Anders Szalkai, Fredrik Elinder och Torill Fonn Hartikainen på startlinjen Foto: Niklas Karlsson

Livereferat SM 100 km

ReportageI förhandssnacket i startområdet handlar mycket om den relativt kyliga temperaturen och hur vinden kommer att påverka loppet och annat småprat om form och annat.

Men det som nog diskuteras mest är frågan om hur Anders Szalkai ska klara 100 km. Han är själv ödmjuk inför uppgiften och hoppas klara sig från skavsår och kramper. Jag växlar några ord med flera av löparna och många ser SM premiären som lite högtidlig, det är trots allt en historisk dag och den lokala Blåsorkestern i Tibro spelar Du gamla du fria innan startskottet går.

08:00 Från start så tar Anders Szalkai täten följd av Reima Hartikainen och Torkel Skogman. En placering dom håller åtminstone de 300 första metrarna. På damsidan är det Torill Fonn Hartikainen som verkar mest på hugget, nu inväntar vi första varvningen.

08:40 Vid första varvningen leder Anders Szalkai (ca 28:30) med runt 2:30 före Torkel Skogman och Reima Hartikainen. Torill Fonn Hartikainen leder som väntat damklassen.

09:15 Redan vid andra varvningen har det hänt en hel del i täten. Szalkai har ett bra flyt men har sänkt tempot något. och på 3:e respektive 4.e plats har nu Richard Seger och Fredrik Elinder kommit upp. De springer mer eller mindre tillsammans och ser rätt starka ut.
Torill leder klart damklassen några minuter före Victoria Borg.

09:48 Szalkai håller ett tydligt grepp o ledningen med ett tempo runt 4:03 på senaste varvet före Skogman och Elinder.
Efter andra varvningen har damklassen ett rätt jämnt fält med endast 3 minuters spridning från plats tre till nio.

10:08 Ställningen i toppen i båda herr och damklassen är intakt. Och än så länge visar ingen av de främre löparna några tecken på trötthet men de har trots allt 10-11 varv kvar. Mattias Bramstång har nu passerat Reima. Och Fredrik Elinder på tredjeplatsen har tydligt dragit ifrån 4:an Rickard Seger.

10:43 Spänningen stiger, Magdalena Elinder och Kerstin Rosenqvist som springer tillsammans knappar in på tvåan i damklassen, Victoria Borg som dock ser fortsatt stark ut. Även på herrsidan knappar trean in på tvåan och Fredrik Elinder ser nog snäppet piggare ut än Torkel. Szalkai har ökat tempot lite på senaste varvet och ser fortsatt stark och avslappnad ut.

11:20 Torkel har nu tyvärr fått kliva av banan efter lite problem. Även i damklassen har det ändrat sig i toppen och Kerstin och Magdalena har passerat Victoria. Det är alltså Elinder på andraplats i både dam och herrklassen.

12:00 Med fyra timmar avverkat börjar nu tempot sänkas lite för Szalkai (4:18 tempo på senaste varvet jämfört med 4:06 totalt) men han har ledningen med god marginal än så länge.
Kristina Paltén har gått upp på en fjärdeplats i damklassen med 4 minuter upp till pallplats.

12:34 Även Victoria Borg har fått kliva av nu och Magdalena och Kerstin löper på tillsammans på andra och tredjeplatsen med halva distansen avklarad. Tempot sänks hos samtliga löpare just nu men som tur är tittar solen fram och hjälper till med motivationen. I herrklassen är det ytterligare förändringar i topp fem där Mattias Bramstång nu ligger på fjärde plats med endast 13 sekunder upp till trean Mikael Andersson.

13:44 Just nu är det fyran i herrklassen Sören Forsberg, passerade just Bramstång, som går snabbast (5:05 tempo på senaste varvet) . Szalkais håller ledningen (5:08 tempo på senaste varvet) och går snabbare än både tvåan och trean fortfarande.

13:55 I damklassen går Kerstin och Magdalena, som fortfarande springer ihop, just nu starkare än Torill som leder. Kerstin ser fortfarande riktigt pigg ut och kan säkert ta upp kampen om förstaplatsen.

14:23 Herrtäten har precis passerat och just nu går Mikael Andersson och Sören Forsberg som ligger på tredje respektive fjärde plats betydligt starkare än både Szalkai och Elinder. Szalkai har dock nästan ett helt varvs ledning mot de tre bakom.

15:00 Mikael Andersson är nu uppe på en andra placering och Sören Forsberg plockar fortfarande på Fredrik Elinder. Szalkai leder fortfarande stort men har tappat 8 minuter mot tvåan på näst sista varvet.
Kerstin har tagit upp kampen om förstaplatsen med Torill och Kristina Paltén ser just nu något starkare ut än Magdalena Elinder (3:a).

15:28 Ställningen i båda klasserna är oförändrad i toppen, men tvåorna plockar konstant på ettorna. Mikael Anderssons senaste varv gick i 4:56 tempo, men det är tveksamt om det räcker för att plocka in 20 min på Szalkai.

15:30 Precis vid varvning passeras Elinder av Forsberg med dryga 7 km kvar.

15:40 Hela målområdet väntar spänt på Szalkai men ingen syns i fjärran.

15:45 Anders Szalkai går i mål som förste svenske SM-guldmedaljör på en ultradistans. Stort grattis!

16:20 Även silver och bronsmedaljörerna är nu i mål Mikael Andersson tog silvret och Sören Forsberg kämpade sig till bronset. Båda öppnade relativt försiktig och klättrade i resultatlistorna under tävlingen.

16:30 Damtäten har precis passerat sin sista varvning och Torill leder före Kerstin som dock springer med ett högre tempo och plockade en minut på senaste varvet, hon har nu tre minuter upp till förstaplatsen.

17:10 Torill Fonn Hartikainen blir SM vinnare i 100 km med Kerstin Rosenqvist på andra plats endast 2 minuter efter segrarinnan.
Grattis!

Liveresultat hittar ni här

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.