Stockholm Marathon 2019 på video!

Äntligen! Det var över en månad sedan jag sprang Stockholm Marathon. Nu är videon äntligen klar för beskådan.

Jag tyckte jag var väl förberedd för filmningen av Stockholm Marathon, men jag underskattade fem saker – tiden, vädret, min intervjuförmåga, min fysik och redigeringen.

Tiden

Jag visste att det skulle ta över fyra timmar att springa maran. Jag räknade med 4:30, men det tog 4:54. Till själva löptiden ska även läggas lite före och efter för lite material kring själv loppet kan göra videon bättre. Jag hade med mig dubbla batterier, en powerbank och dubbla minneskort till360kameran. Men trots att jag tyckte att jag bara filmade korta sekvenser före start och bitvis inte filmade alls under loppet på grund av regn så räckte ändå inte batterierna hela vägen i mål.

Vädret

Jag hade laddat med ett vattenskal för 360kameran, men vädret ställde trots det till mer besvär än väntat. Som väntat fick jag inget ljud när jag var tvungen att använda undervattenskalet. Det var ok, därmot var jag inte beredd på att jag skulle behövt torka av droppar på skalet efter regnperioderna. Dropparna framför linsen störde bilden mer än väntat. Nästa gång måste jag ha en torkduk till hands.

Min intervjuförmåga

När jag började mitt vloggprojekt funderade jag mycket över ljudkvaliteten. Jag har inte funderat lika mycket på kvaliteten på mina frågor. Efter att jag gjorde ett antal intervjuer nu känner jag att jag nog behöver förbereda mig med lite standardfrågor. En slags mall så att jag får med mig det som man förväntar sig av en intervju. Dessutom behöver jag vara mer disciplinerad och inte lockas att prata om mig själv.

Min fysik

Jag var orolig för konditionen och knät inför loppet. Laddade med rödbetsjuice och Carboloader. Sprang inte mycket inför för att spara knät. Det visade sig dock att varken konditionen eller knät skulle hindra mig. Jag hade kunna springa snabbare rent konditionsmässigt. Däremot höll inte min rygg för ryggsäck och kameraförandet. Sista milen var en enda lång kamp mot ryggsmärtan och när jag gick i mål kunde jag inte andas ordentligt. Efter 20 kilometer hade mina fötter fått nog och jag bytte från Fivefingers till Altra med lite dämpning. Fötterna gjorde allt mer ont och krampade ihop rejält sista halvmilen. Även de fick låsas upp av massörerna efter loppet.

Redigeringen

Det har tagit väldigt lång tid att få videon klar. Det tar att gå igenom och redigera i så mycket material. Jag har säkert sett varje minut av filmen minst 10 gånger för att få ihop ett bra flyt i filmen. Dessutom tar det lång tid att rendera filmen först från 360perspektivet den till vanlig film och sen ska den färdiga filmen renderas när man lagt på alla texter och grafik. Eftersom jag inte kunde filma alla delar av loppet och bara kunde intervjua kort i mitten när det inte regnade så blev jag också begränsad i mina redigeringsmöjligheter.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.