Mitt första lopp

Den som följt min blogg vet att jag aldrig springer några tävlingar. Senaste veckorna har jag varit förkyld och höger axel har gjort ont av och till sedan jag spelade tennis för två veckor sedan. Att jag skulle springa något lopp idag fanns inte på kartan. Däremot stod det skrivet på Facebook igår. Rättare sagt var det Facebook som lyfte fram att Kimmen var intresserad av ett litet lopp i Hovshaga idag. Varför skulle han(Ultralöpare) vara intresserad av bara fem kilometer, tänkte jag och klickade in. Det visade sig att det var ett lopp för att samla in pengar till cancerfonden.

Stjärnorna stod rätt så att säga. Jag var tveksam till om jag var fri från förkylningen och behöver ge mig ut och testa det. Anmälningsavgiften bestod i att swischa vad man vill till cancerfonden och jag har läkarvetenskapen och cancerfonden att tack för att jag är på benen igen. Så det passade bra att swischa in en hundring och ta mig runt på något sätt.

IMG_5666Har aldrig varit med på något lopp, men det här var ju inget lopp med startlappar och arrangerad tidtagning så jag tyckte det kunde räcka att vara där fem minuter före start. Det var några hundra som hade samlats och de arrangerande systrarna berättade om upplägget. Efter en ganska lång stund såg jag en jobbkollega, bortsett från henne var det ingen jag kände igen.

IMG_5669

Eftersom jag var väldigt osäker på min egen form och vilken kapacitet övriga fältet hade fick jag välja plats i klungan helt baserat på vilka som visuellt såg ut att vara rutinerade löpare. Gick fram förbi ett par led av barn och kvinnor som såg ut att vara klädda för promenad. Stannade på en plats i den främre tredjedelen bakom en man i löparklubbsjacka.

Jag hörde inte direkt startsignalen, men när det började röra på sig framför mig så slog jag på min löparklocka och så hakade jag på. Första 45 sekunderna gick riktigt sakta typ mellan 8 och 6 min/km då det kom långsammare löpare från längre fram som man fick passera. I zickzackandet förbi andra tappade jag bort löparklubbsmannen. Efter ett par minuter kom jag ikapp en längre man som jag sett jogga fram och tillbaka för att värma upp före loppet när jag kom. Pratade lite med honom och kände mig förvånansvärt pigg. Han tittade på min klocka och frågade om 5.15 var farten just nu. Ja, ungefär något sådant är det för man kan inte riktigt lita på den på korta sträckor svarade jag. Då kom den en annan man ikapp oss i högre fart bakifrån. Eftersom jag kände mig pigg så hakade jag på.

IMG_5681Jag pratade lite med min nya ”hare” under de kommande två kilometerna och lärde mig att han tränade innebandylaget tillsammans med personen som man startat insamlingen för. Ganska imponerande att de lyckats få ihop så många på ett sådant här lopp genom att bara springa det till grannar, bekanta och i barnens innebandylag. Sprang jämsides med honom i femminuterstempo fram till den kom en längre uppförsbacke. Då kände jag inte att jag orkade hålla det tempot och släppte iväg honom.

I uppförsbacken passerade jag några andra löpare som gått lite över sig kapacitet och efter uppförsbacken kom vi upp på asfalt. Då var jag lite trött, men när en kvinna kom ikapp mig fick jag en ny sporre. När det var en dryg kilometer kvar kände jag att jag börja flämta och inte hade kapacitet att prata nåt vidare mer. Så sista biten fokuserade jag på att springa istället för att vara social. Avslutningen var tung, men som vanligt går det alltid att bita ihop och få lite bättre fart på slutet så sista tusingen gick på 4:40 och sista hundra på 3.40min/km.

Efter loppet träffade jag på två personer till som jag kände igen. En av dem är en bekant till en vän som brukar gå på fotboll och han tyckte att jag såg stark ut. Han hade bara sett min avslutande hundring och hade den varit snittet hade det varit fint, men sett till förkylningen så är jag ändå positivt överraskad av 25.40 på en femma där de första 45 var i gåfart.

 

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.