Henrik Berg

Det här med proteinbars

Jag har en ganska kluven inställning till proteinbars. Idén tilltalar mig väldigt mycket. Ett ganska litet paket med protein som är lätt och smidigt att ta med och äta som mellanmål. Ibland är det ju så att vi inte riktigt har möjlighet att ta med ett riktigt proteinrikt mellanmål. Jag glömmer ganska ofta att förbereda och ta med till jobbet, träningen, resan osv. Då är det smidigt att ha en låda stående och bara plocka med sig ett par bars och lägga i väskan. De kan ligga där i veckor utan att bli dåliga och du slipper mosade ägg och bananer i träningsshortsen.

Dessutom har vi det här med smaken. Även om jag inte har några problem med att klämma en burk tonfisk eller ett par kokta ägg så kan ju en lyckad bar smaka riktigt gott. Det är mer än bara näring. Jag som är lite av en sockerknarkare blir oftast sugen på allt möjligt gott när jag har tränat, eller ligger lite efter med maten. Då slinker det lätt ner en snickers eller en chokladboll. Eller både ock. Jag har karaktär som en sprutnarkoman. På något sätt så kan jag ändå lura mig själv om jag tar en proteinbar som smakar kaka, choklad eller vad det nu kan vara. Marknaden har ju exploderat och smakerna är oändliga. När till och med Delicato och Mars ger sig in i matchen märks det ju att något har hänt.Problemet för min del är att det räcker att läsa innehållsförteckningen så börjar jag kallsvettas. De flesta bars innehåller en massa grejer som jag inte har en aning om vad det är. Långa namn, typ isomalto-oligosackarider. Visst låter hydrolyserat kollagen smarrigt? Eller varför inte tokoferoler! Say what?! Sojalecitin, detta ämne som finns i typ allt. Jag vill ju veta vad jag stoppar i mig och när jag har läst tre långa ord så lägger jag oftast tillbaka grejen och struntar i det. Men trots det kommer jag alltid tillbaka till dessa bars. Jag tänker att de ändå måste vara ett bättre alternativ än vanliga ckokladbars? Eller?! Som en nödfallsgrej nån gång ibland, när suget kommer.

Hur som helst så satte jag mig ner och googlade några ämnen:

Isomalto-oligosackarid (IMO)
IMO är helt en blandning av kortkedjade kolhydrater som inte påverkas av matsmältningssystemet och kan till viss del räknas som en kostfiber. Det finns naturligt i fermenterad mat som t ex rismiso, sojasås and saké. Det tillverkas också för kommersiellt bruk från stärkelse, främst från vete, korn, havre, baljväxter, potatis m fl. IMO är ungefär hälften så sött som vanligt socker och används som ett lågkalorisötningsmedel. Biverkningarna av IMO är magproblem vid överdriven konsumtion (över 40 g/dag).

Fruktos-glukossirap
Detta är att likställa med strösocker (sackaros), eller bara socker som det kallas i innehållsförteckningar. Det är alltså kolhydrater som inte tillför någon näring utan bara energi. Många tillverkare försöker ofta "gömma" sockerinnehållet genom att använda andra former än vanligt strösocker. Ibland använder de flera sorter för att slippa skriva socker som största ingrediens, men detta är kanske ett ämne som förtjänar ett eget inlägg, hur du ska tolka en innehållsförteckning. Några ämnen som är att likställa med socker är:

  • Fruktos, fruktossirap
  • Fruktsocker
  • Glukos, glukossirap
  • Glukos-fruktossirap / fruktos-glukossirap
  • Invertsocker
  • Druvsocker
  • Maltos
För att få bättre koll på hur mycket socker det faktiskt är i ett livsmedel så kolla näringsvärdet. Det som står under kolhydrater, varav sockerarter är socker. Alla sockerarter behöver dock inte vara tillsatt socker utan kan finnas naturligt i råvarorna, men i proteinbars är det mestadels tillsatt. 


