Foto: Staffan Åkerlund

Kung Jan-Erik – maran kvar till Rune

PorträttJan-Erik Ramström är 52 år gammal och springer för Stockholm Långdistansklubb. På Skövde ultrafestival i augusti stod han på startlinjen på 48-timmarstävlingen med ett mål. Att klara 340 kilometer. Jogg.se’s skribent Maria Thomsen har träffat honom och fått en historia bakom galenskapen.

Varför 340 kilometer?
"Förra året klarade jag 300 kilometer och kände att jag ville ha en rejäl utmaning. Jag sneglade på hur långt andra 48-timmarslöpare hade presterat och satte mitt mål realistiskt över mina 300. En maratondistans ungefär" svarar Jan-Erik.  

Hur förberedde du dig inför loppet?

Jag tränade ungefär som året innan men lade till lite fartträning. För att bygga min mentala styrka tar jag fram min grundsyn "Jag kan" och förstärker det så ofta jag kan i alla lägen. Jag hade gjort en minutiös plan gällande allt och utgick från olika scenarios. Väskan var packad med kläder och skor för alla väder, för att vara förberedd på det man inte kan påverka – nämligen vädret. Loppet hade jag delat in i sextimmarspass där mitt supporter-team skulle hålla koll på mig. Till detta hade jag gjort ett schema på vad jag skulle äta varje halvtimme. De känner mig väl och vet hur de ska lyfta mig från de mentala dipparna som brukar infalla på natten. Sömnen hade jag gett restriktioner kring – max 30 minuter om jag vinglade för mycket.

Under det första dygnet klarar Jan-Erik att hålla sig till planen och kan till och med sätta sig ner och äta frukost på lördagmorgonen. Andra dygnet ligger han lite efter planen – något som hans supporter-team gör allt för att rätta till. Han äter gåendes, testar olika farter och bryter ner fokus till 10 minuter åt gången. En fokusering bara på sin egen insats. Inte en enda gång kollar han sin placering i loppet.

När fem timmar återstår inser han att målet är inom räckhåll och Jan-Erik ropar "Bara jag får en rygg att följa". Här lyssnar en medtävlande, Stefan Olsson, som lägger sig framför. I fyra timmar körde duon "tåget" och löparglädjen var återvunnen. När tjugofem minuter återstår av loppet passerar Jan-Erik 340 km. Detta gör att han kliver direkt in på andraplatsen i statistiken på 48-timmars med sina 341 737 meter. Han placerar sig dessutom tvåa i loppet efter världsrekordhållaren Kouros.

Vad blir målet nästa gång?
Jan-Erik skrattar "Tja, jag får väl lägga till en maradistans igen, då slår jag Rune Larssons gamla rekord på 373 798 meter".  
 

7 kommentarer till artikeln

1970 • Sala
#1
21 november 2012 - 19:01
Heja Jan-Erik! Bra jobbat, imponerande. Tänk att det var en sån kändis jag delade flera timmar med i Borlänge i våras!
1946 • Vallentuna
#2
21 november 2012 - 22:03
Oj !!!
1975 • Uppsala
#3
22 november 2012 - 07:07
Otroligt bra :)
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#4
22 november 2012 - 13:56
341,7 km, det är en obegripligt lång sträcka att springa på 48 timmar.
Imponerande som sagt!

Två frågor jag ställer mig är:
1. Tog Jan-Eriks sista 1737 meter 25 minuter? Inte så konstigt kanske efter 340 kilometers löpning, men ändå...
2. Utöver en massa träning, erfarenhet och ett pannben utöver det vanliga, vad är det hemliga knepet för att bli en ultralöpare av högsta klass? Yannis Kouros, Rune Larsson och Jan-Erik har alla uppvisat en frodig mustasch. Slump?
Johnny Hendeby
1978 • Falköping
#5
22 november 2012 - 18:20
Styrkan sitter i håret heter det ju Gustaf... :)

Nä vilket prest. och vid 52års ålder.... Grymt!!
1965 • Hällefors
#6
22 november 2012 - 19:57
Ja, jag sa det till dej redan när vi stod på startlinjen:
-Det är bra Jan-Erik, följ din plan!! Och det gjorde du.
MAKALÖST!!!!! Tack för sällskapet under första dygnet och stort lycka till på Bislett nästa helg. Vi är många som kommer att följa loppet här hemma.
Jan-Erik Ramström
1960 • Nynäshamn
#7
24 november 2012 - 09:44
Tack alla !!
Om mustasch är ett måste, kanske, men jag känner rätt många tjejer som är fantastiska ultralöpare och ingen ( mig veterligen) har mustasch :-)
Ja de sista 4 varven tog 25min, jag ville bara sätta mig ner och vara lycklig men det fick jag inte för min support (elaka dom), nu är jag jättetacksam för det då jag ligger 1737m före näste man i årstatistiken.
Till slut så måste jag återigen tacka mitt team, utan dom så hade det aldrig gått. Så ännu en gång. Tack Carina Borén, Kristina Paltén och Maria Jansson. Kram på er <3
Ni andra, gå in och läs deras bloggar för loppet, så ser ni även den delen av prestationen.
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.