Foruminlägg av Göran Klensmeden

< < < 1 2 > > >
#1
15 augusti 2013 kl 09:06
Gilla
Jag ska springa DN Halvmarathon som mitt första tävlingslopp, och har hamnat i startgrupp H med farthållare på 2.00 och 2.10. Jag har på träning gjort 1.43.38 på distansen, så frågan är om jag borde försöka seeda upp mig, eller om jag ska försöka hitta en egen rytm och gå efter egen klocka?
#2
15 augusti 2013 kl 14:51
Gilla
@ Fredrik: Ja, det har du rätt i. Jag får se det som ytterligare en utmaning, och förhoppningsvis kan jag springa om några på vägen :-)
#3
8 september 2013 kl 19:57
Gilla
Nu börjar det rycka lite i benen!

Orosmolnen tycks skingras ett efter ett, men detta kvarstår: den påstådda trängseln i startgrupp H. Med ett starttempo på 6.30 blir det svårt att nå 1.40. Till er som varit med förut: hur ser det ut vid uppsamlingen? Kan man genom att köa skaffa sig en plats långt fram i startgruppen och på så sätt undvika trängsel?

Avslutningsvis vill jag önska god hälsa och lycka till till allihopa!
#4
8 september 2013 kl 20:23
Gilla
Henrik: Tack för tipset! Hur tidigt är tidigt? 45 minuter räcker, eller bör man tälta? :-)
#5
10 september 2013 kl 12:43
Gilla
Var nyss ute på en lätt lunchrunda, och efter tre kilometer (efter en uppförsbacke jag betade av i maklig takt) började det sticka i vänster vad. Inte direkt smärtsamt, men obehagligt.

Jag stannade direkt och gick tillbaka. Efter ett tag försökte jag försiktigt springa igen, men stickningarna kom tillbaka. En timme senare nu, och jag känner ingen smärta i vaden - möjligen en lätt värmande känsla.

Nu är jag orolig inför lördagens halvmaraton, som är tänkt bli min långloppsdebut. Vad har jag drabbats av, och hur blir jag av med det?

All hjälp mottages tacksamt. / Göran
#6
10 september 2013 kl 14:35
Gilla
@Fredrik: Har också Mortons (självdiagnostiserad) och känner av det när jag går i vanliga/promenadskor. Har gått till ortopedklinik och gjort avgjutningar för sulor - förhoppningsvis ska det hjälpa i vardagen.

Konstigt nog så känner jag sällan av det under längre löpsträckor, men det kan bero på att jag har rymliga/breda/dämpade skor. De gånger jag känt av Mortons har det släppt efter ett par hundra meter.

Jag har läst någonstans på detta forum om någon som tejpade ihop pek- och långtån (med idrottstejp och med utrymme för en tändsticka emellan), men aldrig testat själv. Eftersom det tydligen hjälpt några kanske det är första åtgärden? Hoppas det löser sig!
#7
10 september 2013 kl 21:14
Gilla
Ingen feber, inte ont. Mer som lätt träningsvärk nu, nio timmar efteråt. Har pratat med en sjukgymnast och massör, som rekommenderade högläge och vila till en början. Hon sa också att jag kunde värma/kyla omväxlande om jag kände besvär.

Hoppet lever, eftersom smärtan uteblivit.
#8
13 september 2013 kl 08:03
Gilla
Nu har jag varit till sjukgymnast, som konstaterat mindre partiell ruptur. Med tanke på min låga smärttröskel/smärtgrop, och den handfasthet som blödningen masserades ut med, så är den nog inte så stor. Det blev ultraljudsbehandling på det, och ny tid för rehab på torsdag. Stor besvikelse.

Självklart frågade jag om jag kan springa på lördag, och jag fick förslaget att i så fall under torsdagen testa (rejält uppvärmd) att köra fyra km i tävlingsfart, och kliva av vid minsta smärta.

Jag kände ingen smärta, utan snarare var jag mer avslappnad när jag fick springa ut lite.

Självklart kan jag inte gå för max, och det är säkert dumt att ens ställa sig på startlinjen. Men oavsett hur långt jag kommer eller hur fort jag springer, så kan jag inte hålla mig från att få känna hur det känns att vara en del av totalupplevelsen. Det blir alla gånger en inspiration att kämpa sig genom rehab och vintermörker till kommande lopp i vår.

Lycka till, allihopa!

#9
26 september 2013 kl 11:26
1 Gilla
Jag köpte Garmin Forerunner 210 på Elgiganten för ca 1300. Jag är hittills väldigt nöjd - den fungerar bättre än min löpning!
#10
1 oktober 2013 kl 15:44
Gilla
Jag tänkte komplettera vinterlöpningen med löpbandsträning, och skulle vilja hitta en bra hall/gym där man kan antingen boka ett löpband för en viss tid, eller betala för ett engångsbesök. Min gissning är att någon i detta forum har en aning om det över huvud taget finns.

Det behöver inte vara ett avancerat band, men man ska kunna springa två timmar utan att nån trampar otåligt bredvid. Det är också att föredra om det finns omklädningsrum med duschmöjligheter på plats.

Jag har turligt nog tillgång till löpband på jobbet för kortare pass på lunchen, men dit vill jag inte pendla på helgerna...
#11
8 oktober 2013 kl 12:28
Gilla
Hej!

Ni som (också) har Mortons och springer - vad väljer ni för typer av skor? Som nybörjare har jag bara ett par än så länge (Nike Zoom Vomero 8), och de är både väldämpade och breda. Däremot är de flexibla i tån, vilket ortopedteknikern som ordnade iläggen i mina vardagsskor tyckte var förkastligt. "Det viktigaste när man har Mortons är att ha skor som inte viker sig i tårna".

