Marcus på Sydkustloppet 2009 Foto: Thomas Nyberg

Marcus siktar högt i debuten

ReportageMarcus är andre löpare ut i vår artikelserie om debutanter här på jogg. På lördag springer han tillsammans med drygt 21 000 andra löpare 42,2 kilometer längs Stockholms gator. Vi stämde av hur det känns med ambitionerna och uppladdningen såhär dagarna innan. 

Vem är du?
Båstadbo och löpare sen några år tillbaka efter att ha lagt ner mitt cyklande. Jag har även ett stort intresse för mat och vin.

Vad har du för träningsbakrund?
Jag började som de flesta med fotboll, men kom snart på att lagidrott är inget för mig. Hittade till cyklingen och då först mountainbike som jag började med ett kompisgäng ifrån Ängelholm där vi samlades en gång i veckan för att köra loss i skogarna runt Ängelholm. Efter några år i skogen gick jag sen över på landsvägscykling där jag körde för Åstorps baserade Team Trek. Med en träningsdos på över 800 timmar/år och tävlingar varje helg och resor utomlands gjorde att det inte fanns tid till så mycket annat vid den tiden men löpningen låg ändå mig varmt om hjärtat. Så som helt naturligt så blev det mer löpning efter karriären på hojen.

Hur har du tränat inför debuten?
Jag har väl inte ändrat så mycket ifrån förra året med träning förutom att jag har kört fler distanspass i lugnare fart än innan och tävlat lite mer sparsamt nu på våren. Jag kör min träning i olika "block" under året där nästan enbart kör antingen distanspass eller fartpass. "Blocken är uppdelade på 4 veckor med en vecka lugnt innan nästa "block". Sen även att lyssna på kroppen och inte glömma sin vila.

Hur går tankarna?
Jag försöker att inte tänka på att det är 4.2 mil! Jag tänker alltid i tid. 1 mil blir 35 minuter, en kilometer blir 3.30 osv att hela tiden tänka i tid hjälper mig att orka lite till. Att den sista milen tänka på att "nu gör det bara ont i lite mer än en halvtimme, lite mer än ett avsnitt av "The Simpsons" Sen även det gamla tricket med belöningssystemet om vilken mat man ska äta efteråt, vad man ska dricka för gott funkar alltid.

Vad har du fått för tips som du tagit åt dig av?
Att inte gasa på redan ifrån början utan att hitta mitt tempo och köra på så länge det går. Ett jämt och fint tempo och att springa med huvudet och tänka lite taktiskt.

Hur tror du att det kommer att gå?
Jag siktar på en tid runt 2.35-2.40 så här inför debuten som sagt jag har ju inte löpt de sträckorna innan och närmat mig 36km på träning men det är två helt skilda saker. Det är lätt att sätta upp mål innan om vilka fina tider man ska springa in på men det är så mycket som ska passa in just den dagen och är det en dålig dag med sega ben så blir det ruskigt sega 42 km men känns allt toppen så vet man aldrig…

Vi önskar Marcus stort lycka till! 

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.