Foruminlägg av Micael Hellberg

< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >
#1
7 oktober 2007 kl 01:38 Redigerad 31 december 2005 kl 00:00
Gilla
Någon som vet när loppet startar? Det verkar vara dåligt annonserat på deras hemsida.
#2
1 augusti 2011 kl 15:58
Gilla
Andreas. Du gjorde 13km på en timme den 7/juli. det är ju 46.09 för en mil. Att kapa en minut på det kan inte vara några större problem.
#3
2 augusti 2011 kl 00:56
Gilla
Jag tycker det verkar komplicerat med intervaller, och har hitils undvikit dem, Skulle gärna vilja ha ett lite förtydligande för vad de är bra för, och nåt enkelt sätt att hålla koll på vad jag gör. Mäter min runda här på jogg, sen springer jag den ute i spåret. Svårt att veta hur långt 200meter är, iaf om det ska vara exakt. Om jag förstår varför jag bör göra dem, och hur, så kanske jag har lättare att faktiskt anamma dem.
#4
2 augusti 2011 kl 01:05
Gilla
Lycka till på Midnattsloppet. Alla andra löpare samt stämningen av tävlingen kanske är till din fördel, jag har själv som ett litet mål att ta mig sub 45m på milen. Men jag tränar mest för att bränna kalorier och hålla mig i form. Än har jag endast sprungit 11 pass sen nystarten, och inget längre än 6,5km så vi får väl se när jag är redo att testa en mil (förhoppningsvis denna månad). Skulle tro att jag landar på ca 55min när jag väl försöker. Brukar vara rätt envis när det väl beger sig. Kommer följa denna tråd för att få en del tips för min egen tränings skull...
#5
2 augusti 2011 kl 18:03
Gilla
Funderar på att testa intervaller ikväll. Är det bra att lägga hastigheten ganska högt från början, och sen öka hastigheten ännu mer för varje repetition. Spelar det nån roll vilka distanser man kör? antal repetitioner. Eller är 6x170m lika bra som 12x60meter, som 2x500m, eller finns det några regler att gå efter där?
#6
2 augusti 2011 kl 19:49
Gilla
Blev inge intervaller idag. Jag körde ett snabbare pass på den vanliga sträckan istället. 5,45 km på 0:26:17 4:49 min/km.
Ska se om jag planerar och kör lite intervaller på torsdag istället.
#7
3 augusti 2011 kl 12:36
Gilla
För mig handlar det ju om att bli bra på 10km samt att över huvud taget klara av en halvmara (tom mara). Funderar på att mäta upp en runda som några hundra meter (200-400m), och sen springa 2/3 av den i väldigt snabb takt och sen gå/jogga resten. Och repetera detta en 4-15ggr kanske. Vad tror ni om det upplägget?

Har också en fråga om ett annat upplägg. En vän till mig föreslog att först jogga en sträcka på nån km, sen vända och varje 10sek eller så, öka hastigheten tills man är tillbaka till utgångsläget.

Eller att springa maximalt uppför en backe och sen småjogga ner, repetera flera ggr.

Vad tror ni om dessa varianter och om deras effekt? Jämförelsevis?
#8
3 augusti 2011 kl 13:53
Gilla
Jag mår bra av att kämpa mot mina mål. Om jag inte har något mål så har jag sällan motivationen att göra det. Och detta gäller det mesta jag tar mig för. Finns inget mål, så skapar jag ett själv. Ofta är det mer motiverande för mig att sätta upp mål som ligger på gränsen till min kapacitet. Blir enormt glad om jag skulle nå målet, och även om jag inte når målet så kommer det ändå vara ett resultat att vara nöjd över.
#9
25 augusti 2011 kl 02:53
Gilla
Har haft en del funderingar på sistone. Tänkte att jag kunde dela med mig av dessa, samt få lite höra lite av era åsikter.

Har tänkt att springa tävlingslopp ett längre tag nu, men jag har funderat, och kan inte riktigt se en anledning till varför egentligen.