Jag har hittills aldrig upplevt några problem med Mortons under löpning (endast i vardagen), men jag skulle så småningom vilja prova att springa med skor som har något bättre markkontakt. Därutöver tänkte jag också skaffa ett par skor för terräng.

(Parentes: appen "Shoefitr" som finns inbyggd i många skoförsäljares sidor verkar bra, men är det nån som vet om det finns en omvänd funktion - att man skannar sin fot och med hjälp av 3D-modellen får information om vilka skor som bör passa?)

Alla tips och alla erfarenheter mottages tacksamt! / Göran

#12
8 oktober 2013 kl 12:55
Gilla
Staffan: I mina gjutna iläggssulor sitter det pelotter, som till en början känns som golfbollar, men mot slutet av dan som ingenting. Med en sån typ av pelott känns det som om det lätt skulle bli skavsår vid löpning, men det kanske räcker med en mindre och mjukare variant alltså.

Hur får du pelotten att passa, fästa och sen sitta kvar?
#13
8 oktober 2013 kl 13:14
Gilla
Staffan: Silvertejp måste ha magiska egenskaper alltså. Bilden ser ut att vara hämtad från boken "Skavsårsorsaker vol 1", men jag får lita på ditt ord och testa mig fram. :-)

Tack för tipset!
#14
8 oktober 2013 kl 14:02
Gilla
Fredrik: Jag ska nog prova mina iläggssulor i löparskorna också, för där lär ju pelotterna ligga rätt redan. Det är en märklig känsla att gå med pelotter, men jag hoppas man kan vänja sig så småningom.
#15
27 november 2013 kl 22:06 Redigerad 27 november 2013 kl 22:07
Gilla
Bild uppladdad av Göran Klensmeden
Hej!

Jag har under drygt sex veckors tid stundtals haft en märklig ytlig stickning på framsidan av vänster underben. Det påminner om när man drar bort ett plåster - inte direkt ont, men aningen obehagligt. Oftast kommer stickningen när jag böjer mig framåt, eller när jag flexar fotleden upp och ner.

Vad jag minns så uppkom detta dagen efter en timmes intensivt innebandyspelande, med ömmande och trötta underben som följd. Även vänster fotled var då extremt trög att röra upp och ner. Detta gick dock över, som vanlig träningsvärk ungefär.

Mitt första löppass dagen efter innebandyn fick jag avbryta, pga smärta i benhinnorna. Därefter har jag vilat, och endast löpt på söndagar med Team Stockholm Marathon). Dessa pass har varit smärtfria, även om jag känt av stickningar före och efter passen. Däremot har jag initialt varit stum i vaden och ibland i fotleden, men det har släppt efter uppvärmning.

Idag gav jag mig ut på vad som skulle bli en lugn mil, men trots att jag startade långsamt stumnade vänster underben nästan direkt, och stickningen kom tillbaka. Efter två km stannade jag och stretchade, samt körde lite tåhävningar. Detta hjälpte en aning, så troligen borde jag ha värmt upp noggrannare innan jag började löpa.

Frågan är vad det är som är fel i underbenet? Jag har tidigare i höst haft en liten bristning i vänster vad, men den är nu läkt. Det är inte orimligt attdetta är ett följdproblem pga ändrad belastning (plus innebandy), men vad kan det vara? Vad jag läst mig till så är benhinneinflammation en helt annan smärta. Här rör det sig mer om en stumhet som stör löprytmen, samt en irriterande stickning.


Tacksam för alla ledtrådar och tips!

Vänligen,
Göran
#16
28 november 2013 kl 20:19
Gilla
Lars, Tom, Johnny: Tack för tips och råd! Jag ska testa att massera lite oftare än vad jag normalt gör, och om det inte hjälper får jag söka råd hos naprapat. Eftersom jag har ett stillasittande jobb och pendlar långt, är det inte omöjligt att ländryggen är involverad.
#17
3 december 2013 kl 15:38
Gilla
Anna: tack för mycket bra tips! Nu har jag (peppar peppar) inte löparknä, men har haft vissa besvär med ländryggen. När jag läste dina blogginlägg hittade jag gluteus medius som den troliga boven i dramat. Jag testade att massera själv med knogarna, och känner redan en avsevärd skillnad!
#18
5 december 2013 kl 14:14
Gilla
Per: Jag siktar på samma tid som du (mitt första marathon), och tänker följa Team Stockholm Marathons träningsprogram så gott jag kan. Min ringa erfarenhet säger att det är noga att inte öka distansen för hastigt - inför halvmaran i höstas blev jag för ivrig (det var för roligt helt enkelt) och sprang över min kapacitet. Det slutade med en bristning i vaden och en betydligt långsammare halvmara än planerat. Är säker på att mitt slarv med styrketräningen också spelar in, så det låter vettigt att du inte försakar det.

Lycka till!
#19
10 januari 2014 kl 14:26
Gilla
Jag gick i höstas till Idrottsspecialisten på Tegnérgatan för en bristning i vaden. Både bemötande och behandling upplevde jag som mycket bra, liksom de goda råd jag fick angående min fortsatta träning(Idag är jag fullt återställd).

Lycka till med tillfrisknandet!

/ Göran
#20
15 januari 2014 kl 13:28
Gilla
Magnus: Jag har testat Startfitness och är nöjd med både pris och service. Häromdagen beställde jag från runningwarehouse, och missade att varan jag beställt också ska förtullas... Håll utkik för sånt, är mitt tips! (Nu var varan jag beställde ändå väldigt billig, så jag gjorde ändå ett bra köp). Många sidor har gratis frakt som kampanj, så det kan i så fall vara läge att gå ihop ett par kompisar och sambeställa.
< < < 1 2 > > >