Mer merino med Devold

Att merinoull är ett funktionsmaterial med fantastiska egenskaper då vi är aktiva vet nog alla men att det även är ett material att räkna med när det kommer till intensivare aktiviteter är inte alla medvetna om. Jag använder mestadels merinoull vid löpning under årets kallare perioder men tunnare kvalitéer funkar även sommartid. Den här gången har jag testat några plagg från Devold och här får Ni min syn på dessa plagg. Stort tack till Devold och New Element Scandinavia som sponsrat mig med plaggen.

Den stora fördelen med ull är att den behåller värmen bättre när den är blöt än syntet och på vintern blir det en väsentlig skillnad, särskilt om man är ute lite längre i kylan och växlar lite i tempo. En annan fördel är att plagg i ull inte börjar lukta så som syntet kan göra. Och tar man det ytterligare ett steg så är just merinoullen perfekt i funktionsplagg då kvaliten på fibrerna är så hög och den kliar inte. Möjligen så kan en väldigt känslig person känna lite kli på ett nytt plagg.

Devold använder sig av merinoull från får i Argentina, Nya Zeeland och Australien för att finna tillräckligt av den fina kvalitén de söker. På vissa platser i dessa länder har man använt en del tvivelaktiga metoder i skötseln av sina får men de farmare som Devold arbetar med har valt bort dessa metoder och jobbar med djur- och miljövänliga metoder.

Plaggen jag provat är:

Wool mesh man shirt

Den här tröjan är stickad i ett mycket finmaskigt meshmönster och är i en mycket fin kvalitét merinoull vilket gör plagget mycket mjukt och behagligt. Meshkonstruktionen skapar en funktion där de isolerande effekterna är mycket goda samtidigt som den kan ventilera bort fukt mycket bra. Tröjan sitter bra med goda stretchegenskaper och kliar inte ett dugg. Skön som baslager en kall vinterdag eller som enda tröja när det blir lite varmare ute. Jag har bland annat använt den i plus 15 grader som enda tröja och då kändes den luftig.

Running man tights

Tunna och smidiga tights i 69% merinoull i finaste kvalitet blandat med Tencel och lite Polyamid. De här tightsen är riktigt tunna och lätta men isolerar ändå riktigt bra och ventilerar ut fukten. Den släta ytan håller vinden borta och merinoullens goda elasticitet gör att de sitter på plats under löprundan. Vid bensluten finns dragkedjor som gör att de sitter tight även där. Möjligen hade jag önskat lite mer stretch runt midjan men om man drar åt resåren lite så sitter de bra.

Running man shorts

De här shortsen har jag både sprungit med och haft på gymmet, de funkar lika bra ute på löprundan som under skivstången. Löst sittande, luftiga och väldigt lätta. Materialet som är en blandning av merinoull, polyamid och elastan är rejält elastiskt med en slät yta. Trots att materialblandningen är av merparten merinoull så känns det mer som syntet, de goda antibakteriella egenskaperna finns dock kvar och vill man undvika dålig lukt i sina gymplagg så är de här shortsen riktigt bra.

Running beanie

En tunn mössa i merinoull helt enkelt. En favorit när det blåser kallt om huvudet eller om du behöver lite värme under cykelhjälmen.

Wool mesh man 3/4 long johns

När det har varit lite kallare ute så har jag kompletterat mina running man tights med dessa 3/4 byxor för lite extra värme. Likt tröjan så är dessa också stickade i en finmaskig meshkonstruktion som både isolerar och ventilerar bort fukt optimalt.

Sammanfattningsvis tycker jag att Devold gjort ett bra jobb med sin kollektion. Plaggen sitter bra och åker inte runt, ullen gör det den ska och även efter många tvättar håller plaggen passformen.

Funderar du på att testa på ett plagg i merinoull så börja med en tunnare överdel. Den kommer glädja dig både sommar som vinter och chansen är stor att du blir väldigt nöjd!

Inlägget Mer merino med Devold dök först upp på Traillöparen.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.