Löpning Träning 228 inlägg 11808 visningar

Vill tjejer hävda sig mot killar i tävlingar/lopp?

Zäta
1985 • Trollskogen
#1
29 november 2017 - 01:31
Gilla 
Jag har läst diverse bloggar och lyssnat på en del poddar om både motionär och elitlöpare. Och jag har märkt att när tjejer ska beskriva sin insats i en tävling/motionslopp så brukar dom väldigt ofta tycka att det är jätteviktigt att dom springer om eller "plockar killar" under loppen. Jag bara undrar vad detta kommer ifrån? Hur tänker ni? Är det roligare att springa om killar? Jag personligen struntar fullkomligt i vilka jag springer om eller bli passerade av under lopp. Jag bryr mig bara om min egen tid eller att få ett trevligt lopp.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Monica Carlsson
1971 • Partille
#2
29 november 2017 - 05:45
Gilla 
Håller med dig. Tävlar dock aldrig i lopp.
Åsa Bergman
1983 • Fagersta
#3
29 november 2017 - 05:54
Gilla 
Nä, men upplevt tvärtom. Att män har svårt att få "tjejpisk" som nån uttryckte sig på en stor sida.... Jag har fått både krokben och smäll i huvudet pga. Omkörning av män.

Jag är nog lite som dig, egna tiden och ett flyt i steget.


Kan du inte ge nån källa på vart du läser?! (Nyfiken)
1969 • Bara
#4
29 november 2017 - 07:59
5 Gilla 
Löpning tycker jag inte det har någon betydelse. Blir man omsprungen är det bara en annan löpare. Att däremot få "tjejpisk" i armbrytning är sårande som kille. Den som påstår annat ljuger. Jag var nära en gång. Slutade oavgjort. Värsta av allt är att hon inte ansträngde sig. Avbröt förmodligen av medlidande. Yngre än mig är det enda jag kan skylla på.
Dan Björne
1985 • Ekerö
#5
29 november 2017 - 08:07
2 Gilla 
Krokben och smäll i huvudet... Sjukt att verkligheten ser ut som den gör alltså. Det e bara anmälan nästa men tyvärr krävs det grövre våld och kränkningar för att det ska bli nåt. När det kommer till sportsammanhang verkar det som olagligt beteende neutraliseras på nåt vis. Se alla övergrepp inom exempelvis fotboll och hockey som garanterat skulle klassas som misshandel om det skedde i en vardaglig situation. Sorry om jag blev off topic
1986 • Hyltebruk
#6
29 november 2017 - 08:36
5 Gilla 
Som hobbymotionär har ju placering egentligen ingen betydelse men visst finns det en tävlingsmänniska där inne som peppas av att vara bättre än andra. Jag tycker inte det är viktigt att "plocka killar" men oavsett vem jag springer om så peppar det mig mer eller mindre, oberoende av kön.
Sen kan jag ändå känna igen mig, män har ju som vi alla vet, bättre fysiska förutsättningar för löpning (rent generellt) och det är klart att det kan kännas mer peppande att springa om någon som har bättre förutsättningar. Samma sak kan jag känna om jag springer om någon som ser extremt vältränad ut, som springer i någon Ultralopps-tröja eller liknande. På Göteborgsvarvet förra året sprang jag förbi en kille i en Ironman-tröja flera gånger (och han sprang ju således om mig flera gånger också), det stärker självförtroendet lite och när det slutade med att jag sprang ifrån honom så kändes det ganska bra :).
Thomas Abrahamsson
1988 • Stenungsund
#7
29 november 2017 - 09:02
2 Gilla 
Förstår mig heller inte på dom killar som skriver "slapp iaf få tjejstryk", är ju en del här i träningsböckerna som gillar att slänga sig med uttrycket. Är det en bättre löpare/löperska so what?

