Bättre kondition, men sämre löptider

Idag var jag hos företagshälsovården för en kontroll. Hörselkoll, lite prat om mat, stress och annat och så ett konditionstest på cykel.

Förra gången jag var på företagets hälsokoll var 2013. Den gången mättes max syreupptag upp till 3,0 liter/min. Idag visade cyklingen max på 3,9. Jag vet inte hur precis testet är för man ska cykla med en frekvens på 60 några minuter och pulsen på lite över 130 så det kändes som en lätt jogg rakt igenom. Intressant var att se att min Garmin 235 var nästan exakt i sync med testcykelns pulsband. Handledsmätning är inte alls så dumt. Men oavsett hur bra testet är så var mitt resultat bättre nu är 2013 på alla punkter. Det var ju kul att veta att konditionen är bättre nu efteråt än vad den var före jag fick cancern. Får ju ses som en lyckad rehab.

Hade fått lift ut till mottagningen så jag sprang hem sen. Upplyft av det positiva resultatet valde jag att springa fortare än vanligt på den tråkigaste sträckan. Tyckte på i 4 till 4:30 fart i motlutet en dryg kilometer. Det fick jag sen betala rätt dyrt för. När jag kom till den stora uppförsbacken blev det riktigt stumt och sen fick jag gneta hemåt sista fem kilometerna med tunga vader.

Eftersom mätvärdet var bättre nu än 2013 så bläddrade jag så klart lite i mina gamla löpningar från oktober 2013. Det var en ganska spretig bild. Några pass gick i 4.30tempo i snitt. Sen hade jag en del förkylningar och annat och så noterade jag ett par pass då magen havererade. Jag hade bättre speed i löpningen, men jag låg högre pulsmässigt då. Intressant.

Vill du kommentera det här blogginlägget?
Registrera dig eller logga in här ovanför.