Löpning Skador & Rehab 3 inlägg 1699 visningar

Ont högt upp i vaderna, nedanför knävecken

1974 • Kalmar
#1
28 december 2020 - 01:21
1 Gilla 
Hej!

Jag är kraftigt överviktig och rejäl "periodare" när det kommer till träning. Det är av eller på som gäller, tyvärr.

Innan corona så var jag rejält på gång, då företrädesvis med styrka och motionscykel. Gymmet är förvisso öppet, men det är omständligt att träna där (omklädningsrummet är stängt), så nu har jag föresatt mig att komma igång med en träningsform som jag tidigare fått ut mycket av: typ snabbgång. Att fullskaligt löpa är inte aktuellt förrän tidigast när jag jobbat bort ett rejält antal kilon.

Med tanke på vikten så utsätts förstås kroppen för en hel del påfrestningar. Till och från har jag haft skavanker kring rygg och höft. Nu är jag dock fri från det, men istället bråkar mina vader med mig när jag går mina rundor.

Det stramar kraftigt, högt upp, precis nedanför knävecken. Inte så att är svullet. Det känns mer som att muskeln är för kort, inte kan sträckas ut riktigt.

Tidigare när jag kommit igång med snabbgång efter en passiv period så har träningsvärk/nybörjarvärk alltid yttrat sig i form av att jag fått ont i benhinnorna. Det här med vaderna är något nytt.

Jag gissar ändå att det huvudsakligen kan hänföras till att jag chockar en stor och ovan kropp, och att det mer är en form av träningsvärk snarare än en "riktig" skada.

Men vad skulle ni rekommendera mig? Dels för att kurera det när besvären är ett faktum? Dels för att förebygga så att det inte uppstår framöver?

Och har ni någon hypotes om varför det är just vaderna/knävecken som drabbas?

Tack på förhand! 👍
Åsa
1965 • Uppsala
#2
1 januari 2021 - 09:14
Gilla 
Här du testat stavgång? Mer träning för hela kroppen och avlastning för benen. Stretcha vaderna och baksida lår kanske hjälper mot dina vadproblem.
Jan
1965 • Vintergatan
#3
3 januari 2021 - 06:42
Gilla 
Vad använder du för skor? Benhinnor kan man få problem med vid löpning om fotisättning sker för långt fram. Tänker att du kanske överdrivit steget tidigare och nu gör det motsatta och skjuter ifrån lite för hårt?

Får själv sällan problem med olika drop när jag springer, däremot gillar jag inte att gå aktivt under längre tid i löparskor med högt drop som kan ge mig känningar i knän och höfter, föredrar skor utan drop. Min egen favorit där är Altra Escalante med gott om plats för tårna.

Stretch är bra men överdriv inte, prova att ställa dig med hålfoten på en trappnos i två-tre minuter och låt kroppsvikten ta hand om stretchen. Gör det tre gånger om dagen, jag gör det helst med skor eller tofflor på.
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.