Försök att få i dig både kolhydrater och protein inom 30 minuter efter träningen. Foto: Niklas Karlsson

Myter om kost och träning

KostUnder våren kommer jag i en serie artiklar att dela med mig av min kunskap och erfarenhet i ämnet kost och träning. I första artikeln reder vi ut vad som är sant och vilket är falskt kring vanliga "myter" om kost och träning.

Du får håll om du äter mindre än 2 timmar innan en träning!
FALSKT: Det är inte bra att komma till träningen energilös och inte ätit på länge.
Hur tätt man klara av att äta inpå träningen är individuellt, vissa klarar äta nära inpå medan andra får magbesvär. Optimalt är att äta en riktig måltid 2-3h innan för att kroppen ska hinna smälta maten. Att på detta äta något lättare mellanmål 1 timma till 30min innan träningspasset såsom banan, yoghurt och en smörgås brukar vara en bra lösning. Testa dig fram för att se vad som passar bäst för dig. Det är inte bra att komma till en träning energilös utan att ha ätit på länge. Innan tävling brukar jag äta ordentligt 3h innan start och en banan en timma innan start.

Du måste äta inom en halvtimme efter träning, annars försämras återhämtningen!
SANT: Helt avgörande för återhämtningen
Efter ett hårt träningspass är kroppen i ett nedbrytande stadie och det är därför viktigt att äta så nära in på som möjligt för att förbättra återhämtningen. Försök att få i dig både kolhydrater och protein såsom en yoghurt eller en banan och lite nötter inom 30 minuter efter träningen.

Mängden kolhydrater i kosten är avgörande för prestationen!
SANT: Kolhydrater är det viktigaste bränslet
Under hård fysisk ansträngning är kolhydrater den främsta energikällan och har du då ätit för lite kolhydrater kommer du inte kunna prestera lika bra. Innan ett träningspass är det dock inte bra att äta för snabba kolhydrater såsom vitt bröd och socker då det gör att blodsockret stiger för snabbt och du kommer inte ha energi kvar under hela passet. Att äta något med lågt GI är därför att rekommendera såsom pasta eller grovt bröd.

Det är viktigt att äta extra mycket protein om du börjar träna!
FALSKT: Du får i dig tillräckligt med protein från vanlig kost.
Under träning är det framförallt kolhydrater eller fett som är vår främsta energikälla, vilket gör att träning inte skapar något extrabehov av protein. Du klarar dig därför bra på att äta en vanlig kost. Elitidrottare har ett högre proteinbehov än motionärer, men klarar sig i regel bra på en allsidig kost.

När man börjar träna måste man äta extra tillskott av vitaminer och mineraler för att få i sig det man förlorar via träningen!
FALSKT: Inaktiva har störst chans att få brister.
Det är bevisat att träning generellt inte ökar behovet av vitaminer och mineraler då dessa kan återanvändas i kroppen. När du tränar får du ett högre energibehov vilket gör att du äter mer. Det gör att du dessutom får i dig mer vitaminer och mineraler. En person som är inaktiv är däremot i mycket högre risk att få brister och har ett större behov av att ta tillskott av vitaminer och mineraler. Alla kvinnor behöver dock vara noggranna med att få i sig tillräckligt med järn.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.