Foruminlägg av Oscar Tärnås

#1
17 oktober 2010 kl 15:57
Gilla
Är det fortfarande liv i denna tråden? Jag är ny här på jogg.se, och tänkte se om man kan få lite hjälp från med erfarna... Jag har lidit av mer eller mindre kroniska benhinneinflammationer så länge jag kan minnas. Har lagt åtskilliga tusen kronor på prontionsskor och inlägg, käkat lådvis med diclofenak utan att det hjälpt mer än för stunden. Nu har jag tröttnat. Efter Jonas Coltings föreläsning " Den nakna löparen" och "Born to run" har jag bestämt mig. Nu blir det minimalistiskt för hela slanten. Köpte ett par VFF treksport i går, och invigde dem idag. Kom in för tre kvart sedan och har redan ont i vaderna, Undrar om det blir lätt att komma ur sängen i morgon...

Någon annan som gjort övergången till VFF med benhinneinflammation? Erfarenheter? Jag har en tendens att ta allt för långa steg, och därmed inte landa med foten under kroppen. vilket ju är det optimala. Tips på teknikövningar?

Känslan i Vibrams är skithäftig! Man känner sig som en urmänniska på flykt undan rovdjuren... Folk glor, men det får de gärna göra...

Tack på förhand!

Oscar
#2
20 oktober 2010 kl 16:59
Gilla
Jag tror jag ska ta dig på orden, Pär, och ta det lilla lugna. Har precis varit ute på pass nummer två i VVF och vaderna skriker. Dock känns det bra i benhinnorna så det hela ser ju lovande ut. Hoppas vi i alla fall.
#3
20 oktober 2010 kl 17:06
Gilla
Goddag.
Jag har för inte så länge sedan påbörjat min konvertering till minimalistisk löpning i fivefingers, och därmed framfotslöpning med hög frekvens och kort steglängd. Jag har dock lite problem med tekniken. Någon som har gjort denna för vaderna plågsamma övergång och har tips på teknikövningar? Jag har en tendens att ta för långa steg, inte minst när farten är lite högre.

Tacksam för alla tips!

Oscar
#4
30 oktober 2010 kl 18:58
Gilla
Uppdatering: Köpte VFF för ett par veckor sen och har så smått kommit igång med träningen igen. Mina vader tycker fortfarande inte om mig, men det gör i alla fall mindre ont för varje pass. Det är ju positivt! Så var det det där med skenbenen. Höger är det inga problem med, känner ingenting. Det isig är ganska otroligt efter flera år med mer eller mindre ständiga smärtor. Vänster däremot krånglar lite. Idag sprang jag tre 10-minuters"intervaller" med två minuters gångvila emellan för att vila vaderna. Och jag har faktiskt lite känningar i vänster skenben. Nämnas skall också att den vänstra vaden gör ondare än den högra. Jag tolkar det som att jag helt enkelt är svagare i vänster underben, och att det behöver lite tid att komma ikapp sin högra kollega! Mina underben är inte de starkaste, har ju sprungit i vad Jonas Colting refererar till som slalompjäxor de senaste fem åren..

Är här någon annan som befinner sig i övergångsfasen? Vi kan kanske utbyta erfarenheter?

Trevlig helg!
#5
30 oktober 2010 kl 22:55
Gilla
Kul utmaning! har inte gjort armhävningar sen lumpen! FRAMÅTSTUPA..! Börjar på måndag!
#6
31 oktober 2010 kl 10:16
Gilla
Tackar så mycket för feedback!

R: Fötterna mår bra! Enda gången jag har haft problem med dem var lite smärta i sulorna efter 50 min promenad med VFF. Ska tänka på det du skrev om mängden och verkligen lyssna på kroppen.

Peter: 15 km? Imponerande! Jag längtar lite till de distanserna, Länge sedan jag kunde springa så långt utan smärtor.

Jag tror att jag i framtidens ska fokusera på hållning, steglängd och frekvens och satsa på att benhinneproblemen försvinner allt eftersom jag blir starkare i underbenen. Fick också ett tips om filma mig själv för att på så vis "objektivisera" mitt löpsteg. Och så skärper man kanske till sig i och med kameran...
#7
9 december 2010 kl 17:28
Gilla
Hur ser såret ut? Om knät, eller området kring bettet, blir rött, varm, svullet och ömmar bör du uppsöka läkare. Likadant om du börjar känna dig allmänt dålig, typ förkylningskänsla eller får feber. Då behöver du antibiotika. Och ett stelkrampsvaccin håller bara i 10 år. Om det är mer 10 år sedan du fick en spruta så ska du ha en booster, oavsett om såret är infekterat eller ej.
Hoppas det läker som det ska!
#8
17 mars 2011 kl 20:51
Gilla
Två månader sedan någon skrev här, men jag provar ändå. Jag bytte till VFF i höstas på grund av ständiga benhinneinflammationer. Problemen med underbenen har praktiskt taget försvunnit, vilket i sig är ett litet mirakel. Nu har jag dock ett annat problem som hindrar mig från att träna. För tre veckor sedan sprang jag ett pass som till viss del gick i obanad, frusen terräng. Passet i sig var underbart! Löpning i skogen tillsammans med en flock rådjur! Men problemen kom i efterhand. Nu har jag ont i framfoten, ungefär i höjd med "bakre" tålederna. Smärtan kommer vid belastning av framfoten, främst vid löpning. Någon som har erfarenheter av något liknande? Tror det är högst osannolikt att något har gått sönder i foten, det är säkert tal om en gammal hederlig överansträngning. Men hur lång tid brukar det ta? Våren är ju snart här, och det spritter i benen! Som det ser ut nu får jag nöja mig med ett sitta och svettas på en spinningcykel...

