Ann-Sofie är en av grundarna till Tjejmarathon. Den andra är Madeleine som här berättar om projektet. Foto: Hannu Kallio

Marathon av tjejer för tjejer

ReportageAtt uppfylla sina drömmar. Att göra något du verkligen längtat efter, något som höjer din livskvalitet. Som att byta från jobbet där du vantrivs till ett där du är uppskattad. Som att våga lämna en destruktiv relation för att ge mer plats för de relationer som får dig att växa. Eller att äntligen våga skapa det där projektet som du bara drömt om, i så många år. Projektet som kommer att skaka om din verklighet, ge dig inblick i de mest skrämmande livsöden och låta dig bidra med allt det du har kapacitet till.

Jag och Ann-Sofie delar två passioner. Passionen för rättvisa. För alla människors lika värde, och för kvinnors rätt att leva med samma kvalitet som män. Vi delar också passionen för löpning. I många delar av världen är kvinnans rätt obefintlig. Våldtäkter, misshandel, tvångsgiftermål och livslångt förtryck är verkligheten för kvinnor över hela världen. En verklighet där du tvingas fly från din hemby efter att ha blivit våldtagen, misshandlad, kanske förlorat dina barn, för att skulden läggs på dig istället för förövarna. Ibland kan ilskan och maktlösheten bli dig övermäktig. Men ibland kan den också ge dig handlingskraft och mod.

Vi slog ihop våra passioner, och eldade med vår ilska. Sedan skapades Tjejmarathon. Ett lopp av kvinnor, för kvinnor, där alla intäkter går till kvinnor. Den 16 juni kommer vi, tillsammans med massor av kvinnor, att springa fem mil för att samla in pengar till dessa kvinnor, som kämpar för sitt liv. Varje löpare hittar sponsorer i sin omgivning, en femma per kilometer, en tia, kanske 20 kronor. Chefen, mannen, systern, flickvännen, bästa vännen. Alla kan bidra.

Loppet kommer att köras på Roslagsleden, träningspass inför loppet arrangeras i både Sthlm och Gbg. Alla kan delta. Är du kvinna och idag klarar 8 kilometer, då garanterar vi att våra träningsprogram tar dig i mål den 16 juni.

Allt överskott går till Panzisjukhuset i Kongo. Där våldtäkter har blivit ett normalt sätt att visa makt på, att bestraffa, att få utlopp för sin frustration. Pengarna går till att rädda dessa kvinnor, ge dem den vård de behöver och hjälpa dem tillbaka till ett liv med värde och glädje.

Vi gör detta för att vi kan, med de medel vi har. För dem som själva inte har möjligheten. Vi kommer att springa varje steg av vägen för dessa kvinnor. Det är vår högsta önskan att du gör oss sällskap.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.