Löpning Kost & Näring 57 inlägg 3745 visningar

Äter veg?

Karin
1973 • Linköping
#1
14 juli 2011 - 11:13
Gilla
Är nyfiken på om det är fler här som äter vegetarisk mat?
< < < 1 2 3 > > >
Fredrik Johansson
1981 • Lund
#41
29 augusti 2011 kl 09:06
Gilla
Vegan sedan 13 år.
Micke Larsson
1971 • Norge
#42
29 augusti 2011 kl 09:40
Gilla
Karin: Visst är det fantastiskt! Vet inte hur många hånfånigt leende människor som just dragit ett skämt av typen: "Du som är gräsätare kan väl bara gå ut på tomten och beta." Och så står de där och tror att de kläckt en helt ny tanke som man aaaaaldrig har hört förut. Fast jag uppskattar ändå denna grupp mer än de som går i försvarsställning och aggressivt berättar varför de äter kött. Nästan som om jag brydde mig...

Ann-Louis: Äter/gillar man ägg är det kanske inget problem. Själv gör jag inte det och från början var det väldigt irriterande att nästan alla veg-recept innehöll ägg. Ända tills jag upptäckte att de i stort sett alltid bara kan uteslutas ur receptet. Gegg har jag inga etiska aspekter på :-).
1982 • Uppsala
#43
29 augusti 2011 kl 09:52
Gilla
Tänkte dela med mig lite av mina funderingar kring detta.
Har försökt äta vegetariskt/veganskt i perioder av någon månad/månader i taget, över 4år sen sist nu, så jag får anse mig vara köttätare, även om jag ofta minimerar köttätandet och äter flertalet veganska/vegetariska måltider.

Det stora problemet tycker jag är att laga en varierad kost som smakar bra. Lagade en del rotfruktsgrytor, linssoppor samt gjorde diverse bön-biffar (liknande receptet tidigare i tråden). Hade soyabönor stående i blöt ett halvdygn, etc och letade recept på nätet mm. Men efter nån månad med den kosten så kändes det som jag fortfarande inte var nöjd efter måltiderna, som om jag saknade att äta kött, och lite fetare mat. Det var iofs lättare då jag åt ägg, och det blev en hel del äggrätter istället för helt veganska.

Men det kanske tar några månader för magen/kroppen att vänja sig med den nya kosten. Har tex dragit ner mycket på sötsaker och extra socker i maten, och numera reagerar jag på saker som tex ketchup smakar för sött. Kanske händer samma sak med vegan-/vegetarian kost.
Ems Norberg
1979 • Tavelsjö
#44
29 augusti 2011 kl 15:38
Gilla
Vegan sen tio år tillbaks.
Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#45
4 november 2011 kl 16:09
Gilla
Puffar upp tråden.

I senaste Runners World stod det i en liten notis något om att rött kött var en viktig proteinkälla. Är det så att det finns någon liten aminosyra eller nåt som man inte får i sig annars?
Är rätt ny som veg men @Michael tex haloumi och andra ostar är ju ett toppensätt att få i sig den där lite fetare maten som man upplever mättande. Det mesta köttet är ju faktiskt i sig inte fett alls.
Christian
1980 • Gävle
#46
5 november 2011 kl 00:06
Gilla
Är inte vegetarian. Har dock tankar på att bli det. Bör man äta något kost-tillskott eller liknande?
1977 • Malmö
#47
5 november 2011 kl 01:39
Gilla
Har inte ätit kött sen 94 och är nu inne på min andra vända som vegan.
Micke Larsson
1971 • Norge
#48
5 november 2011 kl 10:18 Redigerad 5 november 2011 kl 10:17
Gilla
Christian: Om du tänker bli lactovegetarian (alltså behålla mjölk på kostschemat) skulle jag svara nej på den frågan. Annars kan vitamin B12 vara en bra idé att ta i tablettform, men du får hela dagsbehovet i 2,5 dl mjölk.

Se bara till att äta allsidigt och kanske lägga lite extra krut på att få i dig proteiner och viktiga mineraler som järn.

Lycka till! Själv är jag lactovegetarian sedan drygt 20 år tillbaka och har aldrig ångrat mig. Utan att dra alltför långsiktiga slutsatser kan jag t ex konstatera att jag sedan dess, 1990, haft totalt fem sjukdagar (2x maginfluensa) och att jag varit förkyld två gånger sedan millenieskiftet, senast 2008.
Kajsa B
1987 • Göteborg
#49
5 november 2011 kl 11:46 Redigerad 5 november 2011 kl 11:46
Gilla
Anna: När jag pluggade växtfysiologi stod det i kursboken att bönor och ris tillsammans innehåller samtliga essentiella aminosyror. Det är verkligen inte så svårt att få i sig samtliga...
Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#50
5 november 2011 kl 21:03
Gilla
Eftersom jag äter både fisk, ägg och mjölk borde det inte vara nåt probliem men notisen i RW fick mig att undra.
Christian
1980 • Gävle
#51
5 november 2011 kl 23:28
Gilla
Micke Larsson: Är lactovegetarian jag har tankar på, bestämde mig i dag att så får det bli. Känns rätt för mig. Tack för svaret!!!
Micke Larsson
1971 • Norge
#52
6 november 2011 kl 10:13
Gilla
Christian: Kul, lycka till!
Mattias Olsson
1977 • Södra Sandby
#53
6 november 2011 kl 20:03
Gilla
Var hittar man de bästa vegetariska recepten? Jag äter mer och mer vegetarisk mat men jag tycker det är svårt att hitta recept på goda och nyttiga rätter. Ge mig gärna lite tips på era favoriträtter, eller ställen på nätet där man kan hitta bra recept.
Micke Larsson
1971 • Norge
#54
6 november 2011 kl 20:19
Gilla
Jag gillar http://www.vegetariskt.com, främst för att man kan söka på enskilda ingredienser (när man har något i kylen som skriker av utmattning).
Jaime Aleite
1969 • Årsta
#55
6 november 2011 kl 21:10
Gilla
är vegetarian sen 5 år tillbaka och har aldrig mått så bra som nu. Kaggen är nästan borta, finfina värden rent allmänt och springer 12 km på under en timme. Har dessutom blivit bättre på matlagning. Allt snack om att man går miste om viktiga proteiner, mineraler jada jada är humbug.

fortsätt på den gröna vågen

jaime
Alexander Kjäll
1979 • stockholm
#56
6 november 2011 kl 21:49
Gilla
Jag tycker att recepten på vegan.nu: http://vegan.nu/viewforum.php?f=26

brukar vara välkomponerade och goda.
Anna Sundqvist
1974 • Luleå
#57
7 november 2011 kl 18:30
Gilla
Fick själv tipset att inte frestas att bara försöka byta ut köttet i recept mot olika substitut utan att laga nya rätter med ett eget liv. Att snegla på andra länders kök där stor del av kosten är så att säga naturligt vegetarisk till exempel Indiskt.
< < < 1 2 3 > > >
Endast registrerade medlemmar kan posta inlägg till forumet. Registrera dig här eller logga in ovan.