Foto: tillhör Ulf Lindberg

Ulf om vinterträning

TräningUlf Lindberg bor i Vännäs i norra Sverige, på ungefär samma breddgrad som Umeå. Att temperaturerna kryper under minus 20 grader är inte direkt ovanligt i dessa trakter, så vi blev nyfikna och ville höra mer om hur Ulf tränar under vintern.

Marathon är Ulfs paradgren och han siktar närmast på London Marathon som går i mitten av april och sedan Stockholm Marathon i maj. Målsättningen är att fullfölja loppen med flaggan i topp och att göra en så bra tid som möjligt.

Redan i oktober kröp kvicksilvret ner under nollan i Vännäs enligt olika vädertjänster - så hur tänker du kring träning när du har mer eller mindre vinter i ungefär åtta månader om året?
- Under de tunga vintermånaderna blir mer av blandad träning. Jag brukar ta en viloperiod i november och då är det nästan ingen träning alls. Smyger igång igen i början av december med lite lätta pass sen så kommer det av sig själv. Sedan så spelar ju väderleken in. Jag kryper in på gymmet för en del styrketräning, crosstrainer m.m, men det är vädret som får styra. Har en köldgräns på -17 under det blir det ingen löpträning utomhus. Under vintern får även hunden följa med på en del löprundor. Hon är en blandras mellan bordercollie och samojed, vilket gör att hon älskar att springa. Det är en trivsam form av träning och ett bra sällskap.

Ett av mina bästa träningsminnen från vintern är en vacker, men kall söndagsmorgon. En blek vintersol lyste upp det snöiga landskapet och nästan total tystnad rådde, när jag kom joggande efter en mindre byväg och bara njöt av tillvaron. Plötsligt bröts friden av ett brakande i skogen och ut på vägen, ca 15 meter framför mig, kom det tre fullstora älgkor! Jag tvärstannade och det gjorde även älgkorna. De stod vända mot mig och bara stirrade, det såg ut som de tänkte – "vad är det där för en dåre"... Efter ett litet tag fortsatte de in i skogen igen, och då for tanken genom mitt huvud – "det är tack vare löpträningen och inte som soffliggare jag vara med om detta!"

Du har dina marathonmål klara, hur kommer du fram till vad du ska sikta på?
- Stockholm Marathon är obligatoriskt. Övriga lopp som kan innebära en spännande resa eller en trivsam plats som samtidigt blir en liten semester är också intressanta. Eftersom jag jobbar på väldigt oregelbundna tider så blir det svårt att göra någon längre planering för träning. Så det blir mest när det passar in, men försöker ändå att få in kvalitetspass regelbundet. Jag för noggrann träningsdagbok med statistik över vecka månad och år.

Jag lägger upp målen och mitt träningsprogram själv men dryftar dem ofta med en löparkompis, under gemensamma träningsrundor. Jag söker även tips och råd via löptidningar eller på nätet t.ex. här på jogg.

Slutligen, vilka är dina bästa norrlandstips för att man ska nå sina mål?
- Man skall nog vara tjurig och envis och blicka framåt.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.