Löpning Tävlingar & Motionslopp / adidas Stockholm Marathon 39 inlägg 4165 visningar

SM i Marathon 2023

1979 • Oskarshamn
#1
26 april 2023 - 13:13
11 Gilla
Lyckades klara kvalgränsen och har nu anmält mig till SM i Marathon som går i samband med Stokholm Marathon.

Har nog inte riktigt förstått att det är sant att jag ska få springa, men jag ser så oerhört mycket fram emot loppet. Den största "skillnad" jag märkt hittills var att anmälningsavgiften låg på runt en tredjedel av vad det annars brukar kosta at springa loppet.

Finns det fler här som sprungit SM och kan säga något om vad som väntar?

Har läst någonstans att man får byta om på Stadion... vilken lyx!

Något särskilt jag ska tänka på inför min första och kanske enda SM-start...?

Tusen tack på förhand :-)
< < < 1 2 > > >
1971 • Nykvarn
#2
26 april 2023 kl 14:25
1 Gilla
Grattis igen till din prestation i Hamburg Karin, de där fem sekunderna tar du någon annan gång, kanske redan i Stockholm även om det är en kuperad bana.

Du slipper ju trängas med oss i pöbeln på Östermalms IP och vänta länge i någon startfålla. Istället kan du i lugn och ro byta om, värma upp framför alla motionärer innan du tar plats i elitledet längst fram av alla löpare, precis före start. Efter målgång antar jag att Stadions omklädningsrum är tillgängliga för SM-löpare också.
Oskar Grip
1983 • Stockholm
#3
26 april 2023 kl 15:15
4 Gilla
Grattis!

Jag har sprungit SM några gånger. Anmäld i år men kommer inte till start då jag inte fått till träningen.

Du byter om i omklädningsrum på Stadion. Där lämnar du även in värdesaker och kan duscha efteråt. Du kan också lämna in egna flaskor på Stadion som ställs ut på bord efter banan. Ofta får man langning vid borden av funktionärerna men var ändå beredd på att plocka flaskan själv. Slutligen så får du starta längst fram och kan värma upp inne på Stadion i lugn och ro. Det är rätt glassigt att bara gå fram och ställa sig längst fram på Lidingövägen när det är ett par minuter kvar och lyssna på nationalsången. Men sen börjar loppet och då är man snabbt tillbaka i verkligheten igen. All info skickas ut i ett PM i god tid innan.

Lycka till!
1979 • Oskarshamn
#4
26 april 2023 kl 15:23
6 Gilla
Tack snälla! Så himla stolt, särskilt som jag lyckats med det här trots min obefintliga idrottsbakgrund. Såren efter alla års förnedrande idrottslektioner i skolan sitter ännu kvar (långdistanslöpning stod ju inte diret på schemat)... men det är visst aldrig försent.

Oh det låter ju helt fantastiskt med omklädninsgrum och dusch efteråt. Tack för info, då stämde det alltså!

Å andra sidan kommer man ju sakna stämningen på Östermalms IP. Ser framför mig hur jag kommer att bli tok-frånsprungen direkt, får väl vänta in sub3-farthållarna... Men kul ska det bli
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#5
26 april 2023 kl 21:28
2 Gilla
Har inga erfarenheter av att springa SM-mara att dela med mig av, men har i egenskap av farthållare kunnat klä om på Stadion och fått ta del av den lyxen som Oskar beskriver ovan.

Är du lagd åt bli starstruck så kommer du att känna av det där och då. Annars bara att njuta och jag tycker att så klart att du ska vara berättigat stolt att bara ha kvalificerat dig. Och beroende vad du har för mål med själva loppet så inse att du med din nivå förutom att springa på en bra tid också bör tänka på möjligheterna att placera dig bra i SM-resultatlistan.

Och allra viktigast: vi får väl ge varandra varsin lyckospark innan start! 😃
1979 • Oskarshamn
#6
26 april 2023 kl 22:10
2 Gilla
Aha, är du farthållare i år? Då syns vi nog på stadion då 😊

Ja, jag ska njuta och ge allt jag kan, tro inget annat, men jag känner mig fortfarande lite som den ofrivillige idrottaren, har inte riktigt tagit in att just jag plötsligt blivit så här bra…

Det ska bli fantastiskt kul hur som helst!
1983 • Solna
#7
26 april 2023 kl 22:16
1 Gilla
Det bästa är helt klart att man kan få sin nummerlapp på Stadion och har tillgång till omklädningsrummen och bra med plats att värma upp. Jag tycker det är en häftig känsla när man får jogga en sväng framför startlinjen före starten. Det brukar vara ganska tätt med publik där och då känner man sig nästan som en riktig elitlöpare.