Jag menar, jag kan gratis springa precis vilken distans jag vill på vilket underlag jag vill, när som helst. För att tävla måste jag dels ta mig till och från tävlingen, samt betala ganska stora summor för att delta (tex stockholm marathon 850kr). För mig förefaller tävlingar relativt dyra för en annars relativt billig sport. Allt det för att trängas med en massa människor och ha åskådare som hejar på. Man får visserligen ett diplom, nummerlapp, digital ID-chip etc, samt kanske en del vätska (som f.ö verkar generera mängder av engångsmuggar). Jag kanske skulle kunna delta om jag visste att jag hade nån chans att få en topplacering, men det lär inte hända. Att tävla mot nån kompis skulle jag lika gärna kunna göra nån annan stans, fast gratis. Och då kan jag lägga de pengarna på att förbättra min löputrustning. Ett lopp kan ju nästan bekosta en GPS-klocka, iaf en halv...

Om det finns inofficiella tävlingar, där man kan springa sin egna runda, men ändå få en placering och jämföra med andra, så skulle jag föredra det. Tips tas gärna emot. Har sett att det finns en tävling här på jogg.se för ultra-intervaller. Något sånt skulle kanske vara mer lockande.

Jag kanske inte ser alla positiva aspekter på att tävla i lopp. Förklara gärna era åsikter om tävling samt varför ni tycker det är värt det.
#10
25 augusti 2011 kl 07:49
Gilla
Intressant. Antar att det är väldigt individuellt. Men att det inte verkar så vanligt med inofficiella tävlingar, där man kan registrera sin egen tid via nätet, verkar konstigt.
#11
25 augusti 2011 kl 07:55
Gilla
Billigt om man jämför med Hockey, Klättring, Vindsufring eller Golf etc.

En GPS klocka vore bra för att kunna köra intervallträning, samt enklare registrera rundorna. Antar att jag skulle klara mig med ett simpelt armbands-ur, använder fn mobilen för tidtagning. ;P

Gillar för övrigt att repetera tidigare rundor, och se ifall jag kan förbättra mina tider. Även skoj att se sin snitthastighet.
#12
27 augusti 2011 kl 08:50
Gilla
Funderar också på klockor för intervaller mm. Men såg på nån video att det tar 30sek att hitta satelliterna, på den tiden har man ju sprungit klart ett kort intervall. Vill att klockan ska kunna säga till när tempot är det som jag ställt in den på. En klocka som visar det korrekt samt inte tar för lång tid att kalibrera in rät hast vore bra. Vet inget om GPS-klockor mer än det jag läst mig till, så de kanske klarar allt detta utan problem, oavsett modell?
#13
28 augusti 2011 kl 05:24
Gilla
Ser helt klart en fördel i att kunna se hur man ligger till under rundan i förhållande till tidigare löp av samma runda (eller för den delen ett önskat tempo).

Annars känns det som dessa klockor kostar mer än de smakar. Kanske en simpel klocka med footpod är ett bättre alternativ, men det verkar inte finnas så många såna bra på marknaden som är billiga, om de kostar som en GPS-klocka så kan man lika gärna köra på den.
#14
29 augusti 2011 kl 09:52
Gilla
Tänkte dela med mig lite av mina funderingar kring detta.
Har försökt äta vegetariskt/veganskt i perioder av någon månad/månader i taget, över 4år sen sist nu, så jag får anse mig vara köttätare, även om jag ofta minimerar köttätandet och äter flertalet veganska/vegetariska måltider.

Det stora problemet tycker jag är att laga en varierad kost som smakar bra. Lagade en del rotfruktsgrytor, linssoppor samt gjorde diverse bön-biffar (liknande receptet tidigare i tråden). Hade soyabönor stående i blöt ett halvdygn, etc och letade recept på nätet mm. Men efter nån månad med den kosten så kändes det som jag fortfarande inte var nöjd efter måltiderna, som om jag saknade att äta kött, och lite fetare mat. Det var iofs lättare då jag åt ägg, och det blev en hel del äggrätter istället för helt veganska.

