Anna-Karin har tagit TI till Sverige Foto: Konditionsfilm

Total Immersion

Reportage Det finns nästan lika många simsätt som det finns simmare. Är man ny i vattnet vet man att det finns tusen grejer att tänka på. Armar, händer, ben och andning. Allt skall koordineras. När det väl sitter någorlunda dyker nästa frågor upp. Slugga eller inte, glidfas eller ej, trycka med benen eller låta dem flyta med?
Teorierna är som alltid många och man får prova sig fram. Total Immersion (TI) är en filosofi som lockat fler och fler. Den handlar om att simma mer energieffektivt. Bjarne har träffat Anna-Karin Lundin, Sveriges första licenserade TI-instruktör.

Hur upplever du skillnaden mellan traditionellt sätt att simma frisim jämfört med TI?
Med TI lär du dig att simma med hela kroppen. Istället för att dela upp kroppen i överkropp respektive ben som i traditionell frisimsundervisning fokuserar TI på att få med core och höfter som får kroppen att "propellra" sig fram. Du lär dig också att använda gravitationen, att simma viktlöst genom vattnet och inte på det, och framförallt att simma avslappnat för att förbruka så lite energi som möjligt. För att simma avslappnat jobbar vi mycket med balans och stabilitet.  

Kan vem som helst lära sig detta?
Ja, absolut.  

Det låter nästan för bra för att vara sant?
TI är inget hokus pokus utan kräver engagemang och dedikation. Metodiken är smart; "one focal point at a time" för att bygga nya nervbanor i muskelminnet. Sedan provar man att sätta ihop till ett helt frisim för att återigen gå tillbaka till ett fokus i taget när en ny del ska läras in. Ett viktigt begrepp inom TI är Kaizen (continous improvement) där man har fortsatt utveckling för ögonen. Du blir hela tiden bättre om du fokuserar på att utveckla något varje pass du kör. Det kan vara alltifrån att få till en avslappnad, lång nacke till att andas obehindrat. Utmaningen är inte att vara starkast. Största utmaningen ligger i att vara öppen för förändring, ha tålamod och vara beredd på fortsatt jobb. När allt funkar simmar du viktlöst utan större ansträngning. Hur tufft som helst!

Passar denna metod för alla typer av simmare?
Eftersom denna metod hjälper simmaren att spara energi passar den alltifrån nybörjare till avancerade simmare som simmar lite längre distanser. Dock har jämförelser gjorts med flerfaldiga OS-guldmedaljören Michael Phelps som simmar kortare distanser och det liknar i mångt och mycket det som TI innebär.  

Hur går man tillväga om man vill lära sig TI?
Det finns mängder av information och filmer på nätet. Det är en bra början. Vill man sen nå hela vägen fram finns ju alltid våra intensivkurser(ler stort). 

20 kommentarer till artikeln

Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#1
23 juli 2012 - 11:08
En video säger mer än tusen ord: http://youtu.be/rJpFVvho0o4
1977 • Eskilstuna
#2
23 juli 2012 - 22:34
Oavsett teknikens ev för och nackdelar så är det första som slår mig frågan om vilken instans som licensierar instruktörer. Går säkert att googla men nagelinstitutet i Schweiz kanske är en kandidat? ;-)
jakob gawlik
1974 • eslöv
#3
23 juli 2012 - 23:32
Jag gick en kurs i Landskrona förra året och bara älskar detta.
Gillade också inlärningstekniken. Kändes lite konstigt, men gav resultat.
Staffan Nilsson
1971 • Helsingborg
#4
24 juli 2012 - 10:10
Artikeln ovan säger ingenting utan har bara en massa ord som inte betyder något alls. Floskler helt enkelt. Den gör mig mycket tveksam till simcoachen ifråga - jag hoppas att pseudovetenskapen skalas bort till förmån för klara instruktioner när det är dags för träning.

Länken till videon var däremot intressant. Det handlar alltså om simning i långsam fart med minsta möjliga energiåtgång? Uthållighet snarare än fart alltså? Jag ser inte riktigt det revolutionerande i tekniken utan det liknar väl en simmare som ligger och "badar" väldigt långsam insimning eller liknande. Kan säkert funka för den som vill simma långt snarare än snabbt. Den nackdel jag kan se är att andningen verkar bli lite jobbig eftersom man ligger så lågt i vattnet.
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#5
24 juli 2012 - 12:00
Nja, nu håller jag inte riktigt med:
Om man kan komma i närheten av att kunna simma så smidigt och energisnålt genom vattnet som personen i videon så är det en fantastiskt bra början.
Sen kan man så klart öka tempot om man så vill och simma fortare.
Man behärskar redan den strömlinjeformade tekniken vilket är en förutsättning för att ta sig fram med så liten energiförlust som möjligt.
Då vi ser elitsimmare i final på 50 fritt koppla på turbon och med stor frenesi plöja genom vattnet så har de fortfarande bra form i vattnet.
Men många motionärer börjar i andra änden och försöker simma snabbt men glömmer att en dålig kroppsform bromsar oerhört mycket.
TI handlar mycket om att jobba med strömlinjeform och balans och därmed simma med så liten ansträngning som möjligt.

