Daniel på väg mot SM-guld och Isabellah tar sin fjärde raka seger Foto: DECA Text&Bild

Fjärde segern för Isabellah i Stockholm Marathon

ReportageIsabellah Andersson opererade knäet för bara två månader sedan men lyckades trots det vinna Stockholm Marathon för fjärde året i rad vilket ingen annan lyckats med. Men det gick tungt för hässelbylöparen som med 2.37.28 var 1,5 minut före tvåan.

Blåsigt, mulet och bara 13 grader innebar bra förhållanden för långlöpning men Isabellah hade bestämt sig för att gå ut lugnt eftersom hon bara hunnit med sex intervallpass sedan ingreppet i knäet. Hon fick sällskap av japanskan Eri Okubo och halvvägs anslöt även ryskan Irina Permitina. Trion höll ihop till strax före Stadshuset vid 35 km då Isabellah gick ifrån och vann med 1,5 minut.
– Vi hjälptes åt med farthållningen och sista kilometerna släppte de, jag hade tur som vann. Positivt var också att jag inte kände av knäet, säger Isabellah.
Hon tyckte att det gick tungt och menade att det inte fanns någon riktig kraft i löpningen.
– Jag har mycket att jobba med men det är tre månader till VM i Sydkorea och då ska jag vara i form, bättre än vad jag var i Barcelona-EM förra året, säger Isabellah som åker till Kenya på torsdag och kommer att träna där större delen av sommaren.
Kampen om silvret stod länge mellan rutinerade Lena Gavelin och Spårvägens Lilian Magnusson. Men de sista kilometerna kroknade Lilian och Lena tog sitt femte SM-medalj på distansen, denna gång fem minuter bakom Isabellah.

Första SM-guldet för Daniel
Hässelbys regerande mästare Adil Bouafif var SM-favorit och ingen talade om Spårvägens Daniel Woldu, 22. Han kom till Sverige från Eritrea för fyra år sedan och det var lite överraskande han som höll bäst av löparna i SM-klassen och till slut vann titeln med hela 4,5 minut på personliga rekordet 2.19.34.
– Riktigt härligt att äntligen lyckas! Jag är bättre tränad än tidigare och öppnade också lugnare och klarade därmed också sista milen bra, säger Daniel som förbättrade sitt tre månader gamla personliga rekord med sju sekunder.
Han hade 1.09.28 halvvägs och hade då sällskap av Adil Bouafif men denne fick kramp och bröt vid 34 km. Tack vare 1.10.06 på andra halvan plockade han sedan placeringar hela vägen in till Stadion där han avslutade med en riktig spurt som förde upp honom till fjärde plats i loppet just före mållinjen.
Silvret gick till debutanten David Nilsson som disponerade krafterna klokt och kom i mål på 2.23.59. Därmed förbättrade han pappa Calles 22 år gamla familjerekord med 3,5 minuter! Bronset tog Hälles Martin Kjäll-Ohlsson som därmed tog sin allra första individuella SM-medalj.
Vann loppet gjorde etiopiern Shumi Gerbaba på 2.14.07 efter att ha gott loss från Dominic Pius Ondoro.

Hela resultatlistan

http://results.marathon.se/2011/?lang=SE%22%20addtoken=%22No%22%3E/

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.