. Oavsett vilken nivå vi har på vårt idrottande så är det bra om det finns någon form av plan med din träning. Du planerar utifrån dig själv, dina egna förutsättningar och kapacitet. Jobb, familj och andra sociala bitar i ens liv spelar också in i planeringen. Det gäller att vara flexibel och att lyssna på kroppen. Kanske inte ge sig ut när man är helt slut efter jobbet eller när man känner att en infektion ligger och gror i kroppen. Det är du som känner din kropp bäst!

Under den här tiden är det inte så viktigt att du förbättrar tiderna på din löpning utan att du tränar någonting. Det är nu som du ska vänja kroppen vid träning att lära kroppen att kunna återhämta sig efter de olika träningspassen. Även muskler och senor ska stärkas så de får en bra grund inför de kommande perioderna av träning.

Träna gärna någon annan form av fysisk aktivitet än löpning, så du inte tröttnar direkt. Vissa kan träna enbart löpning utan att tappa stinget medan de flesta tycker att en varierad träning är det roligaste. Med variation kan man bättre hålla motivationen uppe för just den gren som man har som huvudmål.

Nu är det också läge att prova nya sportdrycker, gel, bars som du kommer att använda under resten av året på de olika tävlingarna. Ju tidigare du testar dig fram desto bättre. Det sämsta man kan göra är att testa något nytt precis innan tävling då man lätt kan få ett trist slut på tävlingen då magen inte riktigt är van vid en ny produkt. Något annat att testa nu är kosten. När är det mest optimala för mig att äta innan träning hur många timmar innan för att inte känna sig tung eller få ont i magen? Små saker som gör stor skillnad längre fram i planeringen.

Ta den här uppbyggnadsperioden med ro och kom igång efter din vila som du har haft. Det finns ingen anledning att stressa din träning utan tänk på att det ska vara roligt och att du rör på dig och mår bra.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.