En sak att tänka på är att man måste nyttja den officiella tävlingsdräkten för den klubb man representerar. Minns att jag fick lätt panik när jag fick reda på den saken aldeles för kort inpå tävlingen vid min första SM-start.
1961 • Oskarshamn
#8
26 april 2023 kl 23:58
2 Gilla
Underbart Karin, då ses vi på stadion! Jag ska också vara farthållare. Kommer att vara starstruck av att möta dig och få löpa i samma klubbdräkt.😅
1979 • Oskarshamn
#9
27 april 2023 kl 09:51
1 Gilla
Glad att ha en rutinerad man som du som sällskap och stöd! Vi får peppa varandra! För vilken tid farthåller du?

Niklas: Jag har klubbtröja, det räcker va?
Karibou
1976 • Sundbyberg
#10
27 april 2023 kl 10:07
7 Gilla
Halloj!
Jag har deltagit i SM 2013 och 2014. Kolla gärna i mina race report för dessa två år 😁

Förvänta dig att det blir bara häftigt. Har ofta startat i elitledet och i SM är det kul att dela omklädningsrum med dem riktiga elitlöpare ❤
Byta om på Stadion är kul, har inte upplevt nåt annat för Stockholm marathon, och tänker inte göra det heller ;-) I år kvalade jag inte, därför kommer jag att heja vid banan 😋
Nåt superhäftigt i mina två start där var att träffa dem utländska damelitlöpare, och se at... vi skulle springa i samma skomodel och samma färg. Ärligt talat, jag fick en boost att bara detta (LOL)

Många bra svar redan skickat. Men som sagt, du kommer att få en PM som listar ut all information som behövs. Du kan lämna dina flaskor/geler innan och få dem på olika vätskestation. Detta har du kanske användt redan i Hamburg (jag tycker att det är lyx! Min första SM fick jag nästan varje flaska givet direkt till min hand. Detta (att ha egna flaskor) förresten är regeln för olika mästerskap (typ VM/EM, VVM/VEM) och vissa lopp också ger möjligheten.

Snabb bana är det INTE. Lyssna inte på folk som säger att det är snabbt 😄 Men för en SM är det placering som gäller (fick jag lära mig...).
Kommer inte riktigt ihåg om vi fick nummerlapp för ryggen också. I vissa mästerskap kan man ha ju koll på andra löpare som är på mästerskap och alla andra. Vilket är bra!

Gå inte för snabbt första halvan. Du startar precis förre grupp A, och där är det galna snabba män... och det är ju lätt att bli för entusiast då, när man är fortfarande fresh och stark... Om jag kommer ihåg den nya bana, första delen är ändå lite snabbare. Jag säger inte att du skall vara långsam där, men följ inte de som tror att de orkar hela vägen på snabb fart.

Med din kvaltid kan du ha lite koll på 3:00-gruppen. Jag brukade försöka få dem bakom mig, så länge som möjligt. Första år passerade de mig precis vid halvmara, och andra året blev det vid km30 (då hade jag ett problem med benet och haltade mig till målet resterande 12km...).

Glöm inte din klubbsdräkt! Annars får du inte starta. Skulle vara synd...

Kolla startlistan och se om det finns andra dam som kvalat på liknande tid. Kan bli lite kul att springa ihop i början.

...
...

och en sista sak: DU har kvalat för SM. DU förtjänar att vara där. DU är toppen och stark. Visst finns det andra löpare som är snabbare än dig. Men DET SPELAR INGEN ROLL. DU HAR KVALAT!!! YIIIIIHOOOO!

(Har kvalat i elitledet för andra stora lopp... och jag säger bara en sak (igen): du har kvalat, du har förtjänat din plats. Bara att köra på! Och visst, kvala till subelit och starta i Tokyo mara precis bakom Kipsang var en av häftigaste jag har gjort. Att starta SM halvmara med Isabella Andersson precis bakom mig i Göteborg innan starten (ja ja ja.. lite fel placerad i startlinjen var jag...), och få ett leende och lycka till... Prissvärd!.
NJUT bara. Du är en av dem bästa som finns i år och så är det bara!!!

🌞(och har du frågor, skicka meddelande!)
LYYYYYYCKA TILL!
1961 • Oskarshamn
#11
27 april 2023 kl 11:37
1 Gilla
4.15. Sluttid alltså, inte fart.😉
1979 • Oskarshamn
#12
27 april 2023 kl 12:07
2 Gilla
Ja, naturligtvis, fattar! Fast det är ju typ min fart... har lite svårt att ta in det, haha
1979 • Oskarshamn
#13
27 april 2023 kl 12:11
Gilla
Stort tack för den gedigna informationen. Jo jag har ju sprungit Stockholm förr, det här blir femte gången, så jag vet ju att det kommer backar... blir kul med nya banan också.

Vill gärna läsa dina race reports, var finns de?

Att lämna flaskor låter ju lyxigt, å andra sidna är jag inte så van att dricka ur flaskor vid lopp... nästan enklare med muggar. Men kanske kan man ha någon, och geler verkar ju smart att placera ut.

