Nytt år och nya käcka upptåg Foto: Jonas

Lusten till stordåd

KrönikaNu är det uppstart. Igen. Samma sak varje år. Bara nyåret är passerat skall fan ta frikadellerna. Få saker får oss att känna sådan träningslust och sådan inspiration. Ingen träning är bättre än den som blir gjord så nu drar vi igång.

I början av november varje år känns det som att "det blir nog inte så farligt med vinter i år". Ett par veckor senare slår den onda spiralen till. Mörkret kryper på och tröttman lägger sig som en blöt filt. Träningslusten havererar och allt känns meningslöst och långt borta. Så kan spiralen ta ett varv till. Träningsbristen gör tröttheten och olusten monumental och sakta sakta snurrar man ner i det mörka hålet som kallas vinter.

Men så. Efter galna mängder stress, mat och chokladsnaskande står ljuset där. Inte som Lucia mitt i mörkret utan som en öppen dörr mot det nya träningsåret. Nyåret med all sin nydatumsmagi. Allt är förändrat. Nu blir det 2.0. Vägen mot tävlingssäsongen ligger upplyst. Gymmen blir överfulla, skidspåren får öppna omkörningsfiler och vattennivån i bassängen stiger med flera decimeter. Trainern ställs upp framför teven, de broddade skorna åker på och det blir roligt att planera nya stordåd igen.

Det är lätt att skratta åt svängningarna. Lätt att tänka att man klappat igenom förut och kommer göra det igen. Visst är det så och visst kan vi flina åt att varenda gym i det här landet lever på nybokade årskort som sedan glöms bort i nån träningsväska. Men varför skall vi göra det? Det är ju nu det är roligt igen!

Så kära vänner. Njut av inspirationen. Fundera på vilken träning du känner mest för. Boka upp dina vänner och träna tillsammans. Fundera på grejer du vill men inte vågat tidigare. Googla tävlingskalendern och hitta nya utmaningar. Tänk långsiktigt och hitta sätt som funkar. Välj käk och sömnrutiner som du mår bra av.

Kort och gott. Ta träningslusten på allvar och njut. Dax för en ny resa. Vi börjar med årets första helg med massor av skön träning!

4 kommentarer till artikeln

1975 • Malmö
#1
4 januari 2013 - 17:49
åh min gud. Jag vill rama in bilden där nisse hoppar. Kan jag få den i inflyttningsprisent?
1978 • Stockholm
#2
4 januari 2013 - 19:57
Jag letar fototapet till nya lägenheten. Känner att alla fyra bilderna i serie skulle vara perfekt! Finns de måhända i tillräckligt hög upplösning?
Gustaf Hermansson
1972 • ÅKERSBERGA
#3
5 januari 2013 - 23:16
Klockrent formulerat och för min del kanske mer sant än någonsin tidigare.
2013 är här, nu jäklar!
Martina Karlsson
1983 • Borås
#4
6 januari 2013 - 16:39
Härligt! Året då drömmar ska besannas!!
Endast registrerade medlemmar kan posta kommentarer.
Registrera dig här eller logga in ovan.