Spring lugnt!
#9
18 mars 2011 kl 14:36
Gilla
Tackar för input! Ger det en vecka till, och har det inte blivit bättre då får jag väl söka läkare och få foten röntgad. Tror en del av bekymmerna beror på att smärtor i foten gör att man haltar, och när man haltar belastas foten skevt och smärtorna blir värre.. Ond cirkel liksom. Man skulle investera i ett par kryckor... Just in case..
#10
11 november 2011 kl 18:05
Gilla
Jag går i köpartankar. Har fallit för den minimalistiska trenden och springer mest i VFF, men är på jakt efter något lite mer påklätt till vintern och långpassen. Har aldrig sprungit i Adidas förut.. Är skon platt eller mycket "uppbyggd"? Jag vill ha så platt sko som möjligt men ändå ingen barfotavariant. Priset verkar också passa en fattig student, vilket minst sagt är ovanligt...
#11
21 november 2011 kl 17:41
Gilla
Jag går i köptankar... Hade tänkt mig en julklapp till mig själv i form av ett par AdiZero Pro! Sista "riktiga" löparskon jag ägde var ett par mycket tjocka Asics. Har blivit mycket VFF den sista tiden... Det jag undrar är hur Asics och Adidas är storleksmässigt i förhållande till varandra? Har lästa massa tips om storleksguider här på Jogg, men hittar ingen som funkar..
#12
22 november 2011 kl 15:44
Gilla
Tack för alla snabba svar!
Staffan, jag har letat som en tokig efter "storlekskonverteraren" på www.runningwarehouse.com men hittar den inte! Har du kanske en mer precis länk?

Karin! Det borde ju betyda att jag också ska gå upp 1 1/3 från VVF till Pro! Perfekt!

Tor! Ska kombiner ditt tips med Karins och se var jag hamnar. Tror jag lägger en beställning efter löning. Just nu är det tomt i student-plånboken...
#13
26 november 2011 kl 16:21
Gilla
Så var orderna lagd! Med 15% rabatt blev det 670 kr! Plus ett par gratis strumpor! Ett skämt! Hittade ett par Aegis på Stadium för 1299. Känns som jag har gjort ett fynd! Gick upp en halv US-storlek. Hoppas det blir bra!
#14
29 november 2011 kl 12:29
Gilla
Nu hittade jag den! Den storleken jag valde verkar passa fint!
#15
19 april 2012 kl 17:22
Gilla
Ni är galna hela bunten. 100km?!
#16
23 maj 2012 kl 20:36
Gilla
Om tio veckor ska jag göra en olympisk triathlon (1500m sim, 40km cykel, 10km löpning), och har ett stort behov av att komma i löpform snabbt! På grund av diverse problem med en vad har jag inte kunnat löpträna tillräckligt. Konditionsmässigt/pulsmässigt är jag nog i mitt livs form, men löpformen lämnar en del övrigt att önska. Tips på hur jag utnyttjar tiden maximalt? Tror jag vågar springa 2-3ggr i veckan, om inte kroppen säger stopp.
#17
24 maj 2012 kl 14:00
Gilla
Tackar så mycket för alla tips. Det där med mitt livs form ska väl mest tolkas som att min arbetspuls ligger 10 bpm lägre än vad den brukar, och att jag återhämtar mig bra mycket fortare. Dessutom klarar jag av att ligga på relativt hög belastning i mycket längre tid än tidigare. Att springa är dock fortfarande jobbigt, både för ben och lungor. Så jag skulle nog må bra av lite intervaller. Sen ska jag försöka hitta en vettig backe i platta Malmö. Lång och flack är det bästa?
#18
4 juni 2013 kl 12:18
Gilla
Födelsedag inom kort! Det har önskats presentkort för införskaffande av en 910XT. Perfekt för en wannabe-trathlet. Dessutom utomjordiskt trött på kombinationen IPhone och Polar-klocka från medeltiden.