Nu vet jag ju inte vilka tjejer du menar, om det är väldigt duktiga eller vanliga motionärer? För det är klart att är det duktiga tjejer så finns det kanske inte lika många tjejer att springa om som killar och då blir det väl ganska självklart tänker jag.
1969 • Bara
#8
29 november 2017 - 09:06
Gilla 
#6 På elitnivå där man tänjer gränsen för människans förmåga har könet betydelse. På den nivån jobbar man med små marginaler. För motionärer däremot inte. På motionsnivå handlar det mest om hur mycket man förmått sig själv att träna. Finns stort utrymme till förbättring. En tjej som gör milen på 29 minuter är den snabbaste kvinnan i världen men den snabbaste mannen är drygt tre minuter bättre än henne. Så kommer det alltid att se ut. Den vanlige motionären har långt kvar innan naturen sätter sina tråkiga gränser.
Zäta
1985 • Trollskogen
#9
29 november 2017 - 09:50
1 Gilla 
#3 Var i flödet en hel del på Instagram när jag hade det. Men jag har hört en del av det i maratonpodden av Månström och några gäster. Vill bara veta varför det är på detta viset.
Susanne Bornmar
1975 • Linköping
#10
29 november 2017 - 09:55
2 Gilla 
Det där var en intressant vinkling som jag inte hört förr. Personligen så bryr jag mig inte så mycket om jag springer om en kille. Det ger ju inte mig en bättre placering för det. Däremot växer tävlingshornen lite extra när jag springer om andra damer, för det leder till en högre placering i resultatlistan.

Sen är det en annan sak att man kan bli peppad under loppet av att springa om. Men då är det mer för att få upp sin egen självkänsla, "jag är stark, dom är trötta", då spelar det ju ingen roll vem man springer om, kille som tjej. Att springa om är alltid peppande.

Jag har däremot hört att andra tjejer (på poddar, bloggar osv) upplever att killar ofta säger att det är tufft med "tjejdäng". Detta är dock inget jag har någon egen erfarenhet av (och då tillhör jag ändå en av de snabbare tjejerna när det kommer till långdistans...). Tvärt om tycker jag ofta jag får höra pepp av killar. Och att killarna kan inspireras av mig, och inte tycker det är jobbigt att jag springer fortare.

Det är många killar under lopp som kommenterar med "bra jobbat", "du ser stark ut", "grymt sprunget", "du har en tjej längre fram, jaga ifatt henne" osv. Riktigt roligt att springa om dessa killar!

Sverker Olsson
1967 • Uppsala
#11
29 november 2017 - 10:35
2 Gilla 
Som medelmåttig maramotionär är jag nöjd de gånger jag hamnar på övre halvan av resultatlistan och får räkna med att bli slagen av både herrar och damer. Att få "tjejpisk" är såklart inget man då kan hänga upp sig på.

I många mindre lopp har jag också upplevt att det är relativt hög nivå på de (ibland få) tjejer som deltar, i genomsnitt klart snabbare än gubbarna i startfältet.

1965 • Kungsholmen
#12
29 november 2017 - 10:46
6 Gilla 
Om "tjejen" är en överviktig rökare i 70 års åldern kan jag tycka det är lite besvärande att bli omsprungen av henne annars älskar jag att se vältränade människor av alla kön som presterar bra och springer om mig.

Just Petra Månström är väl känd för att ha ett ständigt revanschbehov mot de flesta män. Jag har försökt peppa henne på flera lopp (Nyårsloppet och Lidingöloppet bland annat) då vi var ganska jämna förr men bara fått sura blickar tillbaka tyvärr.
Zäta
1985 • Trollskogen
#13
29 november 2017 - 12:04
Gilla 
12# Jo precis jag har verkligen märkt det. Men varför denna revansch mot killar?
Monica Carlsson
1971 • Partille
#14
29 november 2017 - 18:39
2 Gilla 
#13:
Summeras det inte ganska bra i den här tråden redan? En del killar gillar inte att få tjejstryk. En del tjejer gillar att vinna över killar.
Ibland läser man nån race-rapport, nån som säger något nedsättande om personer som springs om pga ålder, "i alla fall springa fortare än en pensionär". Om man nu ser på en person om den är pensionär, eller bara gissar att den är 65+ och möjlig pga åldern.
Orka, liksom! Suck.
Zäta
1985 • Trollskogen
#15
29 november 2017 - 19:26 Redigerad 29 november 2017 - 19:49
Gilla 
13# Jag var bara nyfiken, om det var mig du suckade åt. Så länge man inte är nedlåtande mot killar och tjejer eller gubbar och gubbor så är det upp till var och en att motivera sig ;)
Monica Carlsson
1971 • Partille
#16
29 november 2017 - 19:48
1 Gilla 
#15: Nä, jag bara suckade åt de som måste ha sin prestation på bekostnad av andra, och gärna raljera över vem man är bättre än. Fast det är ju just det som är att vinna över någon, iofs. Om det nu är ett mål för motionerandet, jaja, vi har väl olika mål och motivation.
Karibou
1976 • Göteborg
#17
29 november 2017 - 22:08
2 Gilla 
Tycker att det är bäst att plocka plats än att plocka killar :-P
När det är inte så många tjejer framför sig, då räknas en "tjejplats" lite mer än flera "killplats", tycker jag :-)
Spelar egentligen ingen roll, men ser jag en tjej framför mig och det än 1km kvar, då blir det en liten ökning för att få en bättre dam-placering. Ser jag en kille framför mig, då är det väl som under hela loppet vanligtvis :-) Kommer säkert att lägga till lite fart också, men det ger ju inget speciellt "för att vinna en killplats-typ".

