Foto: Pressfoto

"Det är bara att springa"

Recension

Petra Månström är journalisten som hörde sig själv anmäla sig som frivillig till att blogga om träningsresan mot Stockholm Marathon 2010 och så föddes Marathonbloggen. Sedan dess har Petra sprungit flera maratonlopp, genomfört en svensk klassiker, startat Marathonpodden och nu gett ut boken ”Det är bara att springa”.

Läsaren får följa Petra från de första löpstegen och tvivlen på sin egen förmåga att springa maraton och hennes tankar efter debutloppet. På känt Månströmskt manér blandas det friskt och med glimten i ögat mellan ämnen som splitshortsens vara eller icke-vara och hur man får till den bästa tävlingsbilden till mer seriösa inlägg. Petra skriver om kost på ett personligt och sunt sätt och skildrar resor till lopp utomlands, känslan av att sätta ett personbästa på halvmaran och om att bli serverad havregrynsgröt en tidig morgon på Franska Rivieran. Vi får läsa om lopp i den svenska fjällvärlden och ges en tillbakablick på den rekordkalla upplagan av 2012 års Stockholm marathon .

Läsaren får lära känna Petras tränare Ingmar närmare och hans tankar om löpträning och flera kända löparprofiler porträtteras som t ex Anders Gärderud, Ewy Palm, Kjell-Erik Ståhl, Anders Szalkai och Lisa Nauclér och Charlotte Karlsson från löpargruppen Runday. Profiler som intervjuats många gånger förut men trots det tecknas intressanta personporträtt med läsvärda personliga tips och reflektioner och läsaren ges en bra bild över löpningen som nutidsfenomen jämfört med tidigare.

För läsare av Marathonbloggen är innehållet i boken delvis bekant då blogginlägg återkommer ihop med kommentarer från bloggens läsare där Petra låter såväl kritiska som instämmande röster komma till tals och tonen är ibland drastisk och framkallar ofta ett leende hos mig som läsare.

Boken ger ett lite spretigt intryck med blandningen mellan blogginlägg och intervjuer men samtidigt är det en pricksäker mix med en personlig och lättsam ton som fungerar bra som introduktion till löpningens värld och som inspiration till någon som ännu inte övertygats om löpningens alla fördelar fungerar boken utmärkt. Boken avdramatiserar löpning som ibland framställs som mer komplicerat än det behöver vara och titeln ”Det är bara att springa” känns mer än väl vald för ändamålet. Också den mer vana löparen har behållning av personporträtten och de personliga reflektionerna från kända löparprofiler. Boken ger dessutom ett exklusivt intryck med fina bilder tryckt på tjockt blankt papper.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.