Staffan pusslar för att få in löpningen i vardagen Foto: Stefan Lindström

Inte bara familjefar

KrönikaStaffan har sprungit i perioder under många år och kontinuerligt sedan 2007. Han har fyra barn i åldrarna 13, 11, 6 och 1,5 år. Så länge barnen är små går det oftast bra att träna, menar Staffan, med tiden blir det en lite större utmaning. Det finns dock alltid lösningar.

När barnen kommer upp i skolåldern och har mer aktiviteter blir det svårare att hitta tid för träningen. Jag brukar sällan träna mer än en eller högst två vardagkvällar och då blir det när de mindre barnen sover och min fru hunnit träna. Mitt bästa knep för att få kontinuitet i träningen är att sätta ett konkret och kortsiktigt mål, förslagsvis att planera in och genomföra tre löppass varje vecka. Och då menar jag varje vecka oavsett väder eller humör.

Jag har flextid och som projektledare en viss möjlighet att planera arbetsveckan. Det senaste året har jag därför lunchlöpt ett par gånger i veckan vilket inte tar tid från familjen. Då tiden på lunchen är begränsad passar kvalitétspass i form av intervaller eller snabbdistans bra. Transportlöper till eller från jobbet gör jag ibland och då hellre 15km från jobbet istället för till jobbet på morgonen. En tredje möjlighet är att springa en runda medan barnen tränar. Givetvis är det roligt att se sitt barn idrotta men att sitta med varje gång behövs inte.

Nu tränar jag för mitt fjärde Stockholm marathon och då krävs långpass. Långpassen är svårast att få till då min fru ofta jobbar helger. Lösningen för mig är att gå upp riktigt tidigt och springa ett par timmar en söndag när resten av familjen sover. Inte så skönt men bra mental träning! Jag känner dock att det både stressar och tar energi av mig att pussla in långpassen så det inte är mitt favoritpass.  

Jag kommer aldrig bli en löpare som regelbundet springer 8-10 mil i veckan. De gånger jag provat att springa så mycket har löpningen tagit för stor plats i mitt liv och det lustfyllda har försvunnit. Dessutom har jag varit för trött för att orka träna varierat och springa de snabbare passen som jag tycker är de roligaste att genomföra. Det som istället motiverar mig är hur bra löpare jag kan bli, givet mina förutsättningar, genom att träna varierat och smart utan att öka mängden.

Hoppas ni har fått några bra tips för att få er egen vardag att gå ihop! 

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.