Mycket att tänka på, angenäma porblem. :-)
Karibou
1976 • Sundbyberg
#14
27 april 2023 kl 12:45 Redigerad 27 april 2023 kl 13:38
1 Gilla
Jo, några saker till...

1) du får inte ta hjälp av manliga löpare. dvs ingen hare tillåts under SM, annars är du diskad. Det går att springa med andra tjejer, men inte få hjälp av grupper med män (dvs om 3:00 gruppen är i närheten, du får faktiskt INTE springa med dem. Och inte med andra grupper heller).

2) du får inte ta hjälp av olika medel, dvs ingen får cykla/springa bredvid dig på bana, du skall inte ha nån musik/podcast eller liknande i öronen osv.

=> detta kommer att vara i PM och reglerna för SM.

3) om du har kvalat till SM marathon, har du väl kvalat till SM halvmara också (på din maratid). Eftersom du skall springa GV, kolla om det går att starta i SM-gruppen (grupp 1). Då får du 2 SM under 2 veckor 😋

4) tänk på att du har enbart en tid när du springer SM: gun time. Så det är bra att ta hänsyn till detta. Placera dig fint vid starten bara, men vänta inte för länge för att springa över startlinjen...

5) du kan lämna flaskor med lite vatten i dem (så de blåser inte bort) och ha dina gel tejpad på flaskorna. Då skipper du bära gelerna... Jag tror inte att du får ha langning av andra på banan om du springer SM (dubbelkolla). Om du springer maran utan SM, då går det fint.

Mina race reports finns i min träningsdagbok. Sök på 2013 Juni och 2014 Juni.
1979 • Oskarshamn
#15
27 april 2023 kl 14:55
Gilla
Åh tack, då ska jag se till att inte haka på farthållarna, det fungerade annars bra i Hamburg även fast de tblev rätt trångt vid vätskestationerna så det är för och nackdelar...

Men SM i Halvmarathon är väl i Anderstorp? Dit verkar man dock inte behöva kvala? Såvitt jag kan se?

Däremot såg jag ju u att Göteborgsvarvet har ett elit-startfält och där platsar ju jag... ska genast anmäla mig!

ja jisses, alltså ni ska veta att det här är surrealsitiskt för mig som knappt velat kala mig löpare... har ju bara sprungit lite typ....
Karibou
1976 • Sundbyberg
#16
27 april 2023 kl 15:04
Gilla
Dina flaskor kommer att placeras på första bord (om de inte har ändrat. Kolla PM). Första vätskestation brukar alltid vara lite jobbig, men efteråt är du ju i dem snabbaste löpare. Så det blir inte lika trångt.
I Stockholm är det dock två varv, så under ditt andra varv kan det vara möjligt att lite trängsel händer. För min del var det vid stationen innan Västerbron på andra varv. Då var det massa folk som gick (1a varv) och snabbare löpare ville ju avsluta det hela (2a varv).

Don''t worry. Det blir bra detta!

(och ja, SM halvmara är i Anderstorp. Men det bör väl behövas kvaltid för SM. VSM kan man springa bara är man 35+: Du har bättre koll :-))

Kör hårt i GV (men låt herrarna från elitfältet springa först... Annars finns risk att folk ramlar (hände mig en gång) och det är inte kul 10m efter starten... Du fixar detta!!! 🤩
1983 • Solna
#17
27 april 2023 kl 17:07
Gilla
Ja, klubbtröja borde räcka bra.

För egen del var jag inte ens medlem i någon klubb när jag kvalade in första gången. Jag har funderat en del på varför man måste tävla för en klubb för att vara med på SM. Har man klarat kvalgränsen så har man ju, klubb eller ej...
1978 • Linköping
#18
28 april 2023 kl 13:38
2 Gilla
Jag sprang SM förra året och kan skriva under på det som har skrivits tidigare i tråden. Det var en väldigt häftig upplevelse att få byta om inne på stadion och sedan starta med elitlöparna. Detta år missar jag tyvärr SM men siktar på att klara kvaltiden igen även om det har blivit lite tuffare i år.
Jens Sandahl
1969 • Sävedalen
#19
28 april 2023 kl 21:16
5 Gilla
Asså Karin, Karibou och grabbsen, man blir ju både tårögd av glädje och varm i kroppen när man läser vad ni skriver om tidigare upplevelser och förväntningar. Härlig läsning och tack för att ni delar med er. Det känns som att man får åka greyissnålskjuts på era upplevelser! 😍
1979 • Oskarshamn
#20
29 april 2023 kl 00:12
10 Gilla
Ja jag sitter fortfarande och undrar om det här är sant… varför just jag lyckades med det här? Jag som inte trott jag haft någon dom helst talang för idrott, som mest hängt i soffan och druckit vin även om jag gärna promenerat överallt, ska plötsligt tävla i SM vid 43 (44) års ålder… rubbat och alldeles underbart!
< < < 1 2 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.