Landslaget med herrsegraren Magnus Jensen i fronten

Sveriges snöskolandslag gjorde succé i debuten

ReportageI helgen gick Siljan Snowshoe race i Rättvik och för första gången hade Sverige ett eget landslag. Snöskolöpning är en stor sport i flera länder i Europa och Siljan Snowshoe race är en del av Europacupen. Det svenska laget bestod av elitlöpare som förbundskaptenen Petra Kindlund hade samlat ihop.

- Jag sprang loppet förra året och tyckte då det var synd att Sverige inte hade något lag när det fanns lag från hela Europa. I år ville jag att det skulle bli ändring och har tagit med flera av landets bästa löpare säger Petra.

Vilken start det sedan blev för Sveriges första snöskolandslag. Magnus Jensen blev först i mål och Sverige vann även lagtävlingen före mer rutinerade nationer som Frankrike, Spanien, Schweiz och Italien.
- Det är tredje året som Siljan Snowshoe Race arrangeras och det finns klasser för både motionärer och eliten. I år var det extra kul att Sverige hade ett lag som kunde utmana de andra nationerna säger tävlingsledaren Per Mårtensson.

Banan på tio kilometer var stentuff och började med 2 km uppför slalombacken i Rättvik. Detta var till en fördel för herrsegraren Magnus Jensen.
- Jag har alltid varit stark uppför och drog på extra hårt i backen vilket gav resultat säger Magnus som ledde med hela 30 sekunder på toppen av backen.

Joakim Löfwing och Martin Stjernlöf från Team Sweden sprang in på en hedrande 4:e och 5:e plats.
Damlaget ställde upp med ett löpstarkt lag. Lena Örn och Sara Trané är bland de tio bästa hinderlöparna i Sverige genom tiderna och Petra Kindlund slutade senast 2:a på Lidingöloppet 2011. I år var spanjorskorna för starka och Lena blev bästa svenska på 4:e plats följt av Petra och Sara.
- Med mer möjlighet att träna på snö så kommer vi kunna ge de en bättre match nästa tävling säger Lena som sprang med snöskor för allra första gången.

Sveriges första landslag tränar vidare och nästa mål är Europacupen i Frankrike.
- Vår budget är inte så hög men vi vill åtminstone delta på en till Europacup då detta var så himla kul och lyckat. Att springa med snöskor är verkligen något speciellt säger förbundskapten Petra.

Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.