Kul dock när det passeras killar som hejar. Kommentarer som "nej, det är nu en tjej som passerar oss" har jag fått ett par gånger och då tyckte jag mest synd om dem som sa det. Eller egentligen, brydde mig inte så värst mycket då. Men för det mesta är det hejande som gäller. Speciellt när de har inte sett nån dam sedan starten eller mitten av loppet :-D

Allt-i-allt, det är ju som vanligt individuellt. Mäter man sig mot sig själva eller mot andra tjejer eller killar. Det kvittar. Bara man har kul under loppet och är nöjd med resultatet.
Karibou
1976 • Göteborg
#18
29 november 2017 - 22:11
Gilla 
#12 - Peter P: he he he... När jag sprang VVM marathon, efter två varv då var min motivering att INTE bli passerad av herrar över 55år och definitivt inte över 60år :-) Men det gav alltid motivation att se dem när vi mötes på banan (från andra håll).
Kurre Bussman
1956 • Karis
#19
30 november 2017 - 09:09
Gilla 
#1 "Jag har läst diverse bloggar och lyssnat på en del poddar om både motionär och elitlöpare. Och jag har märkt att när tjejer ska beskriva sin insats i en tävling/motionslopp så brukar dom väldigt ofta tycka att det är jätteviktigt att dom springer om eller "plockar killar" under loppen."

Har också läst en del bloggar men inte reagerat för fenomenet ...väldigt ofta tycka det är jätteviktigt..., men kanske jag fokuserat på annat.

#3 Jag har fått både krokben och smäll i huvudet pga. Omkörning av män.

Gäller dessa krokben och smällar i början av lopp då trängseln är som störst eller senare i loppet då det glesnat i leden?
Har själv som man fått känna på armbågar och upplevt löpare som kilar in sig på tok för nära så att man hamnar bromsa farten, men dessa har skett vid trängseln under de första km.
Vill dock påstå att allt går till minst 99,5% i samförstånd eller så är det fråga om oavsikt.
En händelse som egentligen var direkt roande var då jag under sista tredjedelen av ett lopp blev omsprungen på en lång raka av en man som vek in framför så snabbt att jag nästan fick stanna upp. Trängsel gick inte att skylla på då det var ca 50 m mellan löparna, men troligen var tröttheten stor och koncentrationen så stark att han kanske inte ens märkte att han löpte förbi någon.

Men till saken, själv som 60+ och medelmåtta är deltagarna rätt könsneutrala för mig. Varje plockad rygg är en liten vinst!
Vill starkt tro att en väldig majoritet av männen (mig inräknad) fungerar som gentlemän i loppen.

Fridfull lilla jul ALLA!
Kurre Bussman
1956 • Karis
#20
30 november 2017 - 10:22
Gilla 
#20 Låter obehagligt. Kanske det ändå sen inte är så ovanligt, man bara int observerar vad som sker i omgivningen då man är fokuserad på sitt eget.

Vore det på plats med en liten "metoo" för kvinnor om karlar som int kan uppträda i motionslopp!?
Det borde ju vara nolltolerans då alla betalar för sitt deltagande och har rätt att göra sin prestation utan att den medvetet påverkas/saboteras av andra!
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.