Emulgeringsmedel
Detta är ämnen som ska ge ett livsmedel rätt konsistens, tjocklek och jämnare blandning. Vanligaste ämnet är lecitin och då kanske främst sojalecitin. Sojalecitin framställs som du hör på namnet av soja. Forskning som har gjorts nyligen (läs mer här) har visat att emulgeringsmedel kan på verka tarmbiotan (bakterierna i magen) och leda till inflammation i tarmarna. Mer forskning krävs, men fyndet är ändå intressant.

Glycerol
Glycerol är en söt, trögflytande, färg- och luktlös vätska. Användningen i Sverige är framför allt som lösningsmedel i plast-, färg- och tryckfärgindustri samt som mjukmedel i papper, läder och kosmetika. Mmm, gott. I proteinbars används den som fuktbevarare.

Maltitol
Maltitol är en sockeralkohol som används som sötningsmedel i bland annat konfektyrer, läkemedelsberedningar och halstabletter. Maltitol har ca 90% av sockrets (sackaros) sötma. I proteinbars verkar den också användas som fuktbevarare. Maltitol har laxerande effekt vid överdriven konsumtion.

Tokoferoler
Alfa-tokoferol är ett fettlösligt vitamin inom gruppen tokoferoler och en variant av E-vitamin. E-vitamin är en antixodant och används som antioxidationsmedel i livsmedel.

Men... Trots alla dessa ingredienser och tillsatser så köper jag som sagt ändå proteinbars ibland. Jag undviker de med mycket socker och väljer efter smak. Jag slipper gärna den laxerande effekten så jag försöker undvika de som har flera ingredienser som leder till det. Somliga skriver ut polyoler under kolhydrater. Polyoler är en sockeralkohol som sätter fart på magen. Är innehållet högre än 10 % ska det finnas en varning för laxerande effekt.

Om du orkar och har tid kan du ju göra dina egna. Då blir det minimalt med tillsatser och du vet vad som är i. De blir ju dock inte lika trevliga som köpta och kräver att du kyler eller fryser dem. Så det är inte lika smidigt. Jag har gjort dessa några gånger och de duger.

Det finns även bars som är gjorda utan tillsatser och tillsatt socker, t ex RawBitePaleo Crunch Raw och Cliff Bar. Dessa innehåller dock inte lika mycket protein som andra proteinbars. Paleo Crunch Raw ligger bäst till med ca 20 % beroende på smak.

Orkar du inte göra själv och tycker att proteininnehållet är det viktigaste, trots alla mysiga ingredienser, så finns det som sagt många spexiga sorter och smaker att välja mellan. Gå in på Gymgrossisten och kolla runt själv. Här nedan får du några exempel.

Mjuk och trevlig konsistens med god smak. Jag har testat coconut choco och den får ett litet plus i kanten för att den innehåller riktig kokos. Lågt sockerinnehåll.


En väldigt populär proteinbar med många smaker. Jag har testat ett par och de var helt ok. Lågt sockerinnehåll.

Goodlife är en proteinbar som är ganska billig jämfört med andra och är en av Gymgrossistens bästsäljare. Finns i massor av smaker. De innehåller däremot ganska mycket socker!Protein block är precis vad det låter som, en stadig bit med mycket protein, hela 52%. 52 g protein och endast 1,5 g socker per bar (100 g). Innehåller dock en del polyoler (sockeralkohol) som kan ha laxerande effekt! Så kanske inget du ska äta enorma mängder av efter discopasset innan utgång!


Hoppas du som läsare har fått lite ny information,
2 kommentarer till inlägget

Maxim Nikityuk
1983 • Sankt Petersburg
#1
15 mars 2017 - 20:00
Jag flyger till Sverige om en vecka och det blir utan tvekan protein-shopping.
Henrik Berg
1981 • Östersund
#2
15 mars 2017 - 21:20
Låter bra! Finns faktiskt i ganska många mataffärer nu.
Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.