Sen kan jag hålla med om att artikeln är lite tunn och mer känns som reklam för simcoachen, dock utan att vara särskilt lockande till sitt innehåll
Bjarne K
1967 • öjersjö
#6
24 juli 2012 - 13:01
Det är ganska svårt att bli licenserad instruktör. Man får skicka in filmer på sin simning, ge förslag på övningar för olika simmare med olika problem. En kurs är väldigt intensiv, 5 dagar med 12 timmar simning och teori varje dag. Jag har gjort en film som visar lite hur det går till.
https://vimeo.com/45700181
Bjarne K
1967 • öjersjö
#7
24 juli 2012 - 13:08
Jag vet inte hur fort Staffan simmar, eller vad han menar. När det gäller sprint (50 - 100 m) så måste man givetvis trycka på. Men jag har på 3 månader lärt mig hålla 1.30/100m fart på OW utan att bli trött… inte så trött :-). En annan kille som simmar TI är denna: http://www.youtube.com/watch?v=eRGtGlsyly0&feature=fvwrel

Han simmar ju ganska fort ;-)
1967 • Bromma
#8
24 juli 2012 - 14:37
Det är fantastiskt kul att vi fått vår första TI-coach som kan hålla kurser i Sverige. Ser fram emot att tajma ett tillfälle. Och kul att Jogg uppmärksammar andra discipliner.
Rickard S
1964 • Trollbäcken
#9
24 juli 2012 - 16:07
1983 • Stockholm
#10
24 juli 2012 - 18:36
Det här funkar ju knappast i öppen vatten-simning där vågor kan vara väldigt höga...
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#11
24 juli 2012 - 18:45
Det funkar såklart lika bra i öppet vatten.

Här är en video med Terry Laughlin (författare till boken Total Immersion) då han simmar i hyfsade vågor i San Francisco Bay:
http://http://www.youtube.com/watch?v=F4_f6DTGJ78&feature=youtube_gdata_player
1983 • Stockholm
#12
24 juli 2012 - 19:19
Ok, får testa, men jag har svårt att se den där vågen som går ner ca 20cm under ytan så att man ska kunna andas lättare fungerar när det stormar och blåser på sjön.
1977 • Eskilstuna
#13
24 juli 2012 - 23:27
Bjarne, frågan är inte hur svårt det är att bli licensierad instruktör på TI utan vem som utfärdar licensen. Endast en enda organisation eller flera, vilken organisation står över det licensierade organisationerna isf.
Är det Svenska Simförbundet så ska jag sluta "gnälla".

Hela artikeln, hur den framhåller vikten av en licensierad instruktör, som råkar vara den som artikeln handlar om, dessutom den enda, känns inte som något annat än något fruktansvärt kommersiellt.

Till jogg.se kan jag bara säga att artiklarna borde handla om teknikerna i sig, inte vem som tar betalt för att lära ut dom.
Bjarne K
1967 • öjersjö
#14
25 juli 2012 - 00:16
Jag personligen har fastnat för TI och det har hjälpt mig väldigt mycket. Givetvis så får alla simma hur de vill. Om man vill utveckla sin simning genom information på nätet, Svenska Simförbundet eller genom att ta hjälp av sin granne är för mig oväsentligt. Man kanske inte vill utveckla sin simning alls… helt ok. Jag vill bara uppmuntra och inspirera till träning och simning för jag tror att det berikar livet. Vill man inte behöver man inte.
1977 • Eskilstuna
#15
25 juli 2012 - 09:12
Bjarne, du verkar ju ha svaret på min fråga så varför undviker du den.

Jag har som sagt inte ifrågasatt TI alls utan snarare trenden,, inom många områden,, där man skyltar med licensierade och diplomerade coacher för att kunna ta mer betalt för det man lär ut.
I många fall hålls ju dessa instruktörsutbildningar av vinstdrivande företag som inte är något annat än självutnämnda experter.
Därför undrar jag vem som licensierar instruktörer i TI.
Bjarne K
1967 • öjersjö
#16
25 juli 2012 - 10:55
Det gör Terry Laughlin, som grundade TI för 30 år sedan. Han har jobbat som simtränare i många år för många av USA olympier. Terry är en väldigt nyfiken och driven person som inte gör detta för pengar, det kan nog alla skriva under på som har haft någon kontakt med honom. Jag tycker det är helt rätt att i fråga sätta, jag är av naturen skeptisk till metoder. Men man måste också vara prestige lös och öppen för förändring annars så slutar man utvecklas.
1977 • Eskilstuna
#17
26 juli 2012 - 00:02
Ah, ok. Men det är iaf bättre än att det vore ett gäng företag som gjorde det.
Nu garanterar ju iaf licensen att tekniken utförs så som "uppfinnaren" menar att den ska utföras.

Åter till tekniken i sig. Jag var ju tvungen att testa lite i sjön idag. Nu har jag ju inte studerat mer än den video som länkade tidigare, men det kändes väldigt behagligt att simma så i ett lugnt tempo iaf. Det liksom flöt på rätt bra. Får kika mer på det där om jag tar upp simningen igen. Har inte blivit så många hundringar sen man la av med tävlingssimmandet för 20 år sedan.
Anders Moberg
1973 • Kungsbacka
#18
1 augusti 2012 - 18:31
Bra med video(s); speciellt 0.45-1.12 där man får se under vattnet!
Rätt kul för nån som bara nyss (~ett halvår) börjat/lärt sig simma vanligt frisim. Frekvensen verkar rätt låg, speciellt för benen, men kanske är det effektivt. Annars verkar det inte riktigt gå med så låg frekvens för SUn Yang i den videon...
Anders Moberg
1973 • Kungsbacka
#19
1 augusti 2012 - 18:36
Edit; Sun Yang har visst betydligt lägre (27 "strokes" = armtag/50m), jämfört med tvåan? i loppet, som låg på 34-37. Dessutom mer glidning & rotation på kroppen, och mindre benrörelse (bra med undervattensbilder längre in i loppet :)
Annika P-B
1967 • Hässleholm
#20
6 augusti 2012 - 13:39
Någon som vet om det finns några TI nybörjarkurser i Skåne?
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.