Men det kanske tar några månader för magen/kroppen att vänja sig med den nya kosten. Har tex dragit ner mycket på sötsaker och extra socker i maten, och numera reagerar jag på saker som tex ketchup smakar för sött. Kanske händer samma sak med vegan-/vegetarian kost.
#15
29 augusti 2011 kl 10:02
Gilla
Jag tror på att begränsa godiset till helgen eller en specifik dag i veckan. Kan låta lite barnsligt kanske, att ha en godisdag, men jag tror att kroppen kommer in i det efter ett tag och att suget försvinner efter ett tag. Ät nåt nyttigt snacks som föreslagits här i tråden under veckorna.

Sen tror jag att sötsuget är större då man är ung samt gammal. Så har det iaf varit för mig. Upp till 20-års åldern ville jag alltid ha godis, men numera köper jag nästan aldrig godis längre. Dessutom så är du ju kvinna, så du har antagligen lite större söt-sug i perioder om ca 28dagar.

#16
30 augusti 2011 kl 06:29
Gilla
Jag har löpt i ca 2 månader nu. Har också haft problem med ont i höften, men tog då en lugn dag dagen efter och tog det extra lugnt vid nästa träningspass.

Det är dessutom betydligt skonsammare att löpa på grus eller terräng-underlag. Asfalt och betong är lite för hårt. Se även till att du har bra skor att löpa i. De skor jag använder nu var inte superdyra, men de ger en enorm dämpning då jag löper på hårt underlag.

Det föreslås ganska ofta att man ska köra intervaller, för att förbättra sin hastighet på långpass. Själv har jag tänkt springa intervaller, men har inte lyckats med det ännu. Mest för att jag inte har någon löparklocka som gör att jag kan hålla konstant tempo. Men har du det, så kan det nog vara en mycket bra väg till förbättring.

Sen kanske det är ett resultat i sig att vikten stadigt sjunker. Och iom att konditionen blir bättre och vikten lägre så kommer även tiderna på sikt.

Jag upplever också att löpsteget är så mkt bättre vid lite högre hastighet, och jag får mindre ont av det. För mig är det stor skillnad i löpstil vid 6:00min/km och 5:00min/km.
#17
30 augusti 2011 kl 08:43
Gilla
Kanske är det lättare att minska på intaget i affären. Tänk efter en extra gång när du köper godiset. Hur mycket behöver jag för att stilla suget. Av erfarenhet så köper man ofta mer än man egentligen vill ha, vilket slutar med att man äter mer än man vill ha, eftersom det finns.
#18
30 augusti 2011 kl 14:13
Gilla
Jättebra förslag Rebecca. Ska testa lite av dina tips jag med, trots att jag inte har nåt vidare sötsug.

Kommer precis ifrån affären nu, och jag kom på hur mitt smågodisintag minskade. Vid ett tillfälle hade de nedsatt pris på smågodiset från 7.90 till 4.90 och jag köpte ca 2kg godis som jag försökte få att räcka länge. När de sedan höjde priset igen så hade jag ingen anledning att köpa mer, jag hade ju "det billiga" godiset hemma. Och jag sparade på det i några veckor, vilket gjorde att jag inte åt så mycket åt gången. När det var slut så väntade jag till nästa gång de gjorde en sänkning med att köpa smågodis igen, och då hade suget minskat.

Angående frukt: Jag äter helst en banan efter en löprunda, och jag tycker det känns bra i kroppen av det.
#19
9 september 2011 kl 10:45
Gilla
Jag får ofta ett sug efter en öl efter i stort sett varje pass. Och man ska väl lyssna på kroppen har jag hört. Den vet väl vad den behöver...
#20
9 september 2011 kl 23:24
Gilla
Karta hade ju varit asbra på distanspass rakt ut i skogen. Så länge GPSn hittar satelliter då och då. Antar att hastighet räknas ut som snitt, annars skulle det ju hoppa enormt om man tappar signalen ibland.
